Photos: To θρακιώτικο άρωμα στην χριστουγεννιάτικη αναβίωση της Εθνικής του 2004

Ανταπόκριση από την Θεσσαλονίκη: Κώστας Καραγιάννης

–  Μνήμες Πορτογαλίας ξύπνησαν το απόγευμα στο γήπεδο της Τούμπας, όπου η Εθνική Ελλάδας του 2004 αντιμετώπισε τη Ρουμανία του 1994-98 σε φιλική αναμέτρηση φιλανθρωπικού χαρακτήρα για την ενίσχυση του ΕΛΕΠΑΠ.

Οι δύο ομάδες καταχειροκροτήθηκαν από τους φιλάθλους που αψήφισαν το τσουχτερό κρύο και έδωσαν το “παρών” στο γήπεδο της Τούμπας, ενώ οι μνήμες της Πορτογαλίας ζωντάνεψαν δεδομένου ότι οι Έλληνες αγωνίστηκαν με τους ίδιους αριθμούς φανέλας της μυθικής εκείνης διοργάνωσης.

Οι μοναδικοί Έλληνες διεθνείς που δεν έλαβαν μέρος στο φιλικό ήταν οι εν ενεργεία Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κώστας Κατσουράνης, Γιώργος Καραγκούνης, Γιούρκας Σεϊταρίδης (ο άσος του ΠΑΟΚ παρακολούθησε τον αγώνα) και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος λόγω ενός προβλήματος τραυματισμού. Εκτός από τον Ότο Ρεχάγκελ, απών από τη φιλική αναμέτρηση ήταν και το δεξί του χέρι (Γιάννης Τοπαλίδης).

Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με σκορ 1-1 με την εθνική μας να ανοίγει το σκορ στο 39’ με τον Χαριστέα και τον Μπράτου να ισοφαρίσει με τον Μπράτου από θέση οφσάιντ.

Για την εθνική μας ομάδα αγωνίστηκαν οι Εβρίτες Ντέμης Νικολαϊδης και Στέλιος Βενετίδης και ο Ξανθιώτης Ζήσης Βρύζας, ο οποίος μάλιστα αντικατέστησε τον Νικολαϊδη στο 46’. Παρών επίσης ο αρχηγός Θοδωρης Ζαγοράκης, αλλά και ο βοηθός προπονητή της Ξάνθης Γιάννης Γκούμας.

Ο μεγάλος θρύλος του Ρουμανικού ποδοσφαίρου, Γκεόργκι Χάτζι, δήλωσε πως: Ήταν ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι, κόντρα σε μία πιο νέα ομάδα. Πιστεύω πως την παράσταση την έκλεψε ο κόσμος. Ήταν ένα φιλικό, ο σκοπός ήταν ιερός και αυτό που μετράει είναι ότι βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε τα παιδιά που το έχουν ανάγκη». Όσο για την προσωπική του εμφάνιση και τις περίτεχνες ενέργειες που έκανε τόνισε: «Πλέον δεν έχω δυνάμεις, αλλά το ταλέντο το χρωστάω στην μητέρα μου».

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι με τόσο ιερό σκοπό, κόντρα σε μία ομάδα που κατέκτησε ένα EURO. Ειδικά για εμένα, είναι πολύ όμορφο, καθώς επέστρεψε σε γνώριμα μέρη, έχω υπάρξει εδώ ως προπονητής και είναι ενθουσιασμένος» δήλωσε ο πρώην προπονητής του Πανθρακικού Ίλιε Ντουμιτρέσκου.

Από την πλευρά του ο Τσιάρτας σχολίασε: «Ελπίζω ο κόσμος να το χάρηκε, παλέψαμε όσο μπορούσαμε να παίξουμε καλά και μακάρι να γίνονται πιο συχνά τέτοιες ενέργειες. Ευχαριστούμε όσους ήρθαν στο γήπεδο ή είδαν το παιχνίδι στην τηλεόραση. Ο σκοπός είναι ιερός και ελπίζω να γίνει σύντομα κάτι παρόμοιο». 

Τέλος, ο Καψής χαρακτήρισε μεγάλους πρωταγωνιστές και παράδειγμα προς μίμηση τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, που δεν το βάζουν κάτω και παλεύουν καθημερινά: «Μόνο αν είμαστε ενωμένοι περνάνε τα δύσκολα, αυτό εμάς μας οδήγησε στην επιτυχία του 2004. Πρέπει να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την κρίση. Εμείς σαν ποδοσφαιριστές αυτό μπορούμε να κάνουμε και ελπίζω να ήταν ένα μήνυμα αυτό. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά του ΕΛΕΠΑΠ που παλεύουν καθημερινά και δε τα παρατάνε».

Δείτε φωτογραφίες από την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση από τον φακό του InTime και της MotionTeam…