Το φάντασμα ντόπινγκ σκεπάζει τον Μπανιώτη, που ζει το πιο εφιαλτικό 48ωρο της ζωής του….

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Η αλήθεια είναι ότι τα βιαστικά συμπεράσματα δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα, που για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, είναι απαραίτητη η γνώση. Και για την ώρα, οι γνώσεις είναι περιορισμένες στο ζήτημα αυτό.

Δυστυχώς, όμως ο ΣΕΓΑΣ βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ακόμα ένα θετικό δείγμα ντόπινγκ αθλητή του στίβου. Πρόκειται για πρωτοκλασάτο αθλητή, σοβαρότατο άνθρωπο, με ήθος και παιδεία. Και σε ακόμα πιο δυσάρεστη θέση βρέθηκε το ThrakiSportS, όταν έμαθε – και πλέον έχει γραφτεί – ότι θετικό σε διουρητική ουσία βρέθηκε το πρώτο δείγμα ενός Θρακιώτη πρωταθλητή, του κορυφαίου Θρακιώτη αθλητή του στίβου τα τελευταία χρόνια, του Κομοτηναίου άλτη του ύψους Κώστα Μπανιώτη.

Όταν το απόγευμα της Παρασκευής πληροφορηθήκαμε για πρώτη φορά για το θέμα και δυο ώρες μετά γράψαμε το πρώτο σχετικό ρεπορτάζ, αποφύγαμε την οποιαδήποτε αναφορά σε όνομα, αν και δυστυχώς όλες οι πληροφορίες εκείνης της ώρας συνέκλιναν στην εκτίμηση αυτή. Τις ώρες που πέρασαν από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το απομεσήμερο Σαββάτου, μια σειρά από αθηναϊκές ιστοσελίδες άρχισαν να βγάζουν φόρα παρτίδα το όνομα και να πετάνε στην πυρά τον αθλητή, οπότε πλέον δεν υπάρχει πλέον νόημα να μην το αναφέρουμε και εμείς. Ωστόσο, οφείλει να διευκρινιστεί ότι μέχρι να εξεταστεί το δεύτερο δείγμα, καμία κατηγορία δεν μπορεί να προσάψει κανείς στον άλτη της Ολυμπιάδας Κομοτηνής, τον προπονητή του και γενικά τον οποιονδήποτε. Το κακό είναι ότι με βάση την εμπειρία, είναι μηδαμινές οι πιθανότητες το δεύτερο δείγμα να βγάλει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από το πρώτο.

Ο Κώστας είναι δεδομένο ότι περνά το πιο κρίσιμο 48ωρό του. Σίγουρα αυτό που διανύουμε, παραμονές Χριστουγέννων, είναι το πλέον οδυνηρό Σαββατοκύριακο στην ζωή του. Όπως αναφέρει και ο Θοδωρής Σαλαντής στο StivosNews, το σοκ είναι τεράστιο: “Ωρες απογοήτευσης, στιγμές ψυχολογικου ολέθρου για τον αθλητη στίβου και τον προπονητη του, Γιώργο Τσουγκο”.

Μιλάμε για έναν Μπανιώτη που μόλις έμπαινε στην αγωνιστική του ολοκλήρωση και ήταν πανέτοιμος για μεγάλα ρεκόρ. Ο 27χρονος Θρακιώτης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τουρκίας το προηγούμενο καλοκαίρι, συμμετείχε στον κορυφαίο τελικό όλων των εποχών στο ύψος στο Παγκόσμιο της Μόσχας και είχε ως μεγαλύτερη προσωπική του επιτυχία την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Κωνσταντινούπολης το 2012. Τώρα αν και το δεύτερο δείγμα είναι θετικό ο πρωταθλητής μας κινδυνεύει με τετραετή αποκλεισμό, αν εφαρμοσθεί ο νεος νόμος για το ντόπινγκ που ψηφίσθηκε φέτος.

Το ατομικό ρεκόρ του στον ανοικτό στίβο είναι 2μ.34, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών στη χώρα μας. Για πολλά συνεχόμενα χρόνια αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδος. Το ThrakiSportS τον έχει ανακηρύξει μια από τις υποψηφιότητες για καλύτερος αθλητής της χρονιάς μέσα στο 2013 και η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής, στην ψηφοφορία των αναγνωστών που βρίσκεται σε εξέλιξη, βρισκόταν αρκετά ψηλά στην προτιμήσεις του κόσμου, μέσα στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων αθλητών της Θράκης από όλα τα αθλήματα! 

“Αθλητής σπουδαίος, παγκόσμιας κλάσης, εύκολα σε άλματα στα 2,34 στο υψος, ο 27χρονος Μπανιωτης πέρασε απο αντιντόπινγκ κοντρόλ στην Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκέμβρη. Τίποτε δεν προμηνυε αυτο που θα ακολουθούσε. Χθες τα εργαστήρια του ΕΣΚΑΝ ολοκλήρωσαν τον έλεγχο και το θετικό δείγμα του Κώστα Μπανιωτη έσκασε σαν βόμβα. Στον ΣΕΓΑΣ δεν τολμούσαν να πιστέψουν αυτο που έγινε οταν ειδοποιήθηκαν για το πρώτο θετικο δείγμα του αθλητη. Ηταν κεραυνός για όλους το αποτέλεσμα και πλέον περιμένουν την εξέταση του δεύτερου δείγματος του αθλητη την Δευτέρα , μήπως και αν, μη τυχόν και εχει γίνει κάποιο λάθος.

Το πλήγμα ειναι μεγαλο και αξίζει να σημειωθεί οτι ο έλεγχος ντόπινγκ κοντρόλ ειναι αυτός που πραγματοποιεί απο πέρυσι σε συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ ο ΣΕΓΑΣ. Η ομοσπονδία ένα χρόνο τώρα εφαρμόζει εκτεταμένους ελέγχους ντόπινγκ και στο πλαίσιο αυτο πέρασε απο κοντρόλ και ο αθλητής. Ο ίδιος αλλα και ο προπονητής του δεν μπορούν να πιστέψουν αυτο που έγινε. Η ουσία , απαγορευμένη, που βρέθηκε στο σώμα του ειναι διουρητικη, ουσία με χρήση αμφιλεγόμενη σύμφωνα με τους ειδικούς”, γράφει ο Σαλαντής στο stivosnews. Και καταλήγει: “Ουσιαστικα τώρα όλες οι εξελίξεις μεταφέρονται για την Δευτέρα και την Τρίτη με τον ΣΕΓΑΣ σίγουρα να προβαίνει σε επίσημες ανακοινώσεις παραμονές των Χριστουγέννων”.