Ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης μιλά σε αμερικανικό ντοκιμαντέρ για το κλίμα στα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού! Δείτε το βίντεο…

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Ένας δημοσιογράφος του ποδοσφαιρικού περιοδικού “Howler” έφτιαξε ένα μίνι ντοκιμαντέρ για το “αιώνιο” ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, εμπνευσμένος από τα προ διετίας επεισόδια του αγώνα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στο ΟΑΚΑ, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτό περιάλαβε δηλώσεις και ενός θρακιώτη παλαίμαχου διαιτητή: του Ρωμανού Κοντογιαννίδη.

Στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο δημοσιογράφος Τζορτζ Κουράισι, συνάντησε τυχαία όπως παραδέχεται τον πρώην ξανθιώτη διαιτητή, τον οποίο ρώτησε πώς είναι να διευθύνει κανείς ένα ντέρμπι. “Όταν οι φίλαθλοι είναι πολεμιστές, ενοχλούν το παιχνίδι. Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι ποδόσφαιρο, μόνο ποδόσφαιρο. Είναι σαν πόλεμος (σ.σ. γι’ αυτούς). Μετά από 90 λεπτά κοιτάζουμε τα αστέρια για να δούμε τι συνέβη”, τόνισε ο θρακιώτης πρώην διαιτητής στο αρκετά αξιόλογο επτάλεπτο ντοκιμαντέρ (τα λεγόμενά του μπορείτε να δείτε μετά το 4:20).

Ο Κουράισι… εμπνεύστηκε από τα επεισόδια του Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός τον Μάρτιο του 2012 στο Ολυμπιακό Στάδιο, ένα παιχνίδι που οδηγήθηκε σε διακοπή μετά από σοβαρότατα επεισόδια μεταξύ οπαδών των γηπεδούχων με την αστυνομία. Το ντοκιμαντέρ αρχίζει με πλάνα από το εν λόγω ντέρμπι, με έναν φίλαθλο του Παναθηναϊκού να μιλάει για το πως ξέσπασαν τα επεισόδια. “Έτσι έγινε. Δεν το οργανώσαμε και είπαμε αυτήν την Κυριακή θα γαμ… την αστυνομία. Αλλά όταν η αστυνομία προκαλεί τους φιλάθλους, είναι φυσιολογικό για τους φιλάθλους να αντιδράσουν”, τόνισε και λίγο αργότερα ο δημοσιογράφος ενημέρωνε για τους 20 τραυματίες αστυνομικούς και τις 50 συλλήψεις.

Ο δημοσιογράφος βρέθηκε στη χώρα μας την εβδομάδα κατά την οποία ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την Άρσεναλ στο Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2012-13, πριν από το ντέρμπι με τους “πράσινους” στο ΟΑΚΑ. Κατά την αφήγησή του, χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό ως τους Yankees της Ελλάδας, μία ομάδα που υποστηρίζουν πολλοί, αλλά αντιπαθούν όλοι οι υπόλοιποι. Ακολούθησε η διαπίστωση ότι οι φίλοι της Άρσεναλ είναι οι μοναδικοί φιλοξενούμενοι στα ελληνικά γήπεδα, αφού “τα γήπεδα τα τελευταία 10 χρόνια έγιναν τόσο βίαια, που οι φιλοξενούμενοι φίλαθλοι απλά… απαγορεύτηκαν”. Εν συνεχεία, αναρωτήθηκε αφού δεν υπήρχαν φιλοξενούμενοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού στο γήπεδο, πώς γίνονταν επεισόδια;

Η πρώτη επίσκεψη του δημοσιογράφου, ήταν στα γραφεία της “Θύρας 13”, μέλος της οποίας έκανε και την αρχική διήγηση του βίντεο. Το μέλη του συνδέσμου τον ξενάγησαν, αλλά δεν ήθελαν να φαίνονται τα πρόσωπά τους στην κάμερα. Για την κόντρα με τον Ολυμπιακό, την εντόπισαν στο “θρυλικό” παιχνίδι του 1930, όπου οι φίλοι των “ερυθρολεύκων” εμφανίστηκαν στο γήπεδο με φέρετρα κι οι “πράσινοι” νίκησαν με 8-2. “Τους πήραμε τα φέρετρα και τους κυνηγήσαμε μέχρι τον Πειραιά”, υποστήριξε ένας φίλαθλος on camera. Εν συνεχεία, έγινε και μία κουβέντα σχετικά με ένα υβριστικό σύνθημα των φίλων του Παναθηναϊκού κατά του Ολυμπιακού και τις… μάνες των Πειραιωτών. “Τότε ερχόταν ο αμερικανικός στόλος στον Πειραιά και θεωρούμε ότι οι πατεράδες των Ολυμπιακών είναι κάπου στον Μισισιππή και την Αλαμπάμα”, λέει ένας οπαδός. 

