Όλη η εφόλης της ύλης (ωριαία) συνέντευξη Τοροσίδη στην SuperBALL

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Για όλους και για όλα μίλησε ο Βασίλης Τοροσίδης.,Υποστήριξε ότι του λείπει μεν η Ελλάδα, αλλά και στην Αθήνα του έλειπε η Ξάνθη και το χωριό του, αποκάλυψε την επιθυμία του να επιστρέψει έστω και για έναν αγώνα κάποτε στον Ολυμπιακό, έκανε την σύγκριση ιταλικού και ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ μίλησε και για την Εθνική σχολιάζοντας την κλήρωση του Μουντιάλ και χαρακτηρίζοντας το γκολ με την Νιγηρία ως το σημαντικότερο της καριέρας του.

 

Αναλυτικά όσα είπε ο Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος φιλοξενήθηκε για σχεδόν 40 λεπτά στην διαδικτυακή εκπομπή superBALL που μεταδίδεται από τα Sport24 και Contra. 

Για το αν του λείπει η Ελλάδα: “Η Ελλάδα είναι πατρίδα μου. Μου λείπει, όπως μου λείπουν οι φίλοι μου, οι συγγενείς μου, το χωριό μου. Το ίδιο συνέβαινε και όταν ήμουν στην Αθήνα. Μην ξεχνάτε ότι κατάγομαι από την Ξάνθη. Δεν κάνω κάτι διαφορετικό εδώ, αφιερώνω τις ώρες μου στην οικογένειά μου”.

Για το αν τον έχει ωριμάσει η παρουσία του στην Ιταλία: “Όλες οι καταστάσεις σε αλλάζουν και το ποδόσφαιρο είναι μικρογραφία της ζωής. Εγώ έκανα το μεγάλο βήμα για Έλληνα ποδοσφαιριστή και πήγα στον Ολυμπιακό, έπαιξε ρόλο στο να ωριμάσω. Αν δεν είσαι σοβαρός και δεν έχεις το κεφάλι κάτω, μπορεί να εκτροχιαστείς”.

Για το αν η Ρόμα μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα: “Είναι ένα πολύ δυνατό το πρωτάθλημα το ιταλικό. Υπάρχουν ομάδες όπως η Νάπολι, η Φιορεντίνα και άλλες με καλούς παίκτες και καλούς προπονητές. Ο μεγάλος αντίπαλος είναι η Γιουβέντους και η Νάπολι. Η διαφορά των 8 βαθμών δεν λέει κάτι. Θέλουμε πάνω από όλα να βγούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, είναι σημαντικό για την ομάδα να παίζει εκεί. Υπάρχει δρόμος ακόμη στο πρωτάθλημα, θα διεκδικήσουμε την πρώτη θέση έως το τέλος”.

Για το αν υπάρχει πίεση:  “Η αλήθεια είναι ότι και στη Ρόμα υπάρχει πίεση, είναι γνωστό σε όλους αυτό. Γενικά στις ομάδες του ιταλικού νότου υπάρχει διαφορετική νοοτροπία και η πίεση είναι μεγαλύτερη. Στον Ολυμπιακό ήταν επίσης πολύ μεγάλη. Αυτό που έζησα ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι που εκεί. Τεράστιες απαιτήσεις του κόσμου και της διοίκησης. Το νταμπλ είναι πάντα στόχος. Η Γιουβέντους είναι μεγάλο κλαμπ, πέρασε αυτό που πέρασε και τώρα αναγεννήθηκε. Εγώ κοιτώ την ομάδα μου. Η Ρόμα είναι επίσης μεγάλη ομάδα”.

Για το αν επέστρεφε ποτέ στον Ολυμπιακό: “Το ποτέ δεν το ξέρω. Δεν κάνω όνειρα γενικά, δεν σκέφτομαι το μέλλον, μόνο ο Θεός το ξέρει. Η δική μου θέληση είναι κάποια στιγμή, το είπα και φεύγοντας, να παίξω ξανά στον Ολυμπιακό έστω για ένα ματς. Θα ήθελα να επιστρέψω για να κλείσω την καριέρα μου. Μπορεί όμως ο Ολυμπιακός να μην θέλει τον Τοροσίδη μετά από λίγα χρόνια. Ουδείς αναντικατάστατος. Υπάρχουν και άλλοι ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο εξωτερικό και δεν γύρισαν στον Ολυμπιακό. Εγώ στη ζωή τα περιμένω όλα”.

