Χίλια μπράβο!!! Τιμή για την Θράκη η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών της Βάγιας Κάλφα!!!

Γράφει η ThrakiSportS Web Team

–  Σε έναν άνθρωπο της οικογένειας του ThrakiSportS, στην πρωτοεμφανιζόμενη 29χρονη ποιήτρια Βάγια Κάλφα από την Αλεξανδρούπολη, αδελφή του (εκ των βασικών στελεχών αυτής της προσπάθειας) Λεωνίδα Κάλφα,  απονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το Βραβείο Γ. Αθάνα, για την καλύτερη εκδιδομένη ποιητική συλλογή, κατά προτίμηση νέου ποιητή.

Το βραβείο της Τάξης Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών απονεμήθηκε στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας, για την ποιητική της συλλογή «Απλά πράγματα» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης), το οποίο συνοδεύεται με έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ.

Μπορεί βλέπετε τα φώτα της δημοσιότητας να έπεσαν στο βραβείο της Ακαδημίας μετά θάνατον που δόθηκε στον 15χρονο Τηλέμαχο Τσιμηρίκα από την Μεσσαρόπη Καβάλας, ο οποίος κάηκε στην προσπάθειά του να διασώσει από πυρκαγιά τα δύο μικρότερα αδέλφια του, αλλά στην ίδια εκδήλωση δόθηκαν και πολλά ακόμα βραβεία. Και ένα από αυτά, το πιο σημαντικό για την ποίηση από την Ακαδημία Αθηνών, δόθηκε στην Βάγια. 

«Οπωσδήποτε το βραβείο είναι τιμή για μένα. Ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου τα πάντα απαξιώνονται -το σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παιδεία, υγεία, εργασία και οι ίδιοι οι φορείς- και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πλήττεται από παντού το να αναγνωρίζονται τα έργα είναι σημαντικό», είπε στην Art Press και τον Βασίλη Κάργα η Βάγια Κάλφα με αφορμή το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, και προσθέτει:

«Ο ρόλος της ποίησης στους καιρούς που ζούμε νομίζω ότι είναι φανερό από την ίδια την ιστορία ότι όσο πιο κρίσιμη η εποχή τόσο πιο αναγκαία είναι η ποίηση. Για να πω ένα πρόχειρο παράδειγμα από την εγχώρια ποίηση, αρκεί να δει κανείς την ποίηση της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, τι καρπούς απέφερε και πώς σήμερα στρεφόμαστε σε αυτήν πάλι. Χρειαζόμαστε να γράφουμε και να διαβάζουμε αυτό που βιώνουμε, του δίνουμε σχήμα και, ίσως ακόμα, το νικάμε».

Η Βάγια Κάλφα γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1984. Σπούδασε Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή, ενώ συνέχισε τις σπουδές της και στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Το “Απλά Πράγματα” (εκδ. Γαβριηλίδης, 2012) είναι η πρώτη ποιητική της συλλογή. Η συλλογή βραβεύτηκε με το “Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2012 για Πρωτοεμφανιζόμενο Ποιητή” από την Εταιρεία Συγγραφέων. Ήρθε τρίτη στην κατηγορία “Πρωτοεμφανιζόμενος Συγγραφέας” στα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη, ενώ ήταν υποψήφια για βράβευση στο 33ο Συμπόσιο Πατρών για το “Βραβείο Καλύτερου Βιβλίου Νέου ποιητή 2012”.

Η δεύτερη ποιητική συλλογή της με τον τίτλο Ληθόστρωτο είναι υπό έκδοση από τις εκδόσεις Εκάτη. Πολλά συγχαρητήρια!!! Είναι τιμή για την Θράκη μας να διαθέτει τέτοιους νέους ανθρώπους!!!