Σε κίνδυνο οι σχολικοί αγώνες στην Θράκη! Επιστολή στο υπ. Παιδείας

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Στα τέλη Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία διοργάνωσης των σχολικών αγώνων βόλεϊ, ο Χρήστος Γαντζίδης υπεύθυνος ομάδας φυσικής αγωγής του νομού Ροδόπης, είχε επισημάνει την αδυναμία συμμετοχής μαθητών, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των οικογενειών τους. Όχι μόνο μαθητές, αλλά σχολεία ολόκληρα, αποκλείστηκαν από τους σχολικούς αγώνες. Για τη συμμετοχή του μαθητή στους σχολικούς αγώνες απαιτείται χαρτί γιατρού που να πιστοποιεί την καλή υγεία του.

Οι καθηγητές φυσικής αγωγής απαιτούν την εξέταση, όμως το κόστος γίνεται η αιτία της μη συμμετοχής των παιδιών. Το Γυμνάσιο Ιάσμου και ένα Γυμνάσιο της Κομοτηνής, δεν πήραν μέρος στους πρώτους αγώνες που διοργανώθηκαν στη Ροδόπη τον περασμένο Δεκέμβριο. Θα ακολουθήσουν και άλλα, εκτίμησε τότε ο κ. Γαντζίδης.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται ανησύχησε τους υπεύθυνους και προκάλεσε σύσκεψη της οργανωτικής επιτροπής των σχολικών αγώνων. Το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε στην Κομοτηνή και μάλιστα με τη συμμετοχή της Ξανθής Κωνσταντινίδου, σχολικής συμβούλου φυσικής αγωγής της Θράκης. 

Τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα και αποφασίστηκε να ενημερωθεί επίσημα το υπουργείο Παιδείας μέσω επιστολής.  Στην επιστολή θα ζητηθεί η παρέμβαση του υπουργείου στο πρόβλημα, που δεν αφορά μόνο στη Ροδόπη, αλλά ολόκληρη τη χώρα, η οποία μαστίζεται από την οικονομική κρίση. «Ήταν κοινή διαπίστωση όλων μας, ότι όντως υπάρχει πρόβλημα της συμμετοχής στα παιδιά», είπε στην εφημερίδα “Χρόνος” ο υπεύθυνος των αγώνων και έκανε γνωστό ότι το κόστος της εξέτασης και έκδοσης βεβαίωσης από το γιατρό μπορεί να ανέλθει έως και τα 40-50 ευρώ.

«Οι αγώνες δημιουργήθηκαν για να συμμετέχουν όλα τα παιδιά. Όμως με αυτή τη βεβαίωση οι αγώνες γίνονται πλέον ταξικοί, γιατί κάποιος γονιός που δεν έχει χρήματα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να πληρώσει τα 40-50 ευρώ, άρα το παιδί του αποκλείεται από τη διοργάνωση. Στερείται την εμπειρία και τη χαρά της συμμετοχής», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Μετά το βόλεϊ, οι αγώνες αθλοπαιδείας συνεχίζονται 27-29 Ιανουαρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής, για δημοτικά και γυμνάσια, με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Παρά τις αρχικές προβλέψεις δυστυχώς η συμμετοχή είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι καθηγητές φυσικής αγωγής προτείνουν ακόμα και αλλαγή του νομικού πλαισίου που υποχρεώνει την εξέταση του μαθητή και την οικονομική επιβάρυνση του γονέα. «Ζητάμε μήπως και αλλάξει το νομικό πλαίσιο,  τουλάχιστον από του χρόνου ώστε να βρεθεί μία πιο ευέλικτη φόρμουλα, για να συμμετέχουν όλα τα παιδιά στους αγώνες».

Μία δεύτερη πρόταση είναι η επαναφορά του σχολίατρου. Θεσμός που αδράνησε αν και στο παρελθόν λειτούργησε με επιτυχία έχοντας την ευθύνη των αγώνων. «Δεχόμαστε τα παράπονα των γονέων ότι δεν γίνεται να πληρώνουν τόσα χρήματα. Συνήθως ο παθολόγος που παν αρχικά τα παιδιά ζητά χαρτί και από  καρδιολόγο. Λύση δεν μπορεί να δώσει ούτε το δημόσιο σύστημα υγείας γιατί είναι αδύνατο να εξεταστούν εκατοντάδες παιδιά μέσα σε λίγες ημέρες. Ακόμα όμως και αν προτιμηθεί κάποιο κέντρο υγείας ή το νοσοκομείο, το ραντεβού θα πρέπει να προγραμματιστεί μήνες νωρίτερα». Μπροστά σε αυτά οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης πρότειναν τη δημιουργία του θεσμού του σχολίατρο.

Όλες οι προτάσεις πάντως θα συμπεριληφθούν στην επιστολή προς του υπουργείο Παιδείας, αφού οι οργανωτές των σχολικών αγώνων θα περιγράψουν το πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως φέτος.