Photos: Αυτός ήταν ο Μιχάλης Παρασκευόπουλος, το όνομα του οποίου δόθηκε στο Κλειστό της Αλεξανδρούπολης

Επιμέλεια αφιερώματος: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Για τρεις δεκαετίες (και βάλε) πρόεδρος του Εθνικού αλλά όχι μόνο. Ιδρυτής τόσο της ΓΕΑ όσο και της Νίκης Αλεξανδρούπολης, των δύο άλλων σπουδαίων συλλόγων που καλλιεργούν το βόλεϊ στην πόλη. Πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου για πολλά χρόνια. Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και κυνήγησε όσο κανείς άλλος την δημιουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου που έλαβε το όνομά του.

Αυτός ήταν ο Μιχάλης Παρασκευόπουλος. Όπως επισήμανε και το δελτίο Τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, «διετέλεσε επί τρεις περίπου δεκαετίες πρόεδρος του Εθνικού και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ). Αφιέρωσε τη ζωή του στον Εθνικό, τον αθλητισμό, το βόλεϊ και την Αλεξανδρούπολη. Ήταν ο πρωτεργάτης του οικοδομήματος του βόλεϊ στην περιοχή, το οποίο την διαφημίζει εδώ και 40 χρόνια.

Αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους συντελεστές του σχεδιασμού και της υλοποίησης του συγκεκριμένου Κλειστού Γυμναστηρίου, που ήταν και το μεγάλο όνειρο δεκαετιών για την κοινωνία της πόλης, το οποίο θεμελιώθηκε επί των ημερών του».

Το ThrakiSportS με την αφορμή της τελετής ονοματοδοσίας του, έψαξε και βρήκε ορισμένες ιστορικές φωτογραφίες αλλά και μαρτυρίες για τη ζωή και το έργο του Μιχάλη Παρασκευόπουλου (χρησιμοποιώντας σπάνιο φωτογραφικό υλικό που εντοπίσαμε στο κορυφαίο site του βόλεϊ volleynews, στην επίσημη ιστοσελίδα της volleyleague αλλά και στο μπλογκ oldalexandroupoli με παλιές φωτογραφίες της πόλης και τω ανθρώπων της). Στην πρώτη από αυτές (Νο1), που διακινήθηκε και από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ο Μιχάλης Παρασκευόπουλος εκφωνεί λόγο την ημέρα της θεμελίωσης του Κλειστού Γυμναστηρίου της πόλης, το μακρινό 1975 (αριστερά διακρίνεται και ο τότε νεαρός μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος).

Η δεύτερη φωτογραφία είναι από τα εγκαίνια του Κλειστού Γυμναστηρίου και διακρίνεται δίπλα στον Παρασκευόπουλο ο τότε ισχυρός άνδρας του Αθλητισμού Αχιλλέας Καραμανλής. Ο σερραίος πολιτικός, αδερφός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν προσωπικός φίλος του Μιχάλη Παρασκευόπουλου και λέγεται ότι χάρη σε αυτήν την βαθιά φιλία επετεύχθησαν όσα επετεύχθησαν. Και για την πόλη της Αλεξανδρούπολης αυτά δεν ήταν λίγα.

Χάρη στις προσπάθειες του Παρασκευόπουλου, οι αθλητικές εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν στην Αλεξανδρούπολη τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν τις είχε καμία άλλη επαρχιακή πόλη. Μετά την θεμελίωση και την κατασκευή του κλειστού, ακολούθησε η τοποθέτηση χόρτου στο ανοιχτό στάδιο. Η Αλεξανδρούπολη έγινε η πρώτη επαρχιακή πόλη χωρίς ομάδα στην Α’ Εθνική που έβαλε χόρτο στο γήπεδό της, σε μια εποχή που υπήρχαν ακόμα ομάδες της μεγάλης κατηγορίας που έπαιζαν σε χωμάτινα.

Στην φωτογραφία Νο3 διακρίνεται δεξιά ο Παρασκευόπουλος, αρκετά χρόνια πιο μετά, κατά την τελετή που δόθηκε το όνομα Φώτης Κοσμάς στο στάδιο της πόλης. Στην ίδια φωτογραφία διακρίνονται και άλλες μεγάλες μορφές του τοπικού αθλητισμού, όπως ο Βαγγέλης Φουντουκίδηςς, ο τότε αντιδήμαρχος  Γ. Θωμαϊδης, ο Βασίλης Γεροντόπουλος και οι Κοντοστάθης  και Μαραγκοζούδης.

