Όλη η συνέντευξη – ποταμός Πανόπουλου: «Ίσως ο κόσμος με βαρέθηκε!Εδώ με την γυναίκα σου και κοιτάς πότε θα… ξενομπιιιπ!»

Σε μία ξεχωριστή συνέντευξη στην αθλητική εφημερίδα «Ξάνθη Sport» ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη Χρήστος Πανόπουλος άνοιξε την καρδιά του και μίλησε εκ βαθέων για όλα τα θέματα που αφορούν την ξανθιώτικη ομάδα αλλά και το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

 

Η συνέντευξη προκάλεσε αίσθηση γεγονός που ανάγκασε την εφημερίδα να… επανακυκλοφορήσει, τυπώνοντας περισσότερα φύλλα. Το ThrakiSportS παρουσιάζει αναλυτικά τα πιο καίρια σημεία της ενδιαφέρουσας συνέντευξης:

Για το διοικείν εν καιρώ κρίσης: «Προσπαθούμε να διαχειριζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο επαγγελματικά την ομάδα και την εταιρεία ξεκινώντας από το 1991-92 μέχρι σήμερα. Όντως περνάμε την πιο δύσκολη περίοδο – ίσως – της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Την περνά πρώτα απ’ όλα η χώρα μας και μετά οι περισσότεροι από εμάς κι από αυτό δεν εξαιρείται η Skoda Ξάνθη».

Για τα συναισθήματά του σαν φίλαθλος από αυτά που βλέπει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο: «Δεν μπορώ να αποτελέσω εξαίρεση από το κοινό αίσθημα ενός απλού φιλάθλου που δεν έχει φανατισμό με την ομάδα του και βλέπει τα πράγματα αντικειμενικά. Υπάρχουν ερωτηματικά, αν ένα πρωτάθλημα μπορεί να είναι αξιόπιστο. Πρώτα απ’ όλα μη γνωρίζοντας την ώρα που ξεκινά το πρωτάθλημα αυτό, πόσες ομάδες υποβιβάζονται. Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και δεν θα έπρεπε ποτέ το πρωτάθλημα αυτό να είχε ξεκινήσει. Θα έπρεπε να ξεκινήσει, την στιγμή που οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και τους κανόνες παιχνιδιού και πόσοι υποβιβάζονται. Δεν μπορούν σε ένα πρωτάθλημα να συμμετέχουν ομάδες που δεν πληρούν τους όρους αδειοδότησης κι αν μέσα από την αγωνιστική τους παρουσία βγουν στην Ευρώπη να μην μπορούν να συμμετέχουν στην Ευρώπη. Η Ελλάδα απ’ όσο γνωρίζω ανήκει στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση κι ως εκ τούτου κάθε ελληνική ομάδα που αδειοδοτείται στην Ελλάδα, θα πρέπει να αδειοδοτείται και στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι η ΕΠΟ σε πρώτο βαθμό έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για ως άνω δύο. Γιατί αυτή είναι η εποπτεύουσα Αρχή».

Για την διαιτησία: «Νομίζω ότι στο θέμα της διαιτησίας πρέπει οι υπεύθυνοι να δουν διαφορετικές δομές και διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης των διαιτητών. Κι ένας διαιτητής για να επιλεγεί αν θα προχωρήσει, θα πρέπει να λαμβάνεται σαν κριτήριο αν πραγματικά είναι καλός ή κακός κι όχι σε ποια Ένωση ή σε ποιον άλλον ανήκει ή υπακούει».

Για το αν μπορεί να αλλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο έστω και τώρα: «Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξει κάτι ή να βελτιώσει κάποιος τα πράγματα αρκεί να υπάρχει πραγματική βούληση, πραγματική θέληση. Γιατί οι Έλληνες δεν είναι βλάκες είναι και οξυδερκής και έξυπνος λαός και δημιουργικός όταν πραγματικά το θέλει. Αλλά πρέπει πραγματικά να το θέλει και να το επιλέγει. Κι όλοι εμείς που είμαστε μπλεγμένοι με το ποδόσφαιρο πρέπει και πραγματικά να το θέλουμε και να έχουμε και επιλογή να περάσουμε τα σωστά πράγματα που είναι σωστά και για τους 10 εκ. έλληνες που ζουν σήμερα στην Ελλάδα. Δεν έχουμε από το να εφαρμόζουμε την κοινή λογική. Κοινή λογική που πάντα εκφράζει το κοινό δημόσιο αίσθημα».

