Ο Ταξιλδάρης μιλάει για τον ρατσιστικό αποκλεισμό του από τον Μαραθώνιο της Αθήνας

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Για τον αποκλεισμό του από τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας μίλησε ο κομοτηναίος παραολυμπιονίκης Άλεξ Ταξιλδάρης. Όπως είναι γνωστό από το θέμα που ανέδειξε το ThrakiSportS, στον Άλεξ αλλά και στον επίσης παραολυμπιονίκη Μάκη Καλαρά, που έχει ζητήσει μεταδημότευση στην Κομοτηνή επειδή την θεωρεί πόλη που σέβεται τα άτομα με αναπηρία, απαγορεύθηκε η είσοδος και συμμετοχή στον Μαραθώνιο.

Ο Αλέξανδρος και ο Μάκης υπέβαλλαν εκπρόθεσμα αίτηση συμμετοχής, αλλά αυτό που καταγγέλουν είναι ότι όταν επικοινώνησαν με την αρμόδια οργανωτική επιτροπή του Μαραθωνίου, για να τους εξηγήσουν πως θέλουν να τρέξουν (εκτός συναγωνισμού, πίσω από τους άλλους αθλητές, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στους υπόλοιπους δρομείς), αντιμετώπισαν την αναίτια άρνηση των υπευθύνων!

«Δηλώσαμε συμμετοχή με τον Μάκη Καλαρά, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου και η αλήθεια είναι ότι είμαστε εκπρόθεσμοι. Στην αίτηση δεν αναφέραμε πως ήμασταν Άτομα με Αναπηρία και πως θα τρέχαμε στον Μαραθώνιο με τα χειρήλατα ποδήλατα, καθώς δεν αναγράφεται κάτι τέτοιο μέσα σ’ αυτήν, αλλά και δεν υπάρχουν οδηγίες για τα συγκεκριμένα ποδήλατα», είπε ο Αλέξανδρος στο inpost, στο οποίο εξέθεσε αναλυτικά τα γεγονότα.

Να αναφέρουμε εδώ πως για άτομα με αναπηρία στα κάτω άκρα, άλλα που έχουν πλήρως λειτουργικά τα πάνω άκρα (όπως ο Αλέξανδρος και ο Μάκης), χρησιμοποιείται το χειρήλατο ποδήλατο για πολλές δράσεις, καθώς η δύναμη προώθησης προέρχεται από τα χέρια.

Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης υπέβαλλε και πέρυσι αίτηση συμμετοχής για τον Μαραθώνιο της Αθήνας. Όπως αναφέρει, «την προηγούμενη χρονιά είχα δηλώσει συμμετοχή για να τρέξω με τον ίδιο τρόπο, αλλά δεν την δέχθηκαν. Νόμιζα ότι φέτος θα είχαν κάνει μια σχετική προεργασία και θα επιτρεπόταν στα Άτομα με Αναπηρία να συμμετέχουν».

Ο Αλέξανδρος και ο Μάκης θέλοντας να συμμετέχουν στον Κλασικό Μαραθώνιο, τηλεφώνησαν στην οργανωτική επιτροπή για να τους ενημερώσουν. «Ήρθα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρμόδιους, για να τους κάνουμε γνωστό πως θέλουμε να τρέξουμε εκτός συναγωνισμού στο τέλος της διαδρομής, μόλις ξεκινήσουν όλοι οι αθλητές και οι συμμετέχοντες για να μην προκαλέσουμε πρόβλημα με τα ποδήλατα μας», θα πει ο Αλέξανδρος.

Από εκείνη την στιγμή ξεκινά το θέατρο του παραλόγου, το οποίο δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από ρατσιστικές νοοτροπίες άλλων δεκαετιών. «Οι αρμόδιοι μαθαίνοντας πως είμαστε Άτομα με Αναπηρία και θα αγωνιζόμασταν με χειρήλατα ποδήλατα, μας απαγόρεψαν την συμμετοχή με γελοίες δικαιολογίες».

Συνεχίζοντας ο Κομοτηναίος παραολυμπιονίκης ανέφερε «όταν τους διεμήνυσα πως εγώ και ο Μάκης, αλλά και άλλοι αθλητές του συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ συμμετείχαμε στο 2ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και στο Μαραθώνιο των Σπετσών μας απάντησαν πως “επειδή σας άφησαν να συμμετάσχετε σε δυο πανηγυράκια, δεν σημαίνει ότι θα σας αφήσουμε να πάρετε μέρος στον μαραθώνιο της Αθήνας”!!!»Οι παραολυμπιονίκες επέμειναν στη συμμετοχή τους, αλλά οι αρμόδιοι συνέχισαν το ρατσιστικό και βλακώδες παραλήρημα. «Τους τονίσαμε επίσης πως πληρούμε όλα τα δεδομένα ασφάλειας για τους υπόλοιπους αθλητές, αλλά αυτοί ήταν ανένδοτοι».

Τέλος ο Αλέξανδρος πριν σταματήσει την επικοινωνία με την αρμόδια οργανωτική επιτροπή του Μαραθωνίου, τους ενημέρωσε πως αν δεν τους έλεγε πως είναι Άτομα με Αναπηρίες δεν θα συνέβαινε τίποτα. «Οι ίδιοι μας απάντησαν πως “δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα. Αν εσείς μπορεί να θέλετε να τρέξετε κρατώντας μια βόμβα, κάποιος άλλος με μια σημαία εναντίον του Μαραθωνίου, εμείς δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε”».