Οι αριθμοί της 9ης αγωνιστικής: Ο Φλίσκας τα έχει 150 και ο Σαρακατσάνος 100!!! Το ρεκόρ του Ουζουνίδη και άλλες ιστορίες…

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Μελίνα Ντισλιάν

–  Η 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος είναι παρελθόν. Ωστόσο ενόψει της δέκατης, όπου κυριαρχεί το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού ενώ Ξάνθη και Πανθρακικός για δεύτερη φορά την φετινή σεζόν θα παίξουν ίδια μέρα και ώρα ταυτόχρονα την Κυριακή, έχουν ενδιαφέρον ορισμένα στατιστικά στοιχεία από την ανάλυση του κορυφαίου του είδους Δημήτρη Τσακίρη σε σχέση με τους αγώνες που προηγήθηκαν.

Για παράδειγμα, πόσοι θυνηθήκαμε ότι ο 33χρονος ποδοσφαιριστής της Skoda Ξάνθη Κώστας Φλίσκας έφτασε τα 150 ματς πρωταθλήματος στη μεγάλη κατηγορία, όλα με τη φανέλα της Ξάνθης, στον αγώνα με τον Ατρόμητο το περασμένο Σάββατο. Έκανε ντεμπούτο στις 05/12/2005, στην αναμέτρηση Πανιώνιος-Ξάνθη 0-2!

Αλλά και η αναμέτρηση του Πανθρακικού με τον ΠΑΟΚ μπορεί να μην συνοδεύτηκε με θετικό αποτέλεσμα για την ομάδα της Κομοτηνής, αλλά το ματς ήταν ορόσημο για τον Αχιλλέα Σαρακατσάνο. Ο 31χρονος αμυντικός του Πανθρακικού έφτασε τα 100 παιχνίδια στην Α’ Εθνική. Έχει αγωνιστεί ακόμα με τους Απόλλωνα Καλαμαριάς (42), Ηρακλή (29), ενώ με την ομάδα της Κομοτηνής μετράει, μέχρι τώρα, άλλες 29 συμμετοχές.

Η ομάδα της Κομοτηνής δεν μπόρεσε να κάνει ρεκόρ με σερί αήττητων ματς. Έμεινε για δεύτερη φορά, μετά τη σεζόν 2008-09, στα έξι ματς! Επτά στα επτά μετρά ο ΠΑΟΚ με αντίπαλο τον Πανθρακικό, ενώ ο δικέφαλος του βορρά συμπλήρωσε  15 σερί ματς χωρίς ήττα στην Βόρειο Ελλάδα. Από τις 26 Σεπτεμβρίου 2010 όταν και ηττήθηκε στην Ξάνθη, ο ΠΑΟΚ δεν έχει χάσει ξανά σε κάποια έδρα της Μακεδονίας, της Ηπείρου ή της Θράκης.

Ο Γιώργος Παράσχος δεν είχε πανηγυρίσει ποτέ νίκη στην καριέρα του, στην έδρα της Ξάνθης. Στην 12η απόπειρά του, σε ματς πρωταθλήματος, τα κατάφερε. Και μάλιστα ήταν ένα διπλό με «καθαρό» σκορ (2-0), που συνοδεύτηκε από καλό ποδόσφαιρο. Πριν από αυτό το ματς μετρούσε 8 ήττες  και 3 ισοπαλίες σε 11 αγώνες.

Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα αναδείχθηκε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Πέτυχε το δεύτερο γκολ με κεφαλιά και έφτιαξε το πρώτο. Έδωσε την ασίστ στον Ναπολεόνι για ανοίξει το σκορ. Ένα γκολ σημαδιακό για την ομάδα του Περιστερίου καθώς ήταν το 350ό της στη μεγάλη κατηγορία.

Η παράδοση στα ματς στην ακριτική πόλη μπορεί να είναι υπέρ της Ξάνθης, αλλά ο Οκτώβριος είναι άλλη ιστορία! Ανήκει στον Ατρόμητο. Δύο ματς εκεί, ισάριθμες νίκες και μάλιστα χωρίς να έχει δεχθεί γκολ (1-0 στις 07/10/2007 και 2-0 στις 26/10/2013).

Ο Νίκος Καραγεωργίου αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε. Ήταν το πρώτο ντεμπούτο σε πάγκο, στο οποίο η ομάδα που κοουτσάρισε ηττήθηκε. Μετρούσε έως τώρα δύο νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες. Αλλά αυτή τη φορά ο Λεβαδειακός έχασε από τον Αστέρα Τρίπολης και τώρα θα υποδεχθεί την πρώην ομάδα του, την Ξάνθη.

Σημαδιακή η αγωνιστική και για τον Παναθηναϊκό. Μετά από 385 ημέρες οι «πράσινοι» έκαναν διπλό μακριά από το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Το προηγούμενο που είχε κάνει ο Παναθηναϊκός ήταν στην Ξάνθη τον περασμένο Οκτώβριο (07/10/2012) με 2-1 (26’, 29’ Χριστοδουλόπουλος / 7’ Μαρκόφσκι). Κι αυτή τη φορά το «τριφύλλι» σκόραρε και πάλι δύο γκολ, με το 2-0 κόντρα στον Εργοτέλη (83’ Φιγκερόα, 90’+3 Κουτρουμπής).

Με αυτό τον τρόπο ο Παναθηναϊκός έβαλε τέλος στο αήττητο σερί του Εργοτέλη. Η ομάδα του Ηρακλείου το κράτησε τις 8 πρώτες αγωνιστικές, αλλά την 9η ηττήθηκε από τους «πράσινους». Παρόλα αυτά οι Κρητικοί κατάφεραν να κάνουν το δεύτερο καλύτερο αήττητο ξεκίνημα ομάδας της Περιφέρειας. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το σερί τους το σταμάτησαν οι «πράσινοι». Το ίδιο είχαν κάνει με Ξάνθη και Παναχαϊκή, τις άλλες δύο ομάδες από την Επαρχία που είχαν κάνει δυναμικό ξεκίνημα. Την Ξάνθη τη σεζόν 2000-01 και την Παναχαϊκή την περίοδο 1972-73. Η ακριτική ομάδα είχε μείνει στα 7 πρώτα ματς αήττητη, ενώ οι Πατρινοί είχαν φτάσει τα 12. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η ομάδα που τους σταμάτησε ήταν ο Παναθηναϊκός. Νίκησε 4-0 στην Πάτρα (24/12/1972) και 3-0 στη Σκόντα στο ΟΑΚΑ (25/11/2000).

Εξαιρετική παράδοση έχει δημιουργήσει ο Μαρίνος Ουζουνίδης  στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Είναι χαρακτηριστικό πως σε 4 «επισκέψεις» εκεί, ο Θρακιώτης τεχνικόςείναι αήττητος. Μετά τρεις «λευκές» ισοπαλίες που είχε με Λάρισα και Ξάνθη (2 φορές), ήρθε και το διπλό με τον Πλατανιά επί του Άρη.

Τέλος, για να μείνουμε στις κρητικές ομάδες, το αρνητικό σερί του ΟΦΗ δεν έχει τελειωμό. Δεν έχουν ακόμα νίκη μετά τις 9 πρώτες αγωνιστικές, κάτι πρωτόγνωρο για την πιο ιστορική ομάδα του νησιού. Είναι κάτι που έχει να γίνει από τη σεζόν 2009-10 όταν και ο Πανθρακικός δεν είχε νίκη στα 9 πρώτα ματς. Κα στο τέλος εκείνης της σεζόν… υποβιβάστηκε, αν κάτι λέει αυτό για την ομάδα που ξεκίνησε την σεζόν έχοντας στον πάγκο της τον Παύλο Δερμιτζάκη. Λεπτομέρεια: ο Δερμιτζάκης ήταν στον πάγκο και του Πανθρακικού στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν, αλλά εγκατέλειψε την ομάδα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα για να πάει στον ΠΑΟΚ, με τα γνωστά αποτελέσματα…