Για το αν αισθάνεται «μπλεγμένος» με το ποδόσφαιρο: «Ναι, έτσι αισθάνομαι».

Για το αν είναι ευχαριστημένος από την πορεία της ομάδας στον α’ γύρο: «Όχι δεν είμαι ευχαριστημένος από την πορεία της ομάδας με βάση την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος επενδύσαμε πολύ περισσότερα και εισπράξαμε μέχρι τώρα λιγότερα».

Για τα θετικά εντός έδρας αποτελέσματα: «Τα εντός έδρας αποτελέσματα θεωρώ, αν η ομάδα κερδίσει όλες τις ομάδες στο γήπεδό της μέχρι τέλος του πρωταθλήματος με εξαίρεση έναν αγώνα – τον οποιοδήποτε αγώνα –, τότε κατά την προσωπική μου άποψη, η ομάδα θα παίξει στα play off και θα διεκδικήσει την έξοδο στην Ευρώπη»

Για το τι θέλει να βλέπει στο γήπεδο από τους παίκτες της αγαπημένης του ομάδας: «Να τρέχουν 90 λεπτά και να ιδρώνουν την φανέλα της Ξάνθης άσχετα με το αποτέλεσμα»

Για την επιλογή του Μάουρερ στον πάγκο: Η προσπάθεια να αλλάξω κάποια πράγματα, να φέρω μία διαφορετική φιλοσοφία κάτι το διαφορετικό. Το αν έκανα καλά ή όχι, αυτό θα κριθεί – όπως και ο προπονητής – εκ του αποτελέσματος.

Για το αν το πλάνο του Μάουρερ ταιριάζει στην Skoda Ξάνθη: «Όλο αυτό το οποίο σκέφτεται – που είναι μία «επιθετική» φιλοσοφία – ίσως να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά που μπορεί να εκθέσει κιόλας σημαντικά την ομάδα μας. Πάρτε για παράδειγμα την… τριάρα που φάγαμε από τον Πλατανιά! Όλο αυτό όμως ο προπονητής θα πρέπει να το υποστηρίξει και να το αλλάξει. Γιατί η ομάδα μας, μ’ αυτή τη μικρή ιστορία που έχει στην Α’ Εθνική, δεν είναι για να φεύγει με τέτοια σκορ. Είναι απαγορευτικό».

Για την πειθαρχία: «Ο πιο μικρός με τον πιο μεγάλο παίκτη στην ομάδα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο στην ομάδα αυτή τα τελευταία 22 χρόνια. Κι αυτό θα πρέπει να το καταλαβαίνουν και να έχει γίνει ήδη ατιληπτό απ’ όλους».

Για τον αλτρουισμό της Skoda Ξάνθη σε δύσκολες καταστάσεις (πχ. Γκλέισον, Μαρίν): «Πρώτα απ’ όλα είμαστε άνθρωποι. Κι αυτό το οποίο συμβαίνει στον διπλανό μας μπορεί να συμβεί σε εμάς. Αυτό πρέπει να είναι στο μυαλό του κάθε ανθρώπου. Κι όπου μπορείς να βοηθήσεις να βοηθάς». 

Για το αν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της 5ης θέσης: «Αν εξαρτιόταν από εμένα θα σας έλεγα 100% ναι! Αλλά επειδή εξαρτάται στο ελάχιστο από μένα, ελπίζω ότι και οι άλλοι θα κάνουν αυτό που θα έκανα κι εγώ. Δηλαδή να βγει η ομάδα στην Ευρώπη. Αλλά αυτό είναι ελπίδα. Το αν θα γίνει πραγματικότητα ή όχι θα φανεί πολύ σύντομα».

