Με αφορμή το Κλειστό «Μιχάλης Παρασκευόπουλος»: Τα γήπεδα της Θράκης με… ονοματεπώνυμο και η ιστορία τους

Επιμέλεια αφιερώματος: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Το Κλειστό Γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης ονομάζεται πλέον και επισήμως «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» και με αυτήν την αφορμή, το ThrakiSportS θυμάται σήμερα πώς πήραν τα ονόματά τους τα διάφορα Στάδια, Κλειστά Γυμναστήρια ή Κολυμβητήρια της Θράκης.

Πριν από αυτήν την ονοματοδοσία, η πιο πρόσφατη είχε γίνει επίσης στον Έβρο και ήταν φυσικά αυτή στο νέο Κλειστό Γυμναστήριο της Ορεστιάδας, που πλέον λέγεται «Νίκος Σαμαράς». Μάλιστα, η ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε αρχές Ιουνίου πριν από τον αγώνα μπαράζ της Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ Ανδρών με το Βέλγιο για την πρόκριση στα τελικά του Ευρωβόλεϊ, παρουσία της συζύγου του κορυφαίου έλληνα βολλεϊμπολίστα Έλενας Δούκα (θυμηθείτε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ). Είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, λίγες ημέρες μετά το σοκ της είδησης του θανάτου του «αετού του Έβρου», όπως ήταν γνωστός στους πάντες ο Νίκος Σαμαράς.

Λίγες μέρες πιο πριν, τελετή ονοματοδοσίας είχε πραγματοποιηθεί και στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ευμοίρου, που επισήμως από τις 18 Μαΐου φέρει το όνομα «Χριστίνα Χριστοδούλου» (διαβάστε λεπτομέρειες ΕΔΩ). Το όνομα δόθηκε προς τιμήν της αθλήτριας του χάντμπολ, η οποία το 2009 έφυγε από τη ζωή στα 19 της μόλις χρόνια, χτυπημένη από τον καρκίνο αλλά αντιμετωπίζοντας με θάρρος την ασθένειά της και έχοντας προλάβει να στεφθεί πρωταθλήτρια Ελλάδος στις Νεάνιδες με την ΑΕΠ Ξάνθης, να κληθεί στην Εθνική Ομάδα και να περάσει στην Νομική της Θεσσαλονίκης.

Μια τραγωδία κρύβεται πίσω και από την μετονομασία του Δημοτικού Σταδίου Σουφλίου σε «Δημήτρης Μπακιρτζής», στη μνήμη ενός από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που έβγαλε η πόλη και αγωνίστηκε στην τοπική ομάδα, αλλά έφυγε και αυτός για την γειτονιά των αγγέλων πολύ νωρίς. Με απόφαση της δημοτικής αρχής δόθηκε το όνομά του στο στάδιο της πόλης, για να μένει ζωντανό στις μνήμες όλων των ανθρώπων που τον γνώρισαν.

Πιο προνοητικοί, στο γειτονικό Διδυμότειχο έσπευσαν από τώρα, χωρίς να χρειαστεί να φύγει πρωτα από τη ζωή, να ονομάσουν σε «Κώστας Γκατσιούδης» το Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης, προς τιμήν του μεγαλύτερου ακοντιστή που έχει αναδείξει η Ελλάδα, με κατακτήσεις μεταλλίων σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα αλλά και άκρως τιμητική έκτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 (που στο τσακ δεν του χάρισε μετάλλιο). Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι μετονομάστηκε έτσι ένα Κλειστό Γυμναστήριο και όχι το ανοιχτό Δημοτικό Γήπεδο, στο οποίο έκανε τις προπονήσεις του ο κορυφαίος μας πρωταθλητής. 

Στην Κομοτηνή, πριν λίγα χρόνια δόθηκε το όνομα «Τάκης Λουκανίδης» στο γήπεδο ποδοσφαίρου που υπάρχει στο Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων Κομοτηνής, ένα Θεραπευτήριο για μικρά παιδιά που στο παρελθόν στέγαζε το Ορφανοτροφείο στο οποίο έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ο συγκεκριμένος παίκτης, μια από τις πιο θρυλικές μορφές των ελληνικών γηπέδων με μεγάλη καριέρα στην Δόξα Δράμας, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και φυσικά την Εθνική Ομάδα. Αντιστοίχως, στην Αλεξανδρούπολη δόθηκε σε πανεπιστημιακό ανοιχτό γήπεδο που υπάρχει στην Δραγάνα το όνομα της (δις) ολυμπιονίκη του τριπλούν Πηγής Δεβετζή, που τιμήθηκε έτσι από τους γιατρούς του Νοσοκομεείου Αλεξανδρούπολης και φυσικά τις αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Για να επιστρέψουμε στην Κομοτηνή, έχει δοθεί το όνομα «Αλέξανδρος Ταξιλδάρης» στο Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο της πόλης, προς τιμήν του παραολυμπιονίκη που υπηρετεί την Κομοτηνή και από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την έχει κάνει γνωστή στα πέρατα της οικουμένης με τις επιτυχίες του σε διεθνείς κολυμβητικούς αγώνες. Βέβαια, μιλάμε για ένα κολυμβητήριο που παραμένει… κλειστό τα τελευταία χρόνια. Όνομα σε παραολυμπιονίκη έχει δώσει ως γνωστόν και ο Δήμος Καβάλας στο ιστορικό Εθνικό Στάδιο της πόλης, που λέγεται πλέον «Ανθή Καραγιάννη».

Στην Ξάνθη, πέραν του «Χριστίνα Χριστοδούλου» στο Παλατάκι του Ευμοίρου που προαναφέραμε,  έχουν προτιμήσει να δώσουν ονόματα σε πολιτικούς της περιοχής, που είχαν μεν σχέση με τον αθλητισμό, αλλά όχι άμεση. Το καινούριο Κλειστό Γυμναστήριο που έχει φιλοξενήσει πλήθος σπουδαίων διοργανώσεων την τελευταία δεκαετία έχει ονομαστεί «Φίλιππος Αμοιρίδης» προς τιμήν του πρώην δημάρχου της πόλης, ο οποίος έφυγε ξαφνικά και πρόωρα από την ζωή το 1999 αλλά είχε παλέψει πολύ για την δημιουργία του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν άνθρωπος του αθλητισμού και είχε διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης. Το παλιό κλειστό γυμναστήριο ονομάζεται «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προς τιμήν του μεγαλύτερου ίσως πολιτικού που ανέδειξε η περιοχή, που διετέλεσε για πολλά χρόνια βουλευτής αλλά και υπουργός Γεωργίας πριν από ακριβώς μισόν αιώνα ενώ αποτέλεσε τον πατέρα του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος.

Σε αντίθεση με τα Κλειστά Γυμναστήρια, όνομα δεν έχει δοθεί στα Στάδια της πόλης, με εξαίρεση μια θύρα στο Skoda Xanthi Arena που έχει μετονομαστεί σε «Θύρα Σταμάτη Γεωργιουδάκη» προς τιμήν του φιλάθλου της Ξάνθης που είχε βρει τραγικό θάνατο στις 16 Ιανουαρίου του 2005 όταν αποκολλήθηκε μια πόρτα από τον αέρα και έπεσε πάνω του. Ούτε όμως και στην Κομοτηνή έχει μετονομαστεί κάποιο Στάδιο (είτε μιλάμε για το Πανθρακικό είτε για το Δημοτικό όπου αγωνίζεται ο Πανθρακικός). 

Αντιθέτως, στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει Στάδιο με… ονοματεπώνυμο που ίσως αποτελεί την πιο γνωστή περίπτωση στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα, αφού είναι και η παλαιότερη. Ο λόγος για  «Φώτης Κοσμάς». Ο Κοσμάς ήταν βαλκανιονίκης αλλά και μεσογειονίκης στο δέκαθλο και τα εμπόδια, είχε πολλούς φυσικά πανελλήνιους τίτλους ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι. Προς τιμήν του, αλλά δυστυχώς μετά θάνατον, δόθηκε το όνομά του στο Εθνικό Στάδιο της Αλεξανδρούπολης. Η τελετή της ονοματοδοσίας έγινε το 1998 και σε μια από τις ιστορικές φωτογραφίες που υπάρχουν, διακρίνεται δεξιά και ο (αείμνηστος) Μιχάλης Παρασκευόπουλος, που έμελλε τρία χρόνια μετά να φύγει από την ζωή και 15 χρόνια αργότερα να δοθεί το όνομά του στο γειτονικό Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης…