Ο πρώτος διεθνής διαιτητής από τη μειονότητα της Θράκης!!!

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Πριν από μερικούς μήνες έγινε ο πρώτος διαιτητής από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης που έπαιξε, έστω και σαν βοηθός, σε αγώνες της Σούπερ Λίγκας. Ωστόσο η εξέλιξή του είναι τέτοια, που όλα δείχνουν ότι θα γίνει ο πρώτος μειονοτικός διεθνής διαιτητής, που θα εκπροσωπεί δηλαδή την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις!!!

Ο λόγος για τον Χασάν Κούλα του Συνδέσμου Διαιτητών Ξάνθης που μαζί με τον Χάρη Καλογερόπουλο της Αθήνας και τον Αλέξανδρο Γρεβένη της Χαλκιδικής, ήταν οι τρεις έλληνες διαιτητές που επελέγησαν από την ΕΠΟ και την ΚΕΔ να παρακολουθήσουν τον τρίτο κύκλο του «CORE 16», του προγράμματος της UEFA για τους διαιτητές που έχουν τα προσόντα να εξελιχθούν σε διεθνείς.

Η ελληνική τριάδα πέρασε με απόλυτη επιτυχία τις εξετάσεις του προγράμματος, επικεφαλής του οποίου ήταν ο  Άγγλος πρώην διεθνής διαιτητής και νυν μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA, David Elleray. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ολοκληρώθηκε σε δύο περιόδους (Οκτώβριος 2012 και Μάιος 2013), απαιτούσε, σύμφωνα με τις οδηγίες της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, σκληρή και επίμονη προσπάθεια σε όλη τη διάρκειά του, καθώς επίσης επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα.

Η Α΄ φάση ήταν περίοδος γνωριμίας για όλους τους διαιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και πραγματοποιήθηκαν αρκετές ώρες μαθημάτων από σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής διαιτησίας, όπως o David Elleray, ο Ολλανδός Jaap Uilenberg και o Γάλλος διεθνής διαιτητής Stephane Lanoua. Επίσης, όλες οι τριάδες ορίστηκαν σε αγώνες του ελβετικού πρωταθλήματος. Η ελληνική τριάδα αγωνίστηκε στον αγώνα Bulmpliz FC – FC Bern 0-0 αποδίδοντας εξαιρετικά, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα συγχαρητήρια των δύο ομάδων και του Σουηδού Peter Froidfeldt, ο οποίος είχε αναλάβει το ρόλο του μέντορα για την ελληνική τριάδα. 

Επίσης, έγινε έλεγχος στον τομέα Fitness (kg, %fat, FIFA TEST) καθώς και  στο επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας  σε όλους τους συμμετέχοντες. Μάλιστα, ως επιβράβευση για την εικόνα και την εμφάνιση της ελληνικής τριάδας,  ήρθε και ο ορισμός της από την UEFA για το Challenge Trophy στον αγώνα Ιταλία- Ρωσία 1-1 που έγινε τον περσινό Νοέμβριο στην Ιταλία.

Στην Β’ περίοδο του προγράμματος η ελληνική τριάδα αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Γαλλίας και συγκεκριμένα  στον αγώνα Montceau FC – Soshau 2 (0-1), δίνοντας κι εκεί τα διαπιστευτήριά της.

Ύστερα από την επιστροφή τους από τη Νιόν, ο Χάρης Καλογερόπουλος τόνισε ενδεικτικά: «Είναι μια μοναδική εμπειρία και πρέπει να την ζήσεις για να καταλάβεις πολλά. Υπήρξαν ιδανικές  συνθήκες και έγιναν επιμορφωτικά μαθήματα από κορυφαίες προσωπικότητες. Η διαιτησία απαιτεί κόπους και θυσίες. Όλο αυτό το διάστημα δουλέψαμε σκληρά για να αντεπεξέλθουμε στις διαιτητικές μας υποχρεώσεις. Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά και εμείς  κάναμε την καλύτερη δυνατή εντύπωση στην UEFA και εκπροσωπήσαμε επάξια την Ελλάδα, την  ΕΠΟ  και την ΚΕΔ που μας έδωσε την ευκαιρία για να συμμετέχουμε στο CORE».

Μετά από αυτά τα θετικά μαντάτα, όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσει η ώρα που ο θρακιώτης διαιτητής, ο οποίος πριν ενάμισι χρόνο έγινε και πατέρας, θα γίνει διεθνής. Αν συμβεί αυτό, θα είναι ο πρώτος διεθνής διαιτητής από την Θράκη μετά από σχεδόν 15 χρόνια και τον Νίκο Κακουλίδη και σε κάθε περίπτωση ο πρώτος στα χρονικά που θα προέρχεται από τον χώρο της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, ο οποίος θα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως διαιτητής στις διεθνείς διοργανώσεις. Με το καλό…