Για την προσωπική του άποψη για το ρόστερ: «Το είχα πει από την αρχή κι αυτό αποτελεί προσωπική μου άποψη ότι η Skoda Ξάνθη φέτος έχει ένα από τα πιο ποιοτικά ρόστερ των τελευταίων ετών. Αλλά αυτή είναι μόνο η προσωπική μου άποψη. Ελπίζω στο τέλος την άποψή μου αυτή να την δικαιώσουν οι εμπλεκόμενοι».

Για το αν είναι ικανοποιημένος από την λειτουργία των Ακαδημιών: «Έχουμε μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και θα φροντίσουμε αυτή την βελτίωση να την πραγματοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό. Ίσως θα πρέπει να αναδιοργανώσουμε εμείς σαν εταιρία κάποια πράγματα και σκέψεις μας που σήμερα έχουμε εφαρμόσει στις Ακαδημίες, διαφορετικά. Πάντα υπάρχουν παιδιά να επιλέξεις γιατί μόνο με το ταλέντο λίγοι είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν κάνει καριέρα στον κόσμο. Οι περισσότεροι έχουν κάνει καριέρα με πραγματικά σκληρή και ποιοτική δουλειά».

Για το αν θα γίνουν μεταγραφές τον Γενάρη: «Όχι, έχουμε υπερβεί κατά μεγάλο βαθμό το μπάτζετ μας και δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε… παπούτσια ποδοσφαιριστή για τον Γενάρη! Εκτός κι αποφασίσουμε ότι κάποιοι από το σημερινό ρόστερ της ομάδας θα πρέπει να βρουν αλλού δουλειά. Αν συμβεί αυτό, τότε θα αντικατασταθούν».

Για το τι είναι πιο εύκολο, να βρεθεί το ταλέντο, να φτάσει σε κορυφαία απόδοση σε μια ομάδα ή να γίνει το μεταγραφικό deal; «Είναι συνδυασμός όλων αυτών».

Για το αν ήταν η top κίνησή του σε μεταγραφικό επίπεδο η μεταγραφική Λοντίγκιν στην Ζενίτ: «Αυτή θεωρώ ότι ήταν η πραγματική μαγκιά του αθλητή Λοντίγκιν γιατί με την δουλειά του, με την μαγκιά του και με την συμπεριφορά του έκανε την μεταγραφή. Ο Λοντίγκιν έκανε την μεταγραφή! Και είναι από τις μοναδικές φορές που το λέω αυτό, ο Λοντίγκιν έκανε την μεταγραφή. Ο Λοντίγκιν πούλησε κατά 100% τον εαυτό του. Γιατί το άξιζε και η καριέρα του θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Γιατί είναι ο αθλητής με τη νοοτροπία να γίνεται πάντα καλύτερος. Σε αντίθεση με άλλους που βελτιώνοντας κάποια από τις αδυναμίες τους νομίζουν ότι έφτασαν στο «peak» τους».

Σε ανάλογο ύφος η τελευταία φορά που είχε μιλήσει για μεταγραφή ήταν γι’ αυτήν του Τοροσίδη στον Ολυμπιακό τονίζοντας ότι θα είναι σταθερή αξία για τα επόμενα – τουλάχιστον – 10 χρόνια. Το σχόλιό του για την… δικαίωση αυτή: «Εδώ είμαστε και πρώτα ο Θεός να έχουμε την υγεία μας, να δούμε ανάλογη εξέλιξη και από τον Λοντίγκιν».

Για το προσωπικό της ομάδας: «Είναι οι «κρυφοί» εργάτες της ομάδας. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς την υπηρετούν πάνω από 15 χρόνια και είναι κομμάτι όχι μόνο της ομάδας αλλά και της πόλης. Η Skoda Ξάνθη είναι στην κυριολεξία η ομάδα της καρδιάς τους, της ψυχής τους…».

Για το scouting και την λειτουργία του: «Στο σκάουτινγκ πρέπει να βελτιωθούμε πολύ περισσότερο. Γιατί εδώ και μερικά χρόνια επενδύουμε στο συγκεκριμένο τομέα. Έχουμε μόνιμο σκάουτινγκ και μόνιμες απαιτήσεις για καλύτερα αποτελέσματα. Πάντα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης».

