Μάδησε το τριφύλλι ο Εθνικός και παρέμεινε αήττητος, διευρύνοντας την διαφορά στην κορυφή!

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Όταν λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ ολοκληρώθηκε ο αγώνας που διατήρησε στην κορυφή της Βόλεϊ Λιγκ τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, είχαμε το εξής παράδοξο. Στις κερκίδες οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πανηγύριζαν το γκολ που μόλις είχε πετύχει η ποδοσφαιρική ομάδα του τριφυλλιού στον Άρη. Οι παίκτες του Εθνικού με εξαιρετικά ψύχραιμο τρόπο, πανηγύριζαν την δική τους επικράτηση. Και λίγο μετά, οι οπαδοί του τριφυλλιού, όσοι δεν είχαν ήδη αποχωρήσει, τους χειροκροτούσαν και οι κυανόλευκοι ανταπέδιδαν το χειροκρότημα.

Ήταν η στιγμή που συνοψίζει ίσως αυτό που έχει καταφέρει ο Εθνικός. Πρώτον, την αναγνώριση των αντιπάλων, παράλληλα με μία συνολική συμπάθεια για αυτό το νέο θαύμα του Έβρου. Το δεύτερο όμως είναι το πιο σημαντικό! Όπως είπαμε, όταν ο Δαλακούρας πήρε τον τελευταίο πόντο που σήμανε και το τέλος του ματς, οι παίκτες του Εθνικού δεν ξέσπασαν σε ξέφρενα πανηγύρια. Το χάρηκαν βέβαια, αλλά ήρεμα. Δεν ήταν για αυτούς επιτυχία η καθαρή νίκη επί του παναθηναϊκού! Αποτυχία θα ήταν η ήττα ή η απώλεια βαθμών. Και όταν απλά κάνεις το καθήκον σου, το χαίρεσαι αλλά δεν το ανάγεις και σε πρώτιστο ζήτημα πανηγυρισμών.

Αυτό από μόνο του αποτελεί επιτυχία. Γιατί να δείχνει τέτοια αυτοσυγκράτηση μια νεανική ομάδα από την επαρχία είναι και δύσκολο και σπάνιο. Αλλά δείχνει ότι η ομάδα αυτή έχει χαρακτήρα και εάν δεν έχει ατυχίες στην συνέχεια, μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει ξανά την είσοδό της στην τετράδα και ενδεχομένως εκεί το κάτι παραπάνω από την περσινή της κατάταξη. Οι φίλαθλοι δικαιούνται να κάνουν όνειρα, οι μη γνωρίζοντες μπορούν να τρίβουν τα μάτια τους βλέποντας την ομάδα της Αλεξανδρούπολης αήττητη και δεύτερη σερί αγωνιστική στην κορυφή, αλλά οι παίκτες οφείλουν να είναι προσγειωμένοι. Και με την συμπεριφορά τους, αυτό δείχνουν.

Όσο και αν πικραίνει τους φίλους του τριφυλλιού, ο Παναθηναϊκός είναι σκιά του παλιού εαυτού του και δυστυχώς για την ιστορία του, θα παλέψει για ακόμα μία σεζόν για την παραμονή του. Είναι ακόμα χωρίς νίκη, την ώρα που ο Εθνικός είναι η μόνη ομάδα στο πρωτάθλημα χωρίς ήττα. Η διαφορά στην κλάση των δύο συνόλων ήταν εμφανής το απόγευμα του Σαββάτου στο Κλειστό της Κυψέλης και είναι επιτυχία για τους πράσινους και μόνο το γεγονός ότι κατάφεραν να κερδίσουν σετ από τον Εθνικό – και μάλιστα το πρώτο. Εκεί σταδιακά έχτισε διαφορά και προηγήθηκε ακόμα και με 23-15, αλλά οι Εβρίτες με ένα σερί 4-0 μείωσαν την διαφορά στο μισό και έκαναν τους γηπεδούχους να βλέπουν φαντάσματα. Το σετ το πήραν τελικά με 25-20 αλλά πλέον η μηχανή του Εθνικού είχε πάρει μπρος και αυτό κατέστη εμφανές από το ξεκίνημα κιόλας του δεύτερου σετ.