Όταν ρωτήθηκαν για τα επεισόδια του Μαρτίου στο ντέρμπι που διεκόπη, απάντησαν: “Η αστυνομία μας επιτέθηκε εδώ. Τα ΜΑΤ ήρθαν και έσπασαν τα φώτα και μας προκαλούσαν”.

Στην επόμενη σκηνή, την εμφάνισή του κάνει ένας πρώην παίκτης του Ολυμπιακού που δεν έκανε μεγάλη καριέρα στο λιμάνι, αλλά πρόλαβε να γνωρίσει τα συναισθήματα που επικρατούν σε ένα ντέρμπι “αιωνίων”. Ο λόγος για τον Ελληνοαμερικανό επιθετικό Πέτρο Φιλιππάκο, ο οποίος δήλωσε για το πως είναι να παίζεις σε εκτός έδρας ντέρμπι: “Είναι μία τρομακτική ατμόσφαιρα και δεν υπάρχει μέρος για να κάνεις προθέρμανση. Ο προπονητής με φώναξε για ζέσταμα και τον ρώτησα ‘πού;’ Μου έδειξε μία γωνία όπου όλοι οι φίλαθλοι ήταν από πάνω σου. Για να ζεσταθούμε εκεί πρέπει να έχουμε φύλακες. Οπότε φύλακες πήγαν για να στηρίξουν τον προστατευτικό φράχτη, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα και όπως ζεσταινόμασταν, έπεφταν πέτρες, αναπτήρες, μας έφτυναν. Οπότε υπήρχε ένα συναίσθημα που εάν με έβαζαν ως αλλαγή, ήδη είχα χάσει”.

Όταν έφτασε η μέρα του ντέρμπι, ο Τζορτζ Κουράισι πήρε τον δρόμο για το Ολυμπιακό Στάδιο με την κάμερά του. Αφού πέρασε τους ελέγχους, ένας αστυνομικός των ΜΑΤ του ζήτησε να μην τους καταγράφει, γιατί δεν ήθελε να φαίνονται τα πρόσωπά τους. Πριν από το ματς, είχε μία συζήτηση με τον νυν αντιπρόεδρο των “πρασίνων”, Βασίλη Κωνσταντίνου. “Οι παίκτες παίζουν δίκαια. Ο κόσμος προκαλεί προβλήματα”, σημείωσε ο Έλληνας πρώην διεθνής τερματοφύλακας. Όπως εξιστορεί ο Κουράισι, στο παιχνίδι δεν συνέβη τίποτα και ήταν αρκετά καλό, με τις 2 ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 2-2.

Αποχωρώντας από το γήπεδο, κατέγραψε με την κάμερά του 2 οπαδούς να πετούν πέτρες κατά των ΜΑΤ, αλλά γρήγορα σταμάτησε τη λήψη διότι φοβήθηκε για τα χειρότερα. Ακολούθως, υπογραμμίζει ότι τα επεισόδια και η βία δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, αλλά με τα χρήματα που διαβρώνουν την κοινωνία και το άθλημα, με τα στημένα ματς και τη διαφθορά. Το πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με πλάνα από έναν αγώνα του Γαλατσίου για το τοπικό πρωτάθλημα, όπου ο Κουράισι υποστηρίζει ότι είναι μία ασφαλής διέξοδος για τη νεολαία.

Δείτε το διάρκειας επτά λεπτών πολύ αξιόλογο αμερικανικό ντοκιμαντέρ για την αιώνια κόντρα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και τις δηλώσεις του θρακιώτη Ρωμανού Κοντογιαννίδη σε αυτό…

[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/IzJkkJoHPTE?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen]