Ο τερματοφύλακας της Ρόμα και της Εθνικής Ρουμανίας ενόψει του μπαράζ με την Ελλάδα: «Όχι… Τόρο!»

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ο τερματοφύλακας της εθνικής Ρουμανίας Μπογκντάν Λόμποντ είναι πολύ γνωστός του “δικού μας” Βασίλη Τοροσίδη. Βλέπετε, είναι συμπαίκτες στην Ρόμα. Ο Λόμποντ μιλάει για την κόντρα με την Ελλάδα στα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας και δεν κρύβει ότι… ανησυχεί για τον θρακιώτη συμπαίκτη του στους «τζαλορόσι»!

Οι δυο τους συνυπάρχουν στη Ρώμη τους τελευταίους μήνες, αλλά η… μοίρα τους έφερε να παίζουν αντίπαλοι για την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2014 με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της πατρίδας τους, με τον 35χρονο κίπερ να… σκέφτεται τον άλλοτε αμυντικό της Skoda Ξάνθης και του Ολυμπιακού.

Ο Λόμποντ είναι αναπληρωματικός τόσο στη Ρόμα όσο και τη Ρουμανία, αλλά δεν αποκλείεται να παίξει εναντίον της Ελλάδας από τη στιγμή που ο βασικός γκολκίπερ των αντιπάλων της «γαλανόλευκης», Σιπριάν Ταταρουσάνου, αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού τις τελευταίες μέρες.

Ο Ταταρουσάνου είναι καλύτερα και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για την Αθήνα, αλλά όπως επισημαίνει το OnSports, στο οποίο και μίλησε, δεν είναι απίθανο ο προπονητής των Ρουμάνων, Βίκτορ Πιτσούρκα, να χρησιμοποιήσει τον Λόμποντ στη θέση του για να μην ρισκάρει τη συμμετοχή του πρώτου.

Τι σκέφτηκες όταν άκουσες ότι αντίπαλός σας είναι η Ελλάδα;

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν για τον συμπαίκτη μου Τοροσίδη, στη Ρόμα. Είπα: Όχι… Τόρο!!!»

Γνωρίζεις ότι η Ρουμανία είναι η πρώτη ομάδα από την οποία η Ελλάδα έχασε επί εποχής του προπονητή, Φερνάντο Σάντος, (ακόμη και αν αυτό ήταν σε φιλικό, στις 15/11/11, 3-1);

«Ειλικρινά μιλώντας, δεν το ήξερα. Εσύ μου το είπες. Ενδιαφέρον! Αλλά παρακαλώ έχε στο νου σου ότι αυτό ήταν ένα φιλικό ματς και τώρα, μετά από δύο χρόνια και κάτι για τα πλέι οφ, οι καταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές, θα είναι διαφορετικά παιχνίδια».

Εδώ στην Ελλάδα θεωρείται ότι η Ρουμανία είναι ένας καλός αντίπαλος για την Ελλάδα. Έχεις να πεις κάτι πάνω σε αυτό;

«Οποιουδήποτε αντίπαλος και να ήταν η Ρουμανία για αυτά τα πλέι οφ θα ήταν το ίδιο, η Ρουμανία θα είχε τη… δεύτερη ευκαιρία, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας. Αλλά να είστε σίγουρη ότι έχουμε τις πιθανότητές μας, θα τις κυνηγήσουμε και δεν θα ξεκινήσουμε τους αγώνες σαν θύματα».

Αλήθεια, τι περιμένεις από τις αναμετρήσεις σας με την Ελλάδα;

«Όλοι στη Ρουμανία έχουν μεγάλες προσδοκίες από αυτά τα παιχνίδια, τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Ρουμανία. Είναι τόσο σημαντικοί αγώνες, επειδή διακυβεύεται η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Τι θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό;»

Υπάρχουν δύο παίκτες στη Ρουμανία που παίζουν στην Ελλάδα, ο Λάζαρ και ο Γκοϊάν. Σας έχουν πει κάτι για την αντίπαλό σας;

«Φυσικά, μιλάμε πολύ και μας λένε πολλά πράγματα. Τόσο ο Λάζαρ όσο και ο Γκοϊάν τρέφουν μεγάλο σεβασμό για τους Έλληνες και το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν χρειαζόταν να μας πουν κάτι, επειδή γνωρίζουμε τα κατορθώματα της ελληνικής εθνικής ομάδας από το 2004 και μετά».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο «όπλο» της Ρουμανίας για αυτά τα ματς κατά τη γνώμη σου;

«Από τη δική μου άποψη, η ενότητα της ομάδας και η… τεράστια επιθυμία να προκριθούμε σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 16 χρόνια».

Η γνώμη σου για την Ελλάδα ποια είναι; Έχεις παρακολουθήσει κάποιο ματς της;

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ δυνατή ομάδα που συνηθίζει να παίζει σε τελικές φάσεις διοργανώσεων, με παίκτες που έχουν μεγάλη διεθνή εμπειρία, μια ρεαλιστική και καλά οργανωμένη ομάδα που προκαλεί προβλήματα σε όλους τους αντιπάλους».

Ποιους ποδοσφαιριστές της Ελλάδας γνωρίζεις περισσότερο;

«Αρχίζοντας με τον Τοροσίδη και τον Ταχτσίδη (συμπαίκτες του στη Ρόμα –νυν και πρώην αντίστοιχα) και συνεχίζοντας με τους Καραγκούνη, Κατσουράνη, Μήτρογλου, Μανωλά, Σαμαρά, Τζιόλη, Σαλπιγγίδη, Νίνη και Παπασταθόπουλο. Και ζητώ συγγνώμη σε αυτούς που δεν ανέφερα».

Τι νομίζεις ότι μπορείτε να κάνετε εναντίον της Ελλάδας;

«Θα δούμε την Παρασκευή και μετά την επόμενη Τρίτη».

Έχετε να παίξετε από το 1998 σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Θεωρείς ότι το κίνητρό σας να επιστρέψετε σε αυτή τη διοργάνωση μετά από 16 χρόνια είναι ισχυρότερο από αυτό της Ελλάδας να παίξει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο Μουντιάλ;

«Πράγματι, δεν έχουμε προκριθεί από το 1998 και όπως είπα και πριν οι προσδοκίες είναι υψηλές και στις δύο ομάδες, τόσο τη ρουμανική όσο και την ελληνική».