Η Θρακιώτισσα που παρουσίασε τα βραβεία των κορυφαίων Ελλήνων Αθλητών της χρονιάς!!!

Γράφει ο Γιάννης Γιαγκίνης

– Μια Θρακιώτισσα είναι η κοπέλα που διακρίνεται πίσω από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος στην φωτογραφία εμφανίζεται να εκφωνεί λόγο κατά την τελετή της απονομής των ετήσιων βραβείων του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών στους κορυφαίους αθλητές, αθλήτριες και ομάδες της χώρας για το 2013.

 

Ο λόγος για την Ζωή Δημοσχάκη, καταγόμενη από τον Έβρο πρώην πρωταθλήτρια της κολύμβησης. 

Η Ζωή Δημοσχάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών,  στο τμήμα διαιτολογίας- διατροφής. Ο πατέρας της είναι ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος ως γνωστόν κατάγεται από το Ισαάκιο του Διδυμοτείχου. Θείος της είναι ο πρώην βουλευτής Έβρου Θεοφάνης Δημοσχάκης.

Αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες κολυμβήτριες που έχει βγάλει η χώρα. Έχει στο ιστορικό της πολλούς Μεσογειακούς, Πανευρωπαϊκούς, Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες με πολυάριθμα μετάλλια και πανελλήνια ρεκόρ, κυρίως στα αγωνίσματα του ελεύθερου. Ήταν μάλιστα η αθλήτρια η οποία απήγγειλε τον όρκο του αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

Προκαλώντας ωστόσο μεγάλη έκπληξη, με μια επιστολή της το 2009 αποφάσισε να εγκαταλείψει τις πισίνες, μόλις στα 24 της χρόνια και ενώ φαινόταν ότι είχε μπροστά της αρκετά ακόμα χρόνια πλούσιας καριέρας, ικανή να διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις. Έκτοτε ασχολείται με το αντικείμενο των σπουδών της, έχοντας το επιπλέον πλεονέκτημα της εμπειρία της στον πρωταθλητισμό και τις γνώσεις της στην Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή.

Πριν δύο χρόνια παρουσίασε για πρώτη φορά τα Αθλητικά Βραβεία ΠΣΑΤ και φέτος το έκανε για δεύτερη φορά, μαζί με τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Παπαβασιλείου της Nova, η οποία κα κάλυψε τηλεοπτικά την εκδήλωση. Στην διάρκεια αυτής, έγιναν γνωστοί οι πρώτοι των πρώτων για το 2013, με βάση τις εκτιμήσεις σχεδόν 500 επαγγελματιών αθλητικών συντακτών που έλαβαν μέρος στην ετήσια καθιερωμένη ψηφοφορία (ανάμεσά τους και πέντε συνεργάτες του ThrakiSportS).

Κορυφαία ομάδα για το 2013, ανεδείχθη η Εθνική Pοδοσφαίρου, που πέτυχε την πρόκρισή της στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το καλοκαίρι του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας. Η επιλογή της αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη, αφού άφησε στην δεύτερη θέση την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, η οποία αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Κορυφαίος αθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μάλιστα, αναδείχθηκε ο κερκυραίος κολυμβητής Σπύρος Γιαννιώτης, που κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στα 10 χιλιόμετρα ανοικτής θάλασσας τον περασμένο Ιούλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Βαρκελώνης. Ο Γιαννιώτης επικράτησε και φέτος στη ψηφοφορία του Βασίλη Σπανούλη, ενώ τρίτος υποψήφιος ήταν ο αθλητής του πινγκ πονγκ Παναγιώτης Γκιώνης.

Κορυφαία αθλήτρια αναδείχθηκε η Κατερίνα Νικολαΐδου, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας νέων-νεανίδων στο Λιντς της Αυστρίας, ενώ ήταν δεύτερη (ασημένιο μετάλλιο) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών, που έγινε στη Νότια Κορέα. Η κατερινιώτισσα πρωταθλήτρια της κωπηλασίας διαδέχεται τη συνυποψήφια της, Βάσω Βουγιούκα, με την πρωταθλήτρια της πάλης, Μαρία Πρεβολαράκη να είναι επίσης υποψήφια για πρώτη φορά.

Κορυφαίος προπονητής ο Φερνάντο Σάντος, ο αρχιτέκτονας της πρόκρισης της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, που άφησε πίσω του τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος ωστόσο έλαβε τιμητική διάκριση από τους αθλητικούς συντάκτες. Έπαθλο ήθους και προσφοράς του ΠΣΑΤ δόθηκε στον Διονύση Χιώτη για ορισμένες κινήσεις ανθρωπιάς που έκανε προς οικογένειες στην Κύπρο.

Τιμητικό βραβείο δόθηκε επίσης στον σύνδεσμο φιλάθλων της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου “Γαλανόλευκος Φάρος”, στην ομάδα ποδοσφαίρου των κοριτσιών του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Μουζάκιου Καρδίτσας που κατέκτησε την πρώτη θέση που στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των Λυκείων όλης της χώρας, στον Γυμναστικό Σύλλογο Χανίων για δράση του και τις επιδόσεις των αθλητών του, στην Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής για την προσφορά της στον αθλητισμό και στον αθλητή του μοντέρνου πεντάθλου Άγγελο Βασιλείου.

Έπαθλο “Κοινωνικής Προσφοράς” στην οικογένεια Βασίλη Πλευρίτη, για την προσφορά τους στον Αθλητισμό και συγκεκριμένα στην υδατοσφαίριση. Βραβεία ανερχόμενων ταλέντων δόθηκαν στους Δωροθέα Γρούμπα (χάντμπολ), Απόστολο Χρήστου (κολύμβηση), Ζήση Σούλιος (ποδηλασία).

Κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία αναδείχθηκε η Παρασκευή Καντζά (στίβος). Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία αναδείχθηκε ο Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση). Καλύτερη ομάδα με αναπηρία: είναι η Εθνική ομάδα τένις με αμαξίδιο.

Τιμητικό βραβείο δόθηκε επίσης στον Άγγελο Βασιλείου (μοντέρνο πένταθλο) γιατί συνδυάζει τον πρωταθλητισμό με τις μαθητικές και σχολικές επιδόσεις, στον Πρωτέα Βούλας ο οποίος κατέκτησε το Κύπελλο στο μπάσκετ γυναικών και στην Εθνική ομάδα πινγκ-πονγκ ανδρών η οποία κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στην Αυστρία.

Πέραν της παρουσίασης της εκδήλωσης από την Ζωή Δημοσχάκη, είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε άλλη θρακιώτικη παρουσία στην εκδήλωση. Δυστυχώς, πάνε οι εποχές που οι Θρακιώτες κέρδιζαν βραβεία, όπως για παράδειγμα με την Πηγή Δεβετζή που επί χρόνια έβγαινε κορυφαία αθλήτρια ή παλιότερα τον Κώστα Γκατσιούδη…