Οι επόμενες κινήσεις του Κώστα Μπανιώτη και οι (σοβαρές) πιθανότητες να πέσει στα μαλακά

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ανακοινώθηκε και επίσημα χριστουγεννιάτικα από τον ΣΕΓΑΣ ότι βρέθηκε θετικό το δείγμα του Κώστα Μπανιώτη, που υποβλήθηκε σε έλεγχο ντόπινγκ στα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα και από την ανάλυση του δεύτερου δείγματος την Δευτέρα. Οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα επεισόδια σε αυτό το σήριαλ, μετά και την δήλωση του Κ. Μπανιώτη ότι είναι καθαρός και δεν έλαβε συνειδητά απαγορευμένη ουσία.

 

Όπως έγραψε από την περασμένη εβδομάδα το ThrakiSportS, o κομοτηναίος άλτης του ύψους είχε περάσει από αιφνίδιο έλεγχο του ΕΣΚΑΝ στις 28 Νοεμβρίου και στο δείγμα βρέθηκε η απαγορευμένη ουσία φουροσεμίδη, που ανήκει στα διουρητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποσότητα της ουσίας που εντοπίστηκε είναι μικρή, αλλά αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο. Δεν πρόκειται για τις ουσίες στις οποίες υπάρχει όριο, αλλά αρκεί να εντοπιστούν ίχνη της στο δείγμα για να χρεωθεί ο αθλητής με παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ. 

Ο θρακιώτης πρωταθλητής, πλέον θα πρέπει να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία για την υπόθεση. Πριν από αυτό όμως, όπως έγινε γνωστό, ο αθλητής της Ολυμπιάδας Κομοτηνής αποφάσισε να στείλει στο ΕΣΚΑΝ τα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιεί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά έχουν παίξει κάποιο ρόλο στο θετικό δείγμα. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης αναμένονται με ενδιαφέρον, αναφορικά με την συνέχεια της υπόθεσης και την τιμωρία που αναμένεται να του επιβληθεί.

Στη συνέχεια βέβαια ο αθλητής θα κληθεί σε απολογία στη δικαστική επιτροπή της ομοσπονδίας. Η φουροσεμίδη ανήκει στις ειδικές ουσίες, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει περίπτωση να πέσει στα… μαλακά ένας αθλητής. Όπως γράφει και το stivoz, η προτεινόμενη ποινή από τη WADA είναι… από το ένα άκρο στο άλλο, δηλαδή από δημόσια επίπληξη έως δύο χρόνια.

Όμως για να μειωθεί η τιμωρία κάποιου αθλητή, θα πρέπει να αποδείξει πως δεν έλαβε την ουσία με δόλο για να ενισχύσει την απόδοσή του ή θα πρέπει να αποδείξει ότι βρέθηκε εν αγνοία του στον οργανισμό του. Οι ειδικές ουσίες είναι οι μοναδικές για τις οποίες κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και η δήλωση του Μπανιώτη την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.  

Βέβαια, η διαδικασία δεν είναι απλή, καθώς πέρα υπάρχει μεν αυτή η δυνατότητα που επιτρέπει στον Μπανιώτη να πέσει στα μαλακά ή ακόμα και στα… πολύ μαλακά από την αρμόδια επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, ωστόσο η IAAF φροντίζει να είναι αρκετά αυστηρή για να μην βρίσκουν όλοι τα σχετικά παραθυράκια.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως η φουροσεμίδη δεν είναι μεν «σκληρή» ουσία, αλλά μπορεί να κρύψει τη χρήση τέτοιων, αφού έχει και το ρόλο της «μάσκας». Αυτός είναι ο κίνδυνος και για τον Μπανιώτη, που θα κληθεί στη δικαστική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ να δώσει εξηγήσεις.

Η “ελληνική” Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει τιμωρία 2 ετών (που με βάση το νέο νόμο διπλασιάζεται από 1ης Ιανουαρίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να πιάνει για λίγες μέρες τον κομοτηναίο αθλητή που στέκεται τυχερός ως προς αυτήν την περίπτωση) αλλά μπορεί να αποφασίσει και μικρότερη τιμωρία, μόνο έξι μηνών ή και απλής επίπληξης, αν ο άλτης του ύψους δώσει επιχειρήματα που θα πείσουν την επιτροπή ότι πράγματι συντρέχουν ειδικοί λόγοι ώστε να δεχθεί ποινή κάτω των 2 ετών.

Μόνο που σε περίπτωση που ο Κώστας Μπανιώτης τιμωρηθεί με μικρότερη τιμωρία των δύο ετών ή και καθόλου, η ιστορία δεν σταματά εκεί. Το ζήτημα σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας IAAF (Αntidoping Review Body) ώστε να κρίνει εκείνη για το αν πράγματι συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

Αυτό γίνεται σε περιπτώσεις που πρόκειται για αθλητές διεθνούς επιπέδου, όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Κώστας Μπανιώτης, που πρωταγωνιστεί σε διεθνή μίτινγκ και παγκόσμια πρωταθλήματα. Αν η IAAF πειστεί ότι οι συνθήκες είναι ειδικές, τότε ενημερώνει την εθνική ομοσπονδία, που καταλήγει σε απόφαση πιο «ευνοϊκή».

Για όλα αυτά βέβαια υπάρχει πολύς δρόμος. Το σίγουρο είναι ότι ο Μπανιώτης έμπλεξε άσχημα για τα καλά, καθώς ο ΣΕΓΑΣ βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσει την IAAF ότι υπάρχει θετικό δείγμα από τον Έλληνα αθλητή, για την περίπτωση του οποίου, αν και ο έλεγχος ήταν εσωτερικός, θα αποφασίσουν όχι μόνο οι αρμόδιες ελληνικές αλλά και οι διεθνείς αρχές…