Πρωτοφανές! Ο Νταβούτογλου έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας και ο Βενιζέλος αναγνώρισε ρόλο της Τουρκίας στην Θράκη!!!

Γράφει το Φλιτζάνι

 

–  Πρώτο θέμα σε αθηναϊκές ιστοσελίδες αποτελεί (δικαιολογημένα) η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα και οι συζητήσεις του με τον έλληνα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

 

Όπως προέκυψε μετά από την συνέντευξη Τύπου, εκτός από Αιγαίο και υφαλοκρηπίδα, το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συζητούν επίσης για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο αυτό που συζητούν έντονα οι πάντες και προκαλεί έκπληξη δεν είναι το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε θέμα «τουρκικής μειονότητας», αλλά το γεγονός ότι ο Μπένι κάθισε και το συζήτησε μαζί του, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς για πρώτη φορά τον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή.

 

Μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την διεύρυνση της ατζέντας των ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Ωστόσο πέρα από τις συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα και το Κυπριακό, όλα δείχνουν ότι μεγάλο μέρος κάλυψαν αυτές για τις μειονότητες. Ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά όλα δείχνουν ότι ουσιαστικά αυτό το αναίρεσε με τον τρόπο που κινήθηκε στις συζητήσεις με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

 

Ο τούρκος υπουργός, από την πλευρά του, έθεσε εκ νέου θέμα «τουρκικής μειονότητας», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το θέμα των μειονοτήτων μας, πρέπει να θεωρείται ευκαιρία, γέφυρα που θα ενώνει τους δυο λαούς μας, και πρέπει να το βλέπουμε υπό τη σκοπιά των δικαιωμάτων του πολίτη, των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών».

 

Απαντώντας στο θέμα που έχει προκύψει μετά τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, σε θέματα αμοιβαιότητας, αλλά και στην τακτική της γείτονας να εμφανίζεται ως προστάτης όλων των μουσουλμάνων, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε: «Δίνουμε σημασία στα δικαιώματα του πολίτη στο πλαίσιο της ισοπολιτείας. Υπάρχει το θέμα των βακουφιών. Υπάρχουν πράξεις που δείχνουν την καλή θέληση της Τουρκίας με επιστροφή κληροδοτημάτων – βακουφιών ύψους 1,4 δισ. λιρών. Είναι σαφές πως και στις σχέσεις με το Πατριαρχείο εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο. Αν αναφερόμαστε στους μουσουλμάνους πολίτες της Ελλάδας και του δικαιώματός τους να έχουν μουφτή εκλεγμένο, είναι γιατί είναι πανανθρώπινη αρχή και η εκλογή Πατριάρχη από τους πολίτες. Αν υπάρχουν ζητήματα σε αυτά τα διμερή θέματα, εμείς τα σεβαστήκαμε και εφαρμόσαμε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ο Ελληνας πρόξενος στεγάζεται σε βακούφι που επιστρέψαμε, το Σισμανόγλειο. Όπως επιστρέψαμε και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου».

 

Όπως είπε ο κ. Νταβούτλογου, «οι παραδόσεις του Βυζαντίου και του Οθωμανισμού συνιστούν τη δική μας κοινή κληρονομιά». Από την άλλη, πρόσθεσε ότι «στο Ιμαρέτ τζαμί στην Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκε κινηματογράφος που έδειχνε ταινίες που δεν συνάδουν και αυτό ενόχλησε την Τουρκία. Ευτυχώς σταμάτησε. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα μνημεία με τρόπο που δεν συνάδει», ενώ σημείωσε ότι η Αγιά Σοφιά συντηρείται επαρκώς.

 

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι υποχρέωση ο σεβασμός των μνημείων. «Παρέδωσα στον κ. Νταβούτογλου πλήρες φάκελο με όλες τις αναστηλώσεις Οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα. Είναι σαφές σε παγκόσμιο επίπεδο το μνημείο της Αγιάς Σοφιάς. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση τους. Είναι απαράδεκτη η χρήση του τζαμιού ως κινηματογράφου ειδικού περιεχομένου. Υπάρχουν όμως και άλλες απαράδεκτες χρήσεις».

Αίσθηση όμως προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε, για το θέμα της εκλογής του μουφτή, πως «για τους μουσουλμάνους της Θράκης εφαρμόζεται η Σαρία και συζητήσαμε γι’ αυτό το θέμα και τα προβλήματα που προκύπτουν για το ρόλο του μουφτή και ως δικαστή».

 

«Από πού και ως πού κάθεται και συζητά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του το καθεστώς του Μουφτή στην Θράκη; Αν δεν συνιστά αυτό όχι απλά έμμεση αλλά άμεση αναγνώριση του ρόλου της Άγκυρας στην περιοχή της Θράκης, τι συνιστά;». Πρόκειται για σχόλιο ανώτατου έλληνα διπλωμάτη μετά από αυτές τις εξελίξεις.