Επίσης, πάντα χάρη στις προσπάθειες του Παρασκευόπουλου κατάφερε η Αλεξανδρούπολη στις αρχές της δεκαετίας του ’80 να αποκτήσει και το κολυμβητήριο. Για πολλά χρόνια ο Μιχάλης Παρασκευόπουλος ήταν πρόεδρος του ενιαίου αθλητικού κέντρου, καθώς άλλωστε πέρα από την έντονη αθλητική παραγοντική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε και με την πολιτική. Για αρκετά χρόνια ήταν δημοτικός σύμβουλος. Στην φωτογραφία Νο4 από το 1978 τον βλέπετε καθιστό τρίτο από αριστερά, σε μια οικογενειακή φωτογραφία με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο επί της πρώτης δημαρχιακής θητείας του Τάσου Σουλακάκη.

Για όσους προσπαθούν να θυμηθούν τα ονόματα, όπως τα διαβάσαμε στο oldalexandroupoli είναι όρθιοι από αριστερά οι Κιζιρίδης Τάκης- Δουλάμης Ζαχαρίας- Γιαννούτσος Γιάννης- Αγγλιάς Θόδωρος- Λασκαράκης Γιάννης- Σουλακάκης Τάσος- Καλογιαννίδης Παναγιώτης- Μιχαηλίδης Σάββας- Φωτιάδης Απόστολος- Καρακατσάνης Απόστολος- Γκιούλας Μιχαήλ- Πετρίδης Δημήτρης. Καθήμενοι από αριστερά είναι οι Ελενίδης Κώστας- Πανταζίδης Κώστας- Παρασκευόπουλος Μιχάλης- Δούκας Χρήστος- Κεβρεκίδης Θόδωρος- Συβρικόζης- Μανδάνης Λευθέρης και Αδαμίδης Βαγγέλης.

Ο Μιχάλης Παρασκευόπουλος ποτέ δεν έκρυβε την ποντιακή του καταγωγή, αν και το επίθετό του δεν την πρόδιδε είναι αλήθεια. Αντίθετα τν τιμούσε με κάθε τρόπο. Μάλιστα, λίγοι ξέρουν ότι μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσις Ποντίων Νομού Έβρου. Η φωτογραφία Νο 5 είναι από τις αρχές τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διακρίνεται όλο το Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων εκείνης της εποχής, με τον Παρασκευόπουλο να διακρίνεται πρώτος πάνω αριστερά μαζί με τους Πέτρο Σαββίδη, Κωνσταντίνο Χριστοφορίδη και τον Γ. Κανδηλάπτη, έναν από τους μεγαλύτερους πόντιους συγγραφείς που μετά τη Γενοκτονία εγκαταστάθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Ωστόσο η μεγάλη αγάπη του Μιχάλη Παρασκευόπουλου ήταν ο Εθνικός. Στην φωτογραφία Νο 6 διακρίνονται είναι οι τροβαδούροι του Εθνικού, καθώς κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι δεν πρόκειται μόνο για αθλητικό – γυμναστικό αλλά και για μουσικό σύλλογο, σε μια εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο το 1992. Ο Παρασκευόπουλος διακρίνεται με το κοστούμι αριστερά, ενώ δεξιά διακρίνεται και ο τότε δήμαρχος Νίκος Κουκουράβας.

Οι επόμενες φωτογραφίες είναι πιο παλιές, αλλά επίσης έχουν σχέση με τον Εθνικό. Στην 7 ο Μιχάλης Παρασκευόπουλος εικονίζεται σε πρώτο πλάνο να κοιτά τον φακό κατά την κοπή της πίτας του Εθνικού το 1984. Στην 8 μετέχει ως αρχηγός αποστολής της ομάδος του Εθνικού στην Βουλγαρία για φιλικούς αγώνες την περίοδο 1974-75.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εθνικός ήταν η πρώτη “δυτική” ομάδα που φιλοξενήθηκε από χώρα του ανατολικού μπλογκ το 1964  εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου και στην συγκεκριμένη εικόνα, στον πάγκο, μαζί με βούλγαρους παράγοντες, διακρίνονται και οι Γιάννης Γιαννούτσος, Μίμης Τερζής και Γιώργος Γιωργαντάς (ο Μιχάλης Παρασκευόπουλος βρίσκεται πάνω δεξιά).

Αρχές του ‘80 ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού Εθνικού Γιάννης Γιαννούτσος βραβεύει τον Γιώργο Λάϊο για την σημαντική και πολύπλευρη προσφορά του στον Εθνικό αλλά και στον αθλητισμό γενικότερα (όπως και σε άλλους κοινωνικούς τομείς) και ο αείμνηστος Μιχάλης Παρασκευόπουλος παρακολουθεί από αριστερά στην φωτογραφία Νο9.