Για το αν θα επέστρεφε στην Ελλάδα για άλλη μία ομάδα και κυρίως στον Παναθηναϊκό: Στον Παναθηναϊκό δεν με θέλουν (γελάει). Δεν απαντώ σ’ αυτό. Θεωρώ ότι τον εαυτό μου ηθικό άνθρωπο και αν γυρίσω κάποτε, σωστό είναι να γυρίσω για τον Ολυμπιακό. Κάποιος άλλος μπορεί να το βλέπει αλλιώς. Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ. Και στον Παναθηναϊκό να έπαιζα, δεν θα το έκανα. Αυτό πιστεύω ως Βασίλης. Εγώ λέω αυτά που πιστεύω.Και στον Ολυμπιακό μπορεί να είχα πρόταση από άλλη ελληνική ομάδα αλλά δεν μπήκε ποτέ σε διαδικασία να συζητήσω. Είναι θέμα αρχής και τιμής”.

Για το αν τον πείραζε όταν του έλεγαν ότι διαλέγει παιχνίδια: Από τη διοίκηση δεν μου το είπαν ποτέ. Ανέκαθεν υπήρχε μία κουβέντα για τα παιχνίδια της Εθνικής στα οποία τύχαινε να τραυματιστώ και αυτό στοίχισε στην ομάδα. Δεν ήταν αλήθεια ότι επέλεγα ματς. Αυτό που είχα, το έδινα σε κάθε ματς. Ήθελα απλά να φύγω. Είχα κουραστεί ψυχολογικά στο ελληνικό πρωτάθλημα, έπαιζα από τα 17 μου. Μου αρέσει να παίρνω ρίσκα στη ζωή μου αλλιώς δεν θα πήγαινα ούτε στον Ολυμπιακό”.

Για τον αν το προβληματίζει που δεν παίζει πολύ στη Ρόμα: Σαφώς, δεν μπορώ να πω ότι μ’ αφήνει αδιάφορο αυτό. Έχω επτά συμμετοχές μέχρι τώρα μαζί με το Κύπελλο. Παίζω σε μία μεγάλη ομάδα με μεγάλους παίκτες, ήξερα από την αρχή ότι θα έπρεπε να διεκδικήσω τη θέση μου. Μου αρέσει που βρίσκομαι στην πρίζα. Στη θέση μου παίζει ένα μεγάλο όνομα, ο Μαϊκόν, δεξί μπακ της Εθνικής Βραζιλίας. Εγώ θέλω να δώσω ότι καλύτερο έχω”.

Για τη σύγκριση του Τοροσίδη της Super League με εκείνον της Serie A: Αυτό που ξέρω είναι ότι άλλαξε το ενδιαφέρον μου για το ποδόσφαιρο. Υπήρχε κορεσμός και κούραση, μου είχε γίνει βάρος. Εκεί δεν ισχύει αυτό. Σίγουρα δείχνω έναν διαφορετικό Βασίλη, τουλάχιστον στο κομμάτι της ψυχολογίας”.

Για τη γλώσσα: Καταλαβαίνω σε μεγάλο βαθμό. Με στριμώχνουν να βγω και στην TV, σίγουρα θα κάνω και λάθη, αλλά θα μάθω”.

Για την προπόνηση: “Είναι μύθος. Παντού γίνεται σκληρή προπόνηση. Εγώ μιλάω για τον Ολυμπιακό. Μου μοιάζει ίδια είτε δουλεύω με τον Γκαρσία είτε με τον Βαλβέρδε. Τώρα από εκεί και πέρα παίζει ρόλο πόσο επαγγελματίας είναι ο κάθε παίκτης”.

Για τον αγαπημένο του προπονητή: “Καθαρά προπονητικά είναι ο Βαλβέρδε. Το απέδειξε και από τη δουλειά που έκανε στην Βαλένθια, στην Μπιλμπάο… Πιστεύω ότι μπορεί να πάει σε μεγάλη ομάδα τα επόμενα χρόνια”.

Για τους νεαρούς Έλληνες: “Στα μάτια του Έλληνα ο “Χ” ξένος Τοροσίδης είναι καλύτερος από τον “Χ” Έλληνα Τοροσίδη, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Γενικά πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί καλύτεροι Έλληνες από ξένους. Θυμάμαι ένα ματς U17 μεταξύ του Ολυμπιακού και της Σάλκε στου Ρέντη, που οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να σταματήσουν τους Έλληνες. Βέβαια αυτοί είχαν διαφορετική νοοτροπία και τακτική. Οι ομάδες μας δεν έχουν κάποια καλούπια να οργανώσουν ακαδημίες, τώρα όμως, λόγω και της κρίσης, θα αρχίσουν να το κάνουν. Μόνο ο Παναθηναϊκός είχε από παλιά. Δηλαδή οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα που έχει 11 δικούς της παίκτες είναι λιγότερο έξυπνοι. Δυστυχώς υπάρχει κρίση, αλλά τουλάχιστον θα παίξουν και κάποια Ελληνόπουλα στη θέση του κάθε τυχάρπαστου ξένου”.

Για όσα ακούγονται περί Ολυμπιακού και διαιτησίας: “Το αντίστοιχο λένε και για την Γιουβέντους. Σε όλες τις χώρες οι διαιτητές επηρεάζονται από την ατμόσφαιρα. Το Καραϊσκάκη είναι κολαστήριο, υπάρχουν κάποια παραπάνω σφυρίγματα υπέρ του. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ ή την ΑΕΚ. Και οι διαιτητές άνθρωποι είναι, έχουν ψυχή και συναισθήματα”.

Για τα ματς του Ολυμπιακού με την Γιουνάιτεντ: “Η Γιουνάιτεντ περνά μία κάμψη τον τελευταίο καιρό, άλλαξε και προπονητή μετά από τόσα χρόνια. Αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελάει γιατί η Γιουνάιτεντ είναι πάντα Γιουνάιτεντ. Και η Μίλαν δεν πάει καλά εδώ, αλλά πέρασε στους “16”. Όπως είναι τώρα, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα την κοιτάξει στα μάτια, αλλά ρεαλιστικά θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο να προκριθεί. Η διαφορά είναι ότι αν πέρυσι της έδινα 90-10, εφέτος της δίνω 70-30″.

Για τον Μπουρντίσο και τα δημοσιεύματα περί ενδιαφέροντος από τον Ολυμπιακό: “Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται τον Μπουρντίσο, έχει τον Αβραάμ. Αν δεν μπει τώρα, πότε θα μπει; Είχε άτυχες στιγμές, αλλά τώρα είναι καλά και πιστεύω ότι θα παίξει. Εννοείται ότι αυτό που έπαθε ο Σιόβας, τον οποίο αγαπώ γιατί είναι ένα πραγματικά ταπεινό παιδί, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν ποδοσφαιριστή”.

Για την Εθνική και το Μουντιάλ: “Ρεαλιστικός στόχος είναι να προκριθούμε από τον όμιλο ή τουλάχιστον να παλέψουμε. Οι αντίπαλοί μας δεν είναι μεγαθήρια, αλλά είναι τρεις καλές ομάδες. Η Κολομβία και η Ακτή διαθέτουν παίκτες τεράστιας κλάσης, η Ιαπωνία επίσης έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και διαθέτει παίκτες που παίζουν σε μεγάλες ομάδες. Κι εμείς όμως είμαστε καλή ομάδα, με καλούς παίκτες, προπονητή και κλίμα. Καταρχάς είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που δώσαμε χαρά σε όλον τον κόσμο και σε εκείνους που μας πίστεψαν”.

[iframe frameborder=”0″ width=”480″ height=”270″ src=”http://www.dailymotion.com/embed/video/x19ywyn” allowfullscreen]
Ο Βασίλης Τοροσίδης μιλά στη Super BALL 19.01 από Super-Ball