Πάγκο ο Γούτας, αλλαγή ο Σιώπης στην πεντάρα της Εθνικής Ελπίδων στην Σουηδία

Ανταπόκριση από την Θεσσαλονίκη: Κώστας Καραγιάννης

–  Μπροστά σε περισσότερους από 3.000 θεατές, η Εθνική Ελπίδων επικράτησε στο Α΄ ΔΑΚ Κατερίνης 5-1 της Σουηδίας, στο πλαίσιο του 7ου προκριματικού ομίλου του EURO 2013/15.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πραγματοποίησε την καλύτερή της εμφάνιση έως τώρα στη διοργάνωση και έφτασε δίκαια στην ευρύτατη νίκη κόντρα σε μια πολύ καλή ομάδα, συνδιεκδικήτρια των δύο πρώτων θέσεων της βαθμολογίας . Η επιτυχία αυτή τής επέτρεψε να διατηρήσει στο ακέραιο τις ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση του πρωταθλήματος. Επόμενο ματς της Ελλάδας είναι αυτό στην Κρακοβία με αντίπαλο την Πολωνία στις 19 Νοεμβρίου.

Στον αγώνα αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αγωνίστηκε ο Δημήτρης Γούτας της Ξάνθης, που είχε κληθεί στην θέση του Μαρινάκη στις αρχές της εβδομάδας, ενώ ο εβρίτης Μανώλης Σιώπης που επίσης κλήθηκε τελευταία στιγμή στην Εθνική πέρασε σαν αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο.

Η ελληνική ομάδα μπήκε δυνατά στον αγώνα και κατάφερε να ανοίξει το σκορ μόλις στο 4ο λεπτό, όταν ο Μαυρίας σούταρε δυνατά, ο Κάλγκρεν απόκρουσε ασταθώς και ο Διαμαντάκος από κοντά δεν είχε πρόβλημα να στείλει με προβολή τη μπάλα στα δίχτυα. Η Εθνική συνέχισε να έχει τον έλεγχο του ματς και στο 19΄ διπλασίασε τα τέρματά της με κοντινό σουτ του Μαυρία, ενώ είχε προηγηθεί απόκρουση του Κάλγκρεν στη κεφαλιά του Διαμαντάκου.

Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν στη συνέχεια να αντιδράσουν, πήραν την κατοχή της μπάλας και στο 38΄ μείωσαν το σκορ με πλασέ του Ισάκ. Ωστόσο, η Εθνική ήταν σε μεγάλη βραδιά στον επιθετικό τομέα και τρία λεπτά αργότερα ο Μαυρίας εκμεταλλεύθηκε λάθος της σουηδικής άμυνας και ανατράπηκε από τον Κάλγκρεν στο ύψος της μικρής περιοχής. Η φάση αυτή προσέφερε διπλό κέρδος για τις Ελπίδες, καθώς ο Σουηδός τερματοφύλακας αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα και ο αρχηγός Γιάννης Ποτουρίδης ευστόχησε στο 44΄στο χτύπημα πέναλτι, δίνοντας εκ νέου προβάδισμα δύο τερμάτων στη μικρή «γαλανόλευκη».

Οι φιλοξενούμενοι με δέκα παίκτες δεν μπορούσαν να αντιδράσουν στις εξαιρετικές επιθετικές επιλογές των Ελλήνων διεθνών, οι οποίοι μπήκαν με τον ίδιο τρόπο και στο δεύτερο ημίχρονο: Σε μια υποδειγματική αντεπίθεση στο 47ο λεπτό ο Κολοβός δέχθηκε την ασίστ του Διαμαντάκου και ανενόχλητος έκανε με κοντινό πλασέ το 4-1. Η Εθνική συνέχισε με τις επικίνδυνες αντεπιθέσεις να δημιουργεί φάσεις, με σημαντικότερη το οριζόντιο δοκάρι του Γιαννιώτα στο 54΄.

Μετά το 60ό λεπτό ο ρυθμός του αγώνα έπεσε κάπως, με τους διεθνείς μας να κάνουν και συντήρηση δυνάμεων ενόψει του ματς στην Πολωνία. Οι ευκαιρίες, φυσικά, δεν έλειψαν (Διαμαντάκος, Κολοβός) για να φτάσει ο αγώνας στο 88΄ λεπτό, όταν σημειώθηκε το πιο εντυπωσιακό γκολ της βραδιάς: Ο Κίτσιου πραγματοποίησε σέντρα και ο Καρέλης με γυριστό μονοκόμματο σουτ διαμόρφωσε το αποτέλεσμα.Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους ενθουσιώδεις φιλάθλους να χειροκροτούν ζεστά τους Έλληνες διεθνείς (φωτο του Νεκτάριου Κεκη).

Ο Γάλλος διαιτητής της αναμέτρησης, Ρουντί Μπουκέ, εκτός της αποβολής στον Σουηδό τερματοφύλακα, παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Ίσακ, Λεβίκι, Χργκότα, Βέλλιο, Κίτσιου.

ΕΛΛΑΔΑ: Διούδης, Κίτσιου, Ποτουρίδης, Μπουγαΐδης, Τριανταφυλλόπουλος, Λαγός, Μπουχαλάκης (78΄ Σιώπης), Κολοβός, Μαυρίας, Γιαννιώτας (61΄ Καρέλης), Διαμαντάκος (69΄ Βέλλιος)
ΣΟΥΗΔΙΑ: Κάλγκρεν, Γιόχανσον, Μιλόσεβιτς, Χόλμεν, Σίλβερχολτ (78΄ Κονάτε), Κλάεσον, Χάλμπεργκ (46΄ Κουαϊσόν), Λεβίκι, Τερν (43΄ Στρόμπεργκ), Ίσακ, Χργκότα