Οι Θρακιώτες που έζησαν από κοντά την παρουσίαση της «Αγιας Σοφιας» και οι αντιδράσεις τους

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Σε μία ιστορική στιγμή για την ΑΕΚ και με παρόντες μεταξύ άλλων τον πρώην πρόεδρο της ομάδας Ντέμη Νικολαΐδη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο αλλά και τους Σταύρο Σταθάκη και Βαγγέλη Πλατέλλα από την τωρινή ομάδα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδωσε το έναυσμα για την αντίστροφη μέτρηση και την επιστροφή της Ενωσης στο «σπίτι» της,  κατά την παρουσίαση της μακέτας του νέου γηπέδου στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τενχών του ιδρύματος «Ωνάση».

Οντας ανάμεσα στους τυχερούς που βρέθηκαν στη παρουσίαση ο αλεξανδρουπολίτης αμυντικός Σταύρος Σταθάκης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του. Είναι ενδεικτικό, πως αμέσως μετά την εκδήλωση, σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σταθάκης κοινοποίησε βίντεο με τον κόσμο της ΑΕΚ να φωνάζει το σύνθημα: «όταν σε βλέπω η καρδιά μου πως χτυπά» και το έβαλε μάλιστα ως τίτλο.

Ανάλογα τα συναισθήματα και του Βαγγέλη Πλατέλλα. Ο νεαρός πρώην επιθετικός της Ξάνθης και νυν της Ένωσης όταν ξεκίνησαν προς το φινάλε της εκδήλωσης τα συνθήματα, κοιτούσε συνέχεια προς τα θεωρεία της αίθουσας. Για αρκετά λεπτά όσο τραγουδούσε ο κόσμος, δεν πήρε το βλέμμα του από εκεί και χάζευε τους οπαδούς να τραγουδούν. «Που να μπει στο νέο γήπεδο και να το δει γεμάτο», σχολίασε ένας από τους παρευρισκόμενους αναφορικά με την αντίδρασή του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σημαντικά πρόσωπα για την ιστορία της ΑΕΚ. Ο αλεξανδρουπολίτης πρώην πρόεδρος και πρώην παίκτης Ντέμης Νικολαΐδης δεν θα μπορούσε να λείψει από την παρουσίαση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Ο παλαίμαχος άσος παραβρέθηκε στο χώρο του «Ιδρύματος Ωνάση», κάθισε δίπλα στους Θωμά Μαύρο και Μίμη Παπαϊωάννου και είχε θερμή συνομιλία, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Νίκος Νοτιάς, σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη αφού εδώ και καιρό εμφανιζόταν να είχε αποστασιοποιηθεί, ενώ παρόντες είναι και οι Πέτρος Παππάς, Πόλυς Χατζηϊωάννου και Τάκης Κανελλόπουλος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ παραδίπλα καθόταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός και ο εβρίτης υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, γνωστός για τα αεκτζίδικα φίλαθλα αισθήματά του αλλά και την προσωπική φιλική σχέση που διατηρεί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Στην διάρκεια της παρουσίασης του νέου γηπέδου της ΑΕΚ ξύπνησαν μνήμες των απανταχού φίλων της Ένωσης. Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος, ακολούθησαν ομιλίες του προέδρου της Ερασιτεχνικής Κωνσταντίνου Κοτσάτου, του  πρότζεκτ μάνατζερ του γηπέδου Δημήτρη Ανδριόπουλου και του αρχιτέκτονα του έργου, Θανάση Κυρατσό. Αυτό όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η παρουσία του Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, μέσω του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου.

Ο Μητροπολίτης Δράμας κλήθηκε στο βήμα και μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη ενώ γνωστοποίησε πως το Πατριαρχείο θα καταθέσει το ποσό των 50.000 ευρώ στον λογαριασμό της «Δικέφαλος ΑΕ». Έπειτα τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος αποθεώθηκε από τους οπαδούς της Ενωσης που βρισκόντουσαν στην αίθουσα.

«Μετά την καταστροφή έρχεται η Αναγέννηση και το Κάστρο αυτό δεν θα πέσει ποτέ. Ο Δικέφαλος” θα επιστρέψει. Κάθε πύλη θα έχει το όνομα πόλης από την Μικρά Ασία. Από την Έφεσο μέχρι την Φιλαδέλφεια. Δεν θα χρειασθούμε κανέναν, γιατί θα το χτίσουμε μόνοι μας. Μαζί με την “Δικέφαλος 1924” θα χτίσουμε το νέο “σπίτι” μας. Απλώς πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Αυτό το γήπεδο δεν θα έχει κανέναν ιδιοκτήτη. Οπως και η ΑΕΚ. Το ιδανικό που λέγεται ΑΕΚ είναι πάνω από πρόσωπα. Είναι η προσφυγιά, το Βυζάντιο. Αυτά τα τείχη θα τα σηκώσουμε ψηλά όλοι μαζί. Οπως οι προγονοί μας. Θα δώσουμε σάρκα και οστά πολύ πιο γρήγορα», είπε ο κ. Μελισσανίδης.

Όπως ανακοίνωσε λίγο μετά, οι θύρες της «Αγιάς Σοφιάς» θα έχουν ονόματα από προσφυγές γειτονιές και η μοναδική που θα είναι ονομασμένη με αριθμό θα είναι η «21». Ανάμεσα στα ονόματα και περιοχές της (Ανατολικής) Θράκης. Κωνσταντινούπολη, Πέργαμος, Μοσχονήσια, Σινώπη,  Κασταμονή, Κερασούς, Αργυρούπολη, Οινόη, Έφεσσος, Νεάπολις, Σαφράμπολις, Αττάλεια, Δαρδανέλια, Νικομήδεια, Σμύρνη, Φιλαδέλφεια, Αξάριον, Κυδωνιές, Αϊδίνι, Αλικαρνασσός, Δίδυμα, Σαράντα Εκκλησιές και Φώκαια είναι μερικά από τα ονόματα…