Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης απαντά στις καταγγελίες του πρώην αρχιδιαιτητή Φ. Κωδωνα

Την δική του απάντηση στις κατηγορίες και τους βαρείς χαρακτηρισμούς που απηύθυνε μέσω ανακοίνωσής του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ξάνθης ο γνωστός χειρουργός και πρώην αρχιδιαιτητής Φώτης Κοδωνάς, έδωσε μέσω επιστολής που απέστειλε στο ThrakiSportS ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης Νίκος Σπυριδόπουλος.

 

Ο κ. Σπυριδόπουλος με την ευγενική επιστολή του, την οποία μας κοινοποίησε λόγω της προηγούμενης ανάρτησης με την δημοσίευση της ανακοίνωσης του κ. Κωδωνά, υπερασπίζεται το έργο της ΕΠΣ Ξάνθης αλλά και την προσωπικότητα του νυν αρχιδιαιτητή Μ. Ντάκου, την ίδια στιγμή ωστόσο χαρακτηρίζει ατυχείς τις εκφράσεις και την επιστολή του κ. Κοδωνά και το «δριμύ κατηγορώ» που απηύθυνε με πολλούς αποδέκτες. 

Αναλυτικά, η επιστολή του προέδρου της ΕΠΣ Ξάνθης Νίκου Σπυριδόπουλου έχει ως εξής:

