Ιστορική συμφωνία! Η Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έγινε στην ΚΟΠ ό,τι και η ΕΠΣ Θράκης στην ΕΠΟ!!!

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Σε πολιτικό επίπεδο μια έντιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό ζήτημα παραμένει ζητούμενο, σε ό,τι αφορά όμως το ποδόσφαιρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ήρθαν από σήμερα πιο κοντά από ποτέ. 

Μετά από απόφαση της FIFA η Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου γίνεται μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, η οποία παραμένει υπό τη σκέπη της FIFA και της UEFA και φυσικά αποτελεί τη μόνη αναγνωρισμένη ποδοσφαιρική αρχή στη Μεγαλόνησο. Κοινώς, η Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία θα έχει έναν ρόλο στην Κυπριακή ως μέλος της, όπως είναι μέλη στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία οι ΕΠΣ Ξάνθης, Θράκης και Έβρου. 

Η ανακοίνωση της FIFA: 
«Η 5η Νοεμβρίου 2013 αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην Ιστορία του Κυπριακού Ποδοσφαίρου, με την υπογραφή στο «Σπίτι της FIFA» στη Ζυρίχη της προσωρινής διευθέτησης για την οργάνωση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. 
Τα σχετικά έγγραφα υπογράφηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη και τον Πρόεδρο της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Χασάν Σέρτογλου, στην παρουσία του Προέδρου της FIFA κ. Γιόζεπ Μπλάτερ και του Προέδρου της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί. 
Η συμφωνία προνοεί όπως η Τ/Κ Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ενταχθεί στην ΚΟΠ σαν Ομοσπονδία, σύμφωνα με τους κανονισμούς και το καταστατικό της ΚΟΠ. Επιπλέον, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) θα συνεχίσει να είναι μέλος της FIFA και της UEFA και το αρμόδιο όργανο, υπεύθυνο για την οργάνωση, τον έλεγχο και τη διαχείριση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, καθώς επίσης το Όργανο, το οποίο είναι υπεύθυνο για διεθνείς ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στην Κύπρο. 
Οι δύο πλευρές έχουν επίσης συμφωνήσει στη δημιουργία μιας Διαρκούς Οργανωτικής Επιτροπής (Steering Committee) η οποία θα δουλέψει για την εφαρμογή της Συμφωνίας. 
Η συμφωνία, η οποία στηρίζεται στα Καταστατικά της FIFA και της UEFA, αφορά αποκλειστικά και μόνον θέματα που έχουν να κάνουνε με το ποδόσφαιρο και στοχεύει στην ενοποίηση και τη διευκόλυνση της προόδου του ποδοσφαίρου στην Κύπρο μέσα σε πνεύμα εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και καλής θέλησης μεταξύ των δύο ποδοσφαιρικών κοινοτήτων του νησιού». 

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά, μη ικανοποιημένος από το περιεχόμενο της προκαταρκτικής διευθέτησης που υπογράφτηκε στη Ζυρίχη μεταξύ της ΚΟΠ και της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου δήλωσε ο πρόεδρος της τελευταίας. Όπως μεταδίδεται στα Κατεχόμενα, ο κ. Σέρτογλου ανέφερε πως θα παρουσιάσει το σχετικό έγγραφο στα ποδοσφαιρικά σωματεία όπως υποσχέθηκε από πριν. Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες για βελτίωση του εγγράφου και συμπλήρωσης σημείων που λείπουν από αυτό θα συνεχιστούν.

Σημειώνοντας πως στο έγγραφο αυτό γίνεται αναφορά σε εφτά παραμέτρους, ο κ. Σέρτογλου είπε πως πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στις παραμέτρους 1 και 4 που είναι σημαντικές για το τ/κ ποδόσφαιρο και είπε πως ανέφεραν στον Πρόεδρο της FIFA Ζεπ Μπλάτερ πως χρειάζεται να γίνουν αλλαγές πάνω σε αυτές τις αρχές. «Το καθήκον μας είναι να κάνουμε την αναγκαία εργασία πάνω σε αυτές τις παραμέτρους και μετά να πάμε στην ολομέλεια» της Ομοσπονδίας, ανέφερε.

Από πολλούς αυτό χαρακτηρίστηκε στο νησί ως αλλαγή στάσης των Τουρκοκυπρίων. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟΠ Νίκ. Νικολάου σε παρέμβαση του στο “Σίγμα” τοποθετήθηκε για το θέμα και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω μελετήσει την θέση για ακύρωση. Απλά έχω ενημερωθεί από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Για μας ισχύει  η συμφωνία. Δεν έχουμε επίσημη θέση για την αλλαγή στην  στάση. Το έγγραφο που υπογράφηκε  είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων  πολλών μηνών , το οποίο  έχουμε συζητήσει και σήμερα με την παρουσία των κ. Μπλάτερ και Πλατινί. Δεν ευσταθούν αυτά που λέγονται ότι δεν έχουν καταλάβει την συμφωνία. Μας εκπλήττει  η στάση του προέδρου της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας».

Υπήρξαν πάντως αντιδράσεις και από την πλευρά των Ελεύθερων Περιοχών!  «Ενώ η Κύπρος δέχεται έντονες πιέσεις (από παντού) για λύση – εξπρές του Κυπριακού, η ΚΟΠ υπέγραψε αυτή τη συμφωνία για προσωρινή διευθέτηση του ποδοσφαίρου της Κύπρου με τη δήθεν Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν επίσημο φορέα του ποδοσφαίρου, όπως FIFA, UEFA κ.τ.λ αλλά η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου όμως, με τις πράξεις της, της δίνει υπόσταση αναγνωρίζοντάς την έμμεσα», λένε οι επικριτές της συμφωνίας. 

Πάντως, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, η συμφωνία είναι ιστορική και τυπικά δίνει την δυνατότητα να συμμετάσχουν σύντομα στο κυπριακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και ομάδες τουρκοκυπριακές, ακόμα και αν εδρεύουν στα Κατεχόμενα…