Δίκη Στημένων: Ένοχος αλλά… ελεύθερος ο Big Mac, αθώοι ο γιος του και ο Γ. Χριστοβασίλης

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ενοχος για την υπόθεση των στημένων αγώνων του 2011 κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο γνωστός καβαλιώτης παράγοντας Μάκης Ψωμιάδης, ωστόσο η ποινή που του επιβλήθηκε είναι 4,5 χρόνια φυλάκιση, εξαγοράσιμη και μάλιστα με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση.

Ο ίδιος δήλωσε δικαιωμένος από τις εξελίξεις, αν και οδηγήθηκε στις φυλακές για άλλη υπόθεση, αυτήν για την υπεξαίρεση στην ΑΕΚ για την οποία κατηγορείται. Αθώος κρίθηκε ο γιος του Σταύρος Ψωμιάδης, όπως και ο ιδιοκτήτης του ΠΑΣ Γιάννενα και ιδιαίτερα γνωστός στην Θράκη από την επιχειρηματική δραστηριότητά του Γιώργος Χριστοβασίλης.

Αναλυτικά, για τον Μάκη Ψωμιάδης η απόφαση είναι ποινή φυλάκισης 4,5 ετών και πρόστιμο 35.000. Η ποινή είναι εξαγοράσιμη (5 ευρώ ανά μέρα) κι έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση. Από την ποινή φυλάκισης αφαιρούνται οι 24 μήνες κράτησης που έχει εκτίσει. Η ποινή του έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την έφεση, όπερ σημαίνει ότι μέχρι την έφεση είναι ελεύθερος, τουλάχιστον για αυτήν την υπόθεση.

Από εκεί και πέρα, ένοχοι κρίθηκαν άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι. Ο Θωμάς Μητρόπουλος τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 3 ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ (ποινή εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως). Η ποινή του έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την έφεση. Ο Κωνσταντίνος Ριαβόγλου έλαβε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή 40.000 ευρώ (ποινή εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως). Η ποινή του έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την έφεση. Τέλος, οι Διονύσης Κωτούλας και Περικλής Αμανατίδης έλαβαν ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή.

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιάννης Παπακώστας, Γιώργος Χριστοβασίλης, Βαγγέλης Αγγελής, Δημήτρης Δημητρίου, Γιώργος Χαβενετίδης και Σταύρος Ψωμιάδης. Όπως διευκρινίστηκε λίγο μετά, οι καταδικαστικές αποφάσεις για Ψωμιάδη, Ριαβόγλου και Μητρόπουλο έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, κάτι που σημαίνει ότι μένουν ελεύθεροι μέχρι την έφεση που θα ασκήσουν. Σε περίπτωση που καταδικαστούν και στην έφεση, τότε θα ισχύει η εξαγορά της τελικής ποινής που θα τους επιβληθεί τότε, ανά 5 ευρώ ημερησίως. Αμανατίδης και Κωτούλας μένουν ελεύθεροι ούτως ή άλλως.

Οι αποφάσεις ήταν ελαφρά καλύτερες για τους κατηγορουμένους σε σχέση με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Βιργινίας Σακελαροπούλου. Ένα σημαντικό στοιχείο της πρότασης της εισαγγελέως είναι ότι ζήτησε να σταλεί αντίγραφο της δικογραφίας στον εισαγγελέα πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη ποινικών ευθυνών των ποδοσφαιριστών που εμπλέκονται στις αναμετρήσεις για τις οποίες καταδικάστηκαν οι 5 κατηγορούμενοι. Τελικά η εν λόγω πρόταση απορρίφθηκε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here