Οι «πράσινοι» άντεξαν την πίεση μέχρι τον 10ο πόντο, όμως το μπλοκ του Εθνικού δούλεψε καλύτερα σε εκείνο το σημείο, ο πρώτος χρόνος το ίδιο και οι φιλοξενούμενοι πήραν μια διαφορά 15-21, την οποία και διατήρησαν μέχρι το τέλος για να ισοφαρίσουν σε 1-1. Ο Ράιτς πυροβολούσε για να τερματίσει τον αγώνα με 26 πόντους, ο Μιγιαήλοβιτς πήρε άλλους 16 αν και είχε αποτελεσματικότητα στην επίθεση κάτω του 50% και ο Σιδηρόπουλος βρίσκονταν σε μεγάλα κέφια, αν και χωρίς προπονήσεις όλη την εβδομάδα. Μάλιστα, όχι μόνο ξεκίνησε και έβγαλε τον αγώνα, αλλά δυσκόλεψε και την άμυνα του τριφυλλιού με το σερβίς του, με χαρακτηριστικό το σερί 6-0 που έκανε με εκείνον στο σερβίς ο Εθνικός στο 6-9 του τρίτου σετ, ώστε να φτάσουμε στο 6-15 και πολύ εύκολα να καταλήξει και το τρίτο σετ στην Αλεξανδρούπολη.

Στο τέταρτο και τελευταίο σετ οι δυο ομάδες ήταν πάλι μαζί μέχρι το 9-9, όμως ο Εθνικός και πάλι πήρε κεφάλι με πρώτα βιολιά τους Ράιτς Μιγιαήλοβιτς αλλά ιδιαίτερα ανεβασμένο και τον Κώστα Δαλακούρα. Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κάνει την ανατροπή αφού είχε χάσει τη συγκέντρωσή του και έτσι σοβαρός και αποφασιστικός Εθνικός, αν και προερχόταν από ταξίδι νωρίς το πρωί (ήρθε αυθημερόν Αθήνα και αναχωρεί για Αλεξανδρούπολη νωρίς το πρωί της Κυριακής), πήρε ένα «επαγγελματικό» τρίποντο που θα μπορούσε να έρθει και πιο εύκολα, αν κουρδιζόταν η μηχανή λίγο πιο νωρίς. Αλλά όπως λέει και ο Μουστακίδης, για αυτό υπάρχουν και οι συγκεκριμένες ατέλειες, για να διορθώνονται.

Από τα μελανά σημεία τα υβριστικά συνθήματα σε βάρος του Ανδρέα Ανδρεάδη, αλλά κατά τα άλλα η ατμόσφαιρα ήταν κόσμια και όπως προαναφέραμε, στο τέλος οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού χειροκρότησαν τους παίκτες του Εθνικού. Στην εξέδρα βρέθηκαν και μεμονωμένοι οπαδοί του Εθνικού, κάποιοι από τους οποίους επώνυμοι που θα αναφέρουμε σε επόμενες αναρτήσεις, οι οποίοι χάρηκαν με ψυχή τους τον αγώνα και την παραμονή στην κορυφή. Μάλιστα, σε αυτήν η διαφορά διευρύνθηκε μετά την απώλεια βαθμού από την δεύτερη Κηφισιά, που νίκησε τον Άρη μέσα στην Μίκρα με 3-2, όπως είχε κάνει στην πρεμιέρα και ο Εθνικός. Πλέον ο Εθνικός θα πάει την επόμενη αγωνιστική σε νέο εκτός έδρας παιχνίδι, ντέρμπι αυτή τη φορά με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος ηττήθηκε την ίδια ώρα με 3-0 από τον Ολυμπιακό αλλά με γεμάτα όλα τα σετ, αφού κανένα δεν κρίθηκε με διαφορά μικρότερη των δύο πόντων.

Οι πόντοι του Παναθηναϊκού προήλθαν από 2 άσσους, 52 επιθέσεις, 8 μπλοκ και 19 λάθη αντιπάλων και του Εθνικού από 5 άσσους, 49 επιθέσεις, 13 μπλοκ και 27 λάθη αντιπάλων.

Τα σετ: 25-20, 18-25, 19-25, 19-25

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάννης Λάιος): Στιβαχτής, Πενόλιο 11π (11/19 επ, 66% υπ), Αμορόσο 8 (8/12 επ), Μούρ 9 (5/7 επ, 2 άσσοι, 2 μπλοκ), Μπέλλος 18 (16/35 επ, 2 μπλοκ), Καριπίδης 12 (10/22 επ, 2 μπλοκ, 71% υπ), Κουρούπης (λ, 68% υπ- 32% άριστες) / Λιόντας, Καπίρης, Μανιόπουλος
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (Θανάσης Μουστακίδης): Ράιτς 24π (22/36 επ, 2 μπλοκ), Μιγιαίλοβιτς 16 (11/23 επ, 4 άσσοι, 1 μπλοκ), Σιδηρόπουλος 1 (1 μπλοκ), Γραμματικάκης 1 (1/1 επ), Δαλακούρας Ανέστης, Ανδρεάδης 8 (6/8 επ, 2 μπλοκ),Δαρίδης (λ, 73% υπ, 73% άριστες) / Δαλακούρας Κώστας 9 (3/8 επ, 1 άσσος, 5 μπλοκ), Παπάζογλου 8 (6/7 επ, 2 μπλοκ), Κασαμπαλής

 

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ LIVE ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΟΠΩΣ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ THRAKISPORTS, ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