Για τις ανανεώσεις στα συμβόλαια που λήγουν: «Οι παίκτες που σήμερα αγωνίζονται, καθημερινά κρίνονται από τις προπονήσεις και τους αγώνες. Η Skoda Ξάνθη καθημερινά ετοιμάζεται, εξετάζει εναλλακτικές περιπτώσεις παικτών αν οι υπάρχοντες κριθούν αρνητικά στο τέλος της χρονιάς».

Για το αν υπάρχει «ταβάνι» στους στόχους της ομάδας: «Τον στόχο, πρώτα από όλα πρέπει να τον βάλει ο κάθε ποδοσφαιριστής που συμμετέχει στην ομάδα. Αν έχουμε επιλέξει ποδοσφαιριστές που έχουν «ταβάνι» στον στόχο ή στην βελτίωσή τους τότε δεν υπάρχει στόχος για την ομάδα. Αρχικός στόχος του ιδιοκτήτη και της ομάδας ήταν και συνεχίζει να είναι η έξοδος στην Ευρώπη. Δυστυχώς ο άλλος στόχος που ήταν το κύπελλο της Ελλάδος για άλλη μία φορά τον ξεφτιλίσαμε».

Για τον θεσμό του κυπέλλου και τους τελευταίους πρώιμους αποκλεισμούς: «Του χρόνου θα πούμε ότι το κύπελλο δεν θα το πάρουμε ποτέ κι ως εκ τούτου δεν μας ενδιαφέρει!».

Για τους λόγους της μικρής προσέλευσης του κόσμου στο γήπεδο: «1ον) Υπάρχει οικονομική ανέχεια που επηρεάζει τον κόσμο, 2ον) ότι η ομάδα δεν τους κάνει το «κλικ» για να έρθουν στο γήπεδο, 3ον) ότι δεν με γουστάρουν! Σε μία αποτροπή του λόγου, θα έλεγα πως είμαι σίγουρος ότι το όποιο γήπεδο της Ξάνθης θα γεμίσει… μισό, όταν η ομάδα πέσει στην Β’ Εθνική και θα γεμίσει «φουλ» αν η ομάδα πέσει στην Β’ Εθνική κι εγώ είμαι έξω από την Ξάνθη! Ο κόσμος – και είναι ανθρώπινο αυτό – μπορεί να με έχει βαρεθεί και είναι νορμάλ να με έχει βαρεθεί. Εξάλλου κανείς δεν έφυγε από το ποδόσφαιρο χειροκροτούμενος. Είμαι σίγουρος ότι και ο υποφαινόμενος δεν θα αποτελέσει την εξαίρεση. Βεβαίως εύχομαι κι όσο ασχολούμαι θα κάνω τα πάντα, προκειμένου η ομάδα μας να έχει μία αξιοπρεπή και τίμια παρουσία στη Superleague. Αυτά που προανέφερα είναι ανθρώπινα και δεν εκφράζουν πικρία. Εδώ με την γυναίκα σου είσαι 25 χρόνια και κοιτάς πότε θα… ξενομπιπ-μπιπ!».

Για την επικοινωνιακή πολιτική της ομάδας: «Πραγματικά πιστεύω ότι η ομάδα μας έχει ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Κάνουμε πράγματα που τα ξέρουμε μόνο εμείς κι έτσι πρέπει να είναι. Κάνοντας την αυτοκριτική μου, πιστεύω ότι σίγουρα λάθη έχω κάνει αλλά στην κυριολεξία κάθε λάθος που έκανα, το έκανα στην προσπάθειά μου να βγει κάτι καλό για την ομάδα. Πιστεύω ότι το γήπεδο της Ξάνθης έπρεπε να ήταν κάθε Κυριακή γεμάτο. Μέσα απ’ αυτό και μέσα από την ομάδα αυτή – με τα καλά της και με τα κακά της – προβάλλεται η περιοχή μας. Το τι όμως πιστεύω εγώ, έχει πολύ μικρή σημασία μ’ αυτό που πιστεύει ο κάθε κάτοικος της πόλης μας. Για το οποιοδήποτε αρνητικό συμβαίνει είναι λογικό, είναι αυτονόητο, ότι υπεύθυνος δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν που είναι στην κεφαλή. Και καλώς ή κακώς, αυτός είμαι εγώ». 