Στην φωτογραφία 10 και την 11 εικονίζεται η διοίκησης του Εθνικού στις 7 Φλεβάρη του 1973, πριν δηλαδή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (αρχικά βλέπετε την αυθεντική εικόνα και μετά την επεξεργασμένη που έχει αναρτηθεί στα γραφεία του συλλόγου). Ο Μιχάλης Παρασκευόπουλος είναι καθιστός στο κέντρο ως πρόεδρος, ενώ από αριστερά διακρίνονται όρθιοι οι Βαγγ. Φουντουκίδης- Γιαν.Γιαννούτσος- Θοδ.Τσελιγκόπουλος- Παν.Κλώθος- Ζαχ.Δουλάμης- Κ.Βουκουρεσλής- Δετσαρίδης- Κυρ.Βεζυρτζής- Φώτης Κεχαγιόγλου- Νικ. Αυτοσμίδης και καθιστοί οι Ζησάκης – Μίμης Τερζής – Μιχ.Παρασκευόπουλος- Χ. Καρυωτάκης – Θαν. Μπομποτάς και Μαν. Ρεϊζης. 

Στην εικόνα 12 βλέπουμε τον Παρασκευόπουλο τέταρτο όρθιο τέταρτο από αριστερά με άλλους παράγοντες αλλά και αθλητές του Εθνικού σε μια “οικογενειακή” φωτογραφία γύρω στο 1970 (ανάμεσά τους και οι Δήμητσας Γ.- Ζησάκης Ζήσης- Τερζής Μ.- Λεπτίδης Κ.-  Μαυρομάτης Π.- Γιαννούτσος Γ.- Χαραλαμπίδης Κ. – Καρυωτίδης- Κουρατζής- Παμπορίδης- Τεκτονίδης- Ελενίδης Κ.- Ζυγουρίδης- Μισαηλίδης Κ.). Στην 12 τον βλέπουμε πρώτο από αριστερά σε ταβέρνα, μετά από αγώνα μπάσκετ του Εθνικού με τον Πανθρακικό τον Ιούλιο του 1970. Στην φωτογραφία 13 σε κάποια άλλη μάζωξη μετά φαγητού στο πιο μακρινό 1966 και στην 14 μαζί με άλλους παράγοντες από την διοίκηση του Εθνικού το 1960, στην πιο παλιά ίσως φωτό του Μιχάλη Παρασκευόπουλου.

Παράγοντας στην ΕΟΠΕ με πολυετή θητεία στην θέση του αντιπροέδρου, λέγεται ότι δεν έγινε πρόεδρος κυρίως επειδή δεν θέλησε ποτέ να απαρνηθεί ως τόπο κατοικίας  του την Αλεξανδρούπολη ενώ το καταστατικό όριζε ότι ο πρόεδρος όφειλε να μένει μόνιμα στην έδρα της ομοσπονδίας στην Αθήνα. Στην  εικόνα Νο16, έγχρωμη πια από το 1992, ο Μιχάλης Παρασκευόπουλος με τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ Θανάση Μπελιγράτη μπροστά από την ομάδα του Ολυμπιακού το 1992, όταν είχε αναδειχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας φιναλιστ στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Στην αμέσως επόμενη φωτογραφία (Νο17), σε σύσκεψη στην Ομοσπονδία στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 παρουσία του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη και του τότε ομοσπονδιακού προπονητή Χιλμπέρτο Χερέρα.

Η εινόνα Νο 18 είναι ίσως η τελευταία φωτογραφία που υπάρχει από το αρχείο της ΕΟΠΕ με την συμμετοχή του Μιχάλη Παρασκευόπουλου σε ΔΣ δίπλα στον πρόεδρο Θανάση Μπελιγράτη. Ακολουθούν μια οικογενειακή φωτογραφία του Μιχάλη Παρασκευόπουλου με την σύζυγό του Μαριωρή και τα παιδιά τους Βάσω και Αλέκο και μια πορτρέτου από την μακρινή δεκαετία του ’40, οι οποίες παραχωρήθηκαν στην ΕΣΑΠ από τον γιο του Αλέκο Παρασκευόπουλο.

Όπως ανέφερε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ στις 6 Ιουνίου του 2001, «ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, έπειτα από σοβαρό πρόβλημα υγείας με την καρδιά του. Η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί τον τελευταίο μήνα, οπότε και υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση. Ο Μιχάλης Παρασκευόπουλος ήταν πρόεδρος στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, τον οποίο και είχε καταξιώσει στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του βόλεϊ στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και τη διάδοσή του σε γειτονικούς νομούς».

Αυτόν τον άνθρωπο, λοιπόν, αποφάσισε να τιμήσει όπως του αρμόζει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με ομόφωνη απόφαση μετά από την δημόσια πρόταση του ΜΓΣ Εθνικός δίνοντας το όνομά του στο μοναδικό (μέχρι και σήμερα) Κλειστό Γυμναστήριο της πρωτεύουσας του Έβρου, 12 και κάτι χρόνια μετά την απώλειά του…