1η Αστρορειβασία Μεγάλου Υψομέτρου από την Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από το 2003 ως Διεθνής Ημέρα Βουνού, από τα Ηνωμένα Έθνη. Αποτελεί μια ευκαιρία ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τη σημασία των ορεινών περιοχών στη ζωή μας, να εντοπίσει τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και να αφυπνίσει συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές για τις ορεινές περιοχές.

Η Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης προκειμένου να τιμήσει αυτήν την ημέρα θα πραγματοποιήσει ένα διήμερο εκδηλώσεων σήμερα 13 και αύριο 14 Δεκεμβρίου. Είναι ελεύθερες για όλο τον κόσμο, δεν χρειάζεται να είναι κανείς μέλος της Λέσχης αλλά ούτε και να ασχολείται συστηματικά με την ορειβασία για να συμμετάσχει σε αυτές. Πιο συγκεκριμένα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-12-2013: Στις 18.00 θα πραγματοποιήσουμε νυχτερινή πορεία η οποία θα ξεκινήσει από το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμού και από τον αγροτικό δρόμο θα φτάσουμε στις εγκαταστάσεις των τουριστικών κατοικιών 916 Mountain Resort. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην πορεία θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε φακό (ή κεφαλής ή χεριού) ο καθένας τον δικό του. Θα πρέπει να έχουν σακίδιο στο οποίο θα έχουν μέσα μια δεύτερη μπλούζα και απαραιτήτως χοντρό μπουφάν, κασκόλ, γάντια και σκούφο. Στον προαύλιο χώρο του ξενώνα, θα μας περιμένουν έτοιμα τα τηλεσκόπια του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Αν. Μακεδονίας για μια μοναδική νυχτερινή αστροπαρατήρηση η οποία θα μας μείνει αξέχαστη και θα αποχαιρετήσουμε έτσι με τον πιο μάχιμο τρόπο το 2013. Εναλλακτικά μπορείτε να έρθετε και με το αυτοκίνητό σας μόνο για την αστροπαρατήρηση. Η ώρα επιστροφής, για τα άτομα που θα συμμετέχουν στην νυχτερινή πορεία, θα οριστεί από κοινού την ώρα της αστροπαρατήρησης. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών η εκδήλωση με τα τηλεσκόπια θα ξεκινήσει στις 19.00 και θα τελειώσει στις 23.00. Πάντως τη συγκεκριμένη βραδυά θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις τόσο από την Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης, όσο και από τον ιδιοκτήτη του ξενώνα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6948363078 (Γεωργιάδης Βασίλης).

ΣΑΒΒΑΤΟ 14-12-2013: Ο Έλληνας ορειβάτης, από την Αγριά Βόλου, Νίκος Μαγγίτσης έχει την χαρά να είναι από τους λίγους ανθρώπους στον πλανήτη οι οποίοι έχουν καταφέρει έναν μεγάλο άθλο, το 7 Summits (Seven Summits) την κατάκτηση δηλαδή της ψηλότερης κορυφής κάθε ηπείρου του πλανήτη μας.   Everest, De Nali (Alaska) είναι μερικές από τις κορυφές που έχει κατακτήσει. Πέρα από τις κορυφές έχει στο ενεργητικό του και την κατάκτηση του Νότιου Πόλου όπως επίσης και την διάσχιση, με τα πόδια, της ερήμου «Σαχάρας» ενώ τελευταίο του επίτευγμα ήταν η προσπάθεια που έκανε το καλοκαίρι του 2013 να κατακτήσει την πιο δύσκολη κορυφή του πλανήτη μας, την Κ2 που βρίσκεται στην οροσειρά των Ιμαλάϊων. Όλα αυτά τα επιτεύγματα θα μας τα παρουσιάσει με έναν μοναδικό τρόπο το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 20.30 στην έδρα του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ. Μ.Μπότσαρη 20 (πίσω από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου) ενώ μετά την παρουσίαση θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση θέλει να του κάνει το κοινό που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση.