Αφιέρωμα: Οι προπονητές από την Θράκη που…. δεν πρόλαβαν την παρέλαση

Επιμέλεια αφιερώματος: Γιάννης Γιαγκίνης και Μελίνα Ντισλιάν

–  Είναι από τα κλασικά δημοσιογραφικά κλισέ: ποιοι προπονητές από τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας θα κάνουν παρέλαση και ποιοι όχι; Ποιοι δηλαδή θα εξακολουθούν να κάθονται στον πάγκο της ομάδας τους την 28η Οκτωβρίου; Η μέρα αυτή έφτασε και δίνει ωραία αφορμή για ένα… αφιέρωμα.

Στην Θράκη σε σχέση με πέρυσι έχουμε… πρόοδο. Το 2012 τέτοια μέρα ο Πανθρακικός είχε μόλις αποχαιρετίσει τον Σάββα Παντελίδη και λίγο μετά μαθαίναμε ότι θα τον διαδεχόταν στον πάγκο ο Παύλος Δερμιτζάκης. Νωρίτερα, ο αλεξανδρουπολίτης Μαρίνος Ουζουνίδης είχε αποχαιρετίσει τον πάγκο της SkodaΞάνθη για να τον διαδεχθεί ο καβαλιώτης Νίκος Κωστένογλου, πριν ξαναγίνει η τράμπα και επιστρέψει ο Ουζουνίδης λίγες αγωνιστικές πιο μετά.

Συνολικά πέντε της SuperLeagueομάδες είχαν αλλάξει προπονητή πέρυσι. Οι δύο της Θράκης (αν συνυπολογίσουμε τον Πανθρακικό που η αλλαγή έγινε στο… όριο της 28ης Οκτωβρίου), η ΑΕΚ, ο Άρης και η Βέροια. Φέτος έχουμε επτά ομάδες που μέχρι τώρα έχουν αλλάξει πρόσωπο στην τεχνική ηγεσία και συνολικά οκτώ τεχνικοί έχουν αποχωρήσει από τη Super League. Αυξητικές τάσεις με την Θράκη να μην απουσιάζει και πάλι, χάρη στην SkodaΞάνθη.

Από τον πάγκο της θρακιώτικης ομάδας αποχώρησε ο Νίκος Καραγεωργίου μετά την τέταρτη αγωνιστική και την ήττα με τον Ολυμπιακό. Τον διαδέχθηκε ο γερμανός Ράινερ Μάουερ, αλλά ο Καραγεωργίου δεν έμεινε για πολύ καιρό άνεργος. Πλέον ανέλαβε τον πάγκο του Λεβαδειακού και τα έφερε έτσι η μοίρα ώστε την προσεχή εβδομάδα να υποδεχθεί στην Λειβαδιά την… Ξάνθη, την ομάδα δηλαδή στης οποίας τον πάγκο ξεκίνησε την σεζόν.

Πέραν της Ξάνθης και του Λεβαδειακού, από όπου αποχώρησε ο Τάκης Λεμονής για να αναλάβει ο Καραγεωργίου, την εύκολη λύση της αλλαγής προπονητή έχουν προτιμήσει μέχρι τώρα άλλες πέντε ομάδες, με τη Βέροια να έχει τα πρωτεία, καθώς έχει αλλάξει ήδη δύο προπονητές (Στεβάνοβιτς-Κάαεν), ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη υπάρχει αμφισβήτηση και για τον τρίτο (Στόικα). Οι υπόλοιπες ομάδες που επέλεξαν να χωρίσουν το δρόμο τους με τους προπονητές είναι ο Αρης (Χατζηνικολάου), ο Αστέρας Τρίπολης (Τσιώλης), ο Απόλλων Σμύρνης (Βοσνιάδης) και ο ΟΦΗ (από όπου αποχώρησε ο πρώην προπονητής του Πανθρακικού Παύλος Δερμιτζάκης).

Από εκεί και πέρα, έντονες φήμες πως τρίζει η καρέκλα τους έχουν ακουστεί σχεδόν για όλους τους υπολοίπους. Για τον Μίτσελ του Ολυμπιακού, για τον Αναστασίου του Παναθηναϊκού, για τον Παντελή του Πανιωνίου, για τον (μέχρι πέρυσι τέτοια μέρα προπονητή του Πανθρακικού) Σάββα Παντελίδη του ΠΑΣ Γιάννινα, για τον (αλεξανδρουπολίτη περσινό προπονητή της Ξάνθης) Μαρίνο Ουζουνίδη του Πλατανιά, ακόμη και για τον Άκη Μάντζιο του Πανθρακικού (;!), σύμφωνα με την ανασκόπηση που επιχείρησε το sport.gr.