«Κ. Διευθυντά,
Κατά τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα σας επιστολή του πρώην Αρχιδιαιτητή κ. Κοδωνά, η οποία μεταξύ άλλων εξαπολύει σοβαρές αιχμές εναντίον της Διοίκησης της ΕΠΣ Ξάνθης και προσβάλλουν τόσο την ηθική όσο και την θεσμική υπόσταση αυτής. Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας, θεωρώ επιβεβλημένη την δική μου παρέμβαση δια μέσου αυτής της επιστολής, την οποία και σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε, προκειμένου να προσδιορίσω σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, την θέση και τις απόψεις του Δ/Σ  της ΕΠΣ Ξάνθης το οποίο και εκπροσωπώ.
Δεν θα σχολιάσω το ύφος και το πνεύμα από το οποίο διακατέχεται η συγκεκριμένη επιστολή, αλλά ούτε και τους χαρακτηρισμούς που εμπεριέχει, τα οποία αναμφισβήτητα απαξιώνουν και υποβαθμίζουν το γενικότερο επίπεδο, καθώς μοναδική μου επιδίωξη αποτελεί η ουσιαστική και ειλικρινής τοποθέτηση επί του συγκεκριμένου θέματος και όχι η δημιουργία εντυπώσεων.
Ως άνθρωπο και ως επιστήμονα, γνωρίζουμε όλοι τον κ.Κοδωνά και εκτιμούμε το ήθος και την ακεραιότητα του, στοιχεία που χαρακτήριζαν και την διαιτητική του σταδιοδρομία, στην διάρκεια της οποίας υπηρέτησε την Διαιτησία με πάθος και ανιδιοτέλεια. Λυπάμαι πραγματικά που ο κ.Κοδωνάς επέλεξε να αποχωρήσει από το χώρο της διαιτησίας κατ’ αυτόν τον τρόπο…δηλώνοντας δηλαδή τελικά ότι τον ενοχλούσε η λειτουργία της Ένωσης και κανένα άλλο γεγονός…
Εγώ προσωπικά ήμουν αυτός που πριν από αρκετά χρόνια, με απόφαση του Δ/Σ της Ένωσης, του είχα προτείνει να υπηρετήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από τη θέση του Αρχιδιαιτητή,  πρόταση την οποία είχε αρνηθεί τότε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Όλως παραδόξως για εμένα τουλάχιστον, ανέλαβε την θέση αυτή μετά από παραίτηση και προτροπή του παραιτηθέντος τότε Αρχιδιαιτητή κ. Λύρατζη, αλλά και πάλι το Δ/Σ της Ένωσης τον αποδέχθηκε εγκάρδια στηρίζοντάς τον και πιστεύοντας σε αυτόν.
Εντελώς ξαφνικά όμως κατά την διάρκεια της θητείας του, χωρίς να έχει τεθεί κανένα πρόβλημα συνεργασίας με την Ένωση και χωρίς καμία παρέμβαση από την Ένωση στο έργο του ή στον τρόπο λειτουργίας του στις συνεδριάσεις του Δ/Σ, ο κ.Κοδωνάς έθεσε μόνος του τον εαυτό του εκτός, υποβάλλοντας την παραίτησή του από το αξίωμα του Αρχιδιαιτητή, σε περίοδο μάλιστα εξέλιξης του Πρωταθλήματος, αγνοώντας την έκκληση του Δ/Σ της Ένωσης να επιστρέψει στα καθήκοντά του… και χωρίς να δικαιολογήσει μέχρι και σήμερα την απόφασή του αυτή…
Με έκπληξη λοιπόν διαβάσαμε όλοι μας τις επίμαχες επιστολές του στα ΜΜΕ Ξάνθης στις οποίες επανέρχεται ετεροχρονισμένα στους λόγους της τότε παραίτησης του, προφασιζόμενος σχολιασμούς και συζητήσεις προερχόμενα από…καφενεία, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον προσώπων και καταστάσεων και εκτοξεύοντας κατηγορίες εναντίον της Ένωσης. Ενθυμούμενος λοιπόν προσωπικά μία δήλωση του ιδίου του κ.Κοδωνά σε μία κλήρωση Πρωταθλημάτων πριν από την έναρξη μίας αγωνιστικής περιόδου, στην οποία τόνιζε ότι είναι προς τιμήν του Δ/Σ της Ένωσης και του προέδρου της το γεγονός ότι δεν παρεμβαίνει στο έργο του Αρχιδιαιτητή, οι σημερινές εξελίξεις αν μη τι άλλο φαντάζουν αστείες και παράλογες. Διατηρώ λοιπόν ακόμη και σήμερα την εύλογη απορία μου για τον λόγο της παραίτησης του κ.Κοδωνά από το αξίωμα του Αρχιδιαιτητή, σημειώνοντας ότι όλοι οι προκάτοχοι του οι οποίοι παραιτήθηκαν πριν από τη λήξη της θητείας τους, προς τιμήν τους, μου γνωστοποίησαν τους λόγους.
Θα ήθελα λοιπόν επί τούτου να διευκρινίσω ότι:
Την επιλογή του Αρχιδιαιτητή την αποφασίζει το Δ/Σ της Ένωσης. Στο θέμα της επιλογής των Αρχιδιαιτητών η Ένωση έχει κάνει μέχρι σήμερα τις καλύτερες επιλογές προσώπων για το καλό του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Ξάνθης. Την παραίτησή του όμως δεν μπορεί βάσει κανονισμών, να την επιβάλλει το Δ/Σ της Ένωσης παρά μόνο οι παράγοντες των σωματείων και αυτό μόνο όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.
Η υπαγωγή της Διαιτησίας στις κατά τόπου Ενώσεις πραγματοποιήθηκε μετά από προτροπή της UEFA και κατ’ επέκταση των Ομοσπονδιών και είναι καθ’ όλα σύννομη. Εάν αυτό ενόχλησε ορισμένους οι οποίοι πίστευαν στην ανεξάρτητη λειτουργία της διαιτησίας, αυτό είναι πρόβλημα δικό τους… ‘Ημουν κι εγώ ένας από αυτούς που πίστευα στην ανεξάρτητη διαιτησία και το δήλωσα αρκετές φορές δημόσια.
Ως προς την σύσταση, τις αρμοδιότητες και την λειτουργία της Ένωσης έχω να προσθέσω μόνο το εξής: Το σώμα της Ένωσης, δεν απαρτίζεται από κομπάρσους αλλά από ενεργά και αυτεξούσια μέλη, αλλά και η προσφορά όλων επιβάλλεται να μην εκτιμάται υποκινούμενη από προσωπικές αδυναμίες αλλά δίκαια, όπως εκτιμήθηκε και αυτή του κ. Κοδωνά.
Ολοκληρώνοντας δεν θα μπορούσα να παραλείψω την αναφορά στον νυν Αρχιδιαιτητή κ. Ντάκο, για τον οποίο τα σχόλια του κ.Κοδωνά  θα τα χαρακτήριζα επιεικώς απαράδεκτα, πικρόχολα και ανακριβή… Η διαδρομή του καθενός δεν αποτιμάται με υποκειμενικά κριτήρια και δεν κρίνεται με γνώμονα τις προσωπικές μας επιδιώξεις. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα…
 
Για την ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος  Σπυριδόπουλος»