Γ’ Εθνική: Όσα έγιναν στην πρώτη νίκη του Εθνικού επί της ΜΕΝΤ

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Λεωνίδας Κάλφας

–  Την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής πανηγύρισε ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, που επικράτησε με 72-65 στο κεκλεισμένων των θυρών Μιχάλης Παρασκευόπουλος της ΜΕΝΤ, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής.

Η ομάδα της Αλεξανδρούπολης δείχνοντας μεγάλο πάθος και αυτοσυγκέντρωση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα κατάφερε να παρακάμψει το αναμενόμενο άγχος λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης και να φτάσει στην κατάκτηση της πολυπόθητης νίκης.

Πολυτιμότεροι για τον Εθνικό ήταν οι Τελούδης και Ξένος, που πέτυχαν από 22 και 20 πόντους αντίστοιχα, ενώ και ο Πομακάκης με την εμπειρία του προσέφερε σημαντικές λύσεις σε άμυνα και επίθεση. Για την ομάδα της Τούμπας πρώτος σκόρερ ήταν ο Δέτσικας με 25 πόντους και τον ακολούθησε ο Τσινόπουλος με δέκα.

Στο ξεκίνημα του αγώνα οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν συνεχώς στο προβάδισμα μέχρι το 10-9. Τότε η ΜΕΝΤ έτρεξε ένα σερί 7-0 (10-16) με τέσσερις πόντους του Δέτσικα και τρεις του Τσινόπουλου. Το δίποντο του Πομακάκη διαμόρφωσε το τελικό 12-16 του πρώτου δεκαλέπτου.

Με έντεκα ακόμη αναπαντήτους πόντους και επιθετική πολυφωνία ο Εθνικός ξέφυγε με επτά πόντους (23-16) στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου. Η ομάδα της Αλεξανδρούπολης με ψύχραιμες επιλογές στην επίθεση, καλή άμυνα και έλεγχο των ριμπάουντ διεύρυνε το προβάδισμά της, αρχικά στους εννιά (30-21) και στη συνέχεια στους δέκα πόντους (36-26) με δύο εύστοχες βολές του Δουρδούλη. Με μια εύστοχη βολή του Δέτσικα οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τον Εθνικό να βρίσκεται μπροστά στο σκορ με 36-27.

Στα πρώτα λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 42-29 με τρίποντο του Τελούδη, ενώ ο Γεροντίτης  χρεώθηκε νωρίς με τέταρτο φάουλ, γεγονός που ανησύχησε τον προπονητή του Εθνικού. Μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου μόλις δύο φορές έπεσε η διαφορά κάτω από τους δέκα πόντους (42-33, 44-35), αφού ο Εθνικός με καλά ποσοστά στην επίθεση και πίεση στην άμυνα, που υποχρέωσε τους παίκτες της ΜΕΝΤ σε πολλά λάθη, κατάφερε να ξεφύγει ακόμη και με δεκατέσσερις πόντους (49-35, 51-37) για να κλείσει το δεκάλεπτο στο +13 (53-40).

Με δίποντο του Ξένου ο Εθνικός έφτασε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της στο +15 (55-40) και τη διατήρησε σε διψήφιο αριθμό πόντο μέχρι επτά λεπτά πριν τη λήξη, όταν και ο Γεροντίτης αποβλήθηκε με πέντε φάουλ. Τότε οι φιλοξενούμενοι με χαμηλό σχήμα και λύσεις από τον πάγκο κατάφεραν προσωρινά να μειώσουν τη διαφορά μέχρι και τους πέντε πόντους (64-59, 67-62) τρία λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, που απέκτησε δραματικό τόνο. Ο Εθνικός όμως δεν έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του και αξιοποιώντας την εμπειρία του Τελούδη κυρίως από τη γραμμή των ελευθέρων βολών και του Πομακάκη, που έκανε μια καθοριστική τάπα σε τρίποντο του Τσινόπουλου τρία λεπτά πριν τη λήξη, κατάφερε να φτάσει στην πολύτιμη νίκη. Με τρεις συνεχόμενες βολές, μία του Πομακάκη και δύο του Τελούδη ο Εθνικός ανέβασε τη διαφορά στο 70-62. Ο Δέτσικας με τρίποντο μείωσε εκ νέου στους πέντε (70-65), αλλά ο Ξένος με δύο εύστοχες βολές διαμόρφωσε το τελικό 72-65.

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έχει ρεπό την επόμενη αγωνιστική και στην πρεμιέρα του δευτέρου γύρου θα υποδεχτεί τον ΓΑΣ Κομοτηνή.

Διαιτητές του αγώνα ήταν οι κ. Κατρακάρης και Λαμπρίδης.

Τα δεκάλεπτα: 12-16, 36-27 (ημίχρονο), 53-40, 72-65 (τελικό σκορ)

ΕΘΝΙΚΟΣ: Κανδύλης, Χονδρόπουλος 3, Δουρδούλης 4, Ξένος 20, Αγγελωνίτης 2, Παπαλαμπίδης 5, Τελούδης 22, Γεροντίτης 6, Πομακάκης 10 

ΜΕΝΤ: Τσινόπουλος 10, Ρίζος, Βαλλιος 1, Ελευθεριάδης 8, Λεμονίδης, Γεωργιάδης 6, Βρέττας, Μαλούνας 9, Δέτσικας 25, Κοκολάκης 6