Βέβαια, ο Πανθρακικός φέτος δεν επιβεβαίωσε τον συνήθη κανόνα του, που θέλει τον προπονητή του που ξεκινά την σεζόν να μην προλαβαίνει την παρέλαση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ομάδα της Κομοτηνής έχει ένα πρωτότυπο ρεκόρ, καθώς όχι απλά έχει παρελθόν στην απομάκρυνση προπονητή πριν την παρέλαση αλλά το έχει κάνει και από την πρώτη κιόλας αγωνιστική, ήταν 27 Αυγούστου του 2009, μόλις πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, όταν είχε απολυθεί ο ρουμάνος Ίλιε Ντουμιτρέσκου μετά το τέλος των αγώνων της πρεμιέρας και την εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή. Ακόμα και σήμερα, αυτή είναι η πιο σύντομη αποχώρηση προπονητή στην ιστορία της Σούπερ Λίγκας. Αλλά ο Ντουμιτρέσκου είχε φύγει και από τον Ακράτητο το 2005 και από τον ΠΑΟΚ το 2006 πριν προλάβει να κάνει παρέλαση, αλλά όχι πάντως από την πρώτη αγωνιστική!

Όσο για την Skoda. Όπως γίνεται αντιληπτό, η φετινή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χρήστος Πανόπουλος αλλάζει προπονητή πριν την 28η Οκτωβρίου. Αλλες τέσσερις φορές το έχει πράξει την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα η ομάδα της Θράκης να βρίσκεται στην πρώτη  θέση του σχετικού πίνακα, μαζί με τον ΠΑΟΚ που επίσης έχει μείνει χωρίς προπονητή πριν την παρέλαση πέντε φορές τα τελευταία δέκα χρόνια! Το 2006 τελείωσε νωρίς, από τις 26 Σεπτεμβρίου, ο Γιάννης Μαντζουράκης. Το 2007 ο Εμίλιο Φερέρα, που έλυσε την συνεργασία του με την Ξάνθη στις 10 Οκτωβρίου. Το 2010, στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Κεχαγιάς. Μάλιστα, την ίδια σεζόν παραλίγο ο Χρήστος Πανόπουλος να διώξει και δεύτερο, αλλα ο Παράσχος άντεξε μέχρι τις αρχές Νοέμβρη, Η τέταρτη ήταν πέρυσι, στις 22 Σεπτέμβρη, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, ενώ η πέμπτη και… φαρμακερή ήταν φέτος, με τον Νίκο Καραγεωργίου.

Αν πάμε και στις μικρότερες κατηγορίας, θα βρούμε πολλούς ακόμα, με τον Σάββα Αϊβάζη του ΠΑΟ Κοσμίου να αποτελεί την πιο πρόσφατη και χαρακτηριστική περίπτωση από την Θράκη, αφού παραιτήθηκε πριν δύο εβδομάδες, ξεπαραιτήθηκε, ξαναπαραιτήθηκε το περασμένο Σάββατο (26/10) και αποτελεί οριστικά παρελθόν από την ομάδα, αφού ήδη ανακοινώθηκε και ο διάδοχός του.

Δεν πρέπει πάντως να απογοητεύονται όσοι για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν πρόλαβαν να κάνουν παρέλαση στους πάγκους των ομάδων τους. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει και ηχηρά ονόματα – κράχτες. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει ότι μέχρι και ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός και καθόλα σεβαστός από τους πάντες Φερνάντο Σάντος δεν πρόλαβε να συμπληρώσει μήνα μέχρι την απομάκρυνσή του από τον Παναθηναϊκό; Ανέλαβε στις 25 Αυγούστου του 2002, κάθισε στον πάγκο μόλις τέσσερις αγώνες, απομακρύνθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου και τον διαδέχθηκε ο Σέρχιο Μαρκαριάν, που ήταν και ο προκάτοχός του.

Αλλά και ένας άλλο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, ο δραμινός Αντώνης Γεωργιάδης, ελάχιστοι μπορούν να ξεχάσουν ότι εγκατέλειψε τον Ολυμπιακό με συνοδεία… κορνέδων στον Ρέντη, λες και βρίσκονταν σε ζαχαροπλαστείο. Εκείνος όμως που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ είναι ο Νίκος Αλέφαντος, ο κόουτς των ολίγων ωρών, ο άνθρωπος του «μάθε μπαλίτσα» και του «τα πάντα όλα»! Δύσκολα θα βρει άνθρωπο να το καταρρίψει στο μέλλον, όχι μόνο εν Ελλάδι αλλά και παγκοσμίως!!! Την περίοδο 2002-2003 προσελήφθη από την ομάδα του Φωστήρα και έπειτα από λιγότερα από 200 λεπτά, πριν προλάβουν να συμπληρωθούν τρεις ώρες από την αποστολή των πρώτων φαξ, ανακοινώνονταν από την ομάδα η διακοπή της συνεργασίας μαζί του.