Για το αν ο μέσος όρος εισιτηρίων των τελευταίων ετών αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της Skoda Ξάνθη: «Ο κόσμος ξέρει καλύτερα από μένα. Κι ο κόσμος εκφράζει το δημόσιο αίσθημα. Άρα ο κόσμος έχει δίκαιο».

Για το τι θα ήθελε να γίνει για να αλλάξει η εντύπωση του κόσμου προς το πρόσωπό του: «Να με αγαπάνε περισσότερο γιατί είμαι καλός άνθρωπος και πιθανόν δεν είμαι αυτό το οποίο έχουν στο μυαλό τους ότι είμαι».

Για την σημασία του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται πάντα στο γήπεδο: «Είναι ένας πυρήνας που του είμαστε ευγνώμονες. Μας ανέχονται και στηρίζουν αυτή την ομάδα στις καλές και δύσκολες στιγμές κι ελπίζω στο μέλλον να είναι αυτοί που θα υποδεχθούν και τους επόμενους που ελπίζω κάποια στιγμή να έρθουν και να γίνουμε όλοι μαζί μια πιο δυνατή παρουσία μέσα στο γήπεδο. Γιατί αν γίνουμε μια πιο δυνατή παρουσία μέσα στο γήπεδο, σίγουρα θα γίνουμε μια πιο δυνατή παρουσία και στο κοινωνικό γίγνεσθαι, το ποδοσφαιρικό και μη».

22 χρόνια Skoda Ξάνθη! Είναι πολλά ή λίγα; «Μια ολόκληρη ζωή»

Ποια θεωρείτε καλύτερη σαιζόν; «Πριν μερικά χρόνια που σχεδόν όλη η Ξάνθη είχε γίνει μια γροθιά όταν σοβαρά κινδύνευσε η ομάδα να χάσει την κατηγορία. Εκείνη την εποχή αισθάνθηκα ότι όλος ο κόσμος με αγαπούσε». 

Ποια χειρότερη; «Όταν άρχισε να με ξε-αγαπάει».

Υπάρχει κάποιο γκολ που δεν θα ξεχάσετε ποτέ; «Το γκολ που έβαλε ο Κάλβο με την κόντρα στον Σολάρι στον τελευταίο αγώνα με τον ΟΦΗ. Η κωλοφαρδία σ’ όλο της το μεγαλείο!»

Κυνήγι, ποδόσφαιρο ή ψάρεμα; «Κυνήγι και μετά ψάρεμα».

Η Skoda Ξάνθη σπάει το ένα ρεκόρ ανακοινώσεων μετά το άλλο. Από τις 7 στη σειρά για τον Αμπάρκιολη στο περσινό 1-4 στη Λιβαδειά, στον… Jimmy Clark, την μαθηματική εξίσωση αλλά και την «γλώσσα της αλήθειας» προς τον κ. Σαρρή. Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε; «Δεν υπάρχει κανείς άλλος τρόπος και δεν γνωρίζω κανέναν άλλο τρόπο για να αμυνθώ σ’ αυτά τα οποία συμβαίνουν».

Πότε θα τελειώσει η κρίση; «No comment…»

Το μέλλον της Skoda Ξάνθηθα συνεχίσει να έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή Πανόπουλου; «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έτσι είναι».

Υπάρχει σκέψη για διάδοχη κατάσταση στην ομάδα, με τον Γιάννη, τον Ριχάρδο ή το νεότερο Χρήστο; «Δεν θέλω κανένα από τα τρία μου παιδιά – κι αυτή είναι προϋπόθεση – να αγγίξουν αυτό το οποίο λέγεται ποδόσφαιρο. Και το έχετε καταλάβει ότι είναι μακριά απ’ αυτό».