Οι προπονητές Σκρα και Εθνικού λίγο πριν την ευρωπαϊκή τους «μάχη», συνομιλούν με το ThrakiSportS

Αποστολή στο Μπελχάτοφ: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ιδιαίτερα θερμή ήταν η χειραψία του Σάκη Μουστακίδη με τον προπονητή της Σκρα Μιγκέλ Άνχελ Φαλάσκα, ενώπιον του ThrakiSportS που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για αρκετή ώρα με τον αργεντίνο στην καταγωγή αλλά πολιτογραφημένο ισπανό τεχνικό της ελληνικής ομάδας.

Μουστακίδης και Φαλάσκα γνωρίζονται καλά, καθώς έχουν παίξει ως παίκτες αντίπαλοι με τις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας και της Ισπανίας, ενώ έχουν το κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι ήταν και οι δύο πασαδόροι. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι κάτι ιδιαίτερο για τον ίδιο, αφού σε αναμέτρηση απέναντι στην Εθνική μας το 1993 έκανε το ντεμπούτο του ως διεθνής στην Εθνική Ισπανίας, όπως θυμήθηκε συνομιλώντας με τον προπονητή του Εθνικού.

Βέβαια, ο Μουστακίδης εγκατέλειψε την ενεργό δράση και ακολούθησε την προπονητική πιο νωρίς σε σχέση με τον Φαλάσκα, που θα πραγματοποιήσει απέναντι στον Εθνικό την πρώτη επίσημη εμφάνισή του ως κόουτς σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Μόλις το καλοκαίρι εγκατέλειψε την ενεργό δράση, αφού πρώτα έφτασε στους τελικούς του ρωσικού πρωταθλήματος με την Ουράλ Ούφα και αποφάσισε να αναλάβει την Σκρα προπονητικά, στην  οποία υπήρξε παίκτης στο παρελθόν για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

«Αυτό είναι κάτι που με έχει βοηθήσει, καθώς με αρκετούς από τους παίκτες που προπονώ υπήρξαμε συμπαίκτες, ενώ γνωρίζω καλά και την λειτουργία αυτού του συλλόγου. Επαιξα τέσσερα χρόνια εδώ. Με τον Αντικά ήμασταν μαζί τρία χρόνια εδώ και έχουμε παίξει μαζί άλλα τρία στην Ισπανία, στην Μαγιόρκα. Επίσης έχω αγωνιστεί 4 χρόνια μαζί με τον Μάριους, με τον Γκάσβιτς, με τον Αντμπίνσκι, με τον Zατόρσκι. Ήταν εύκολο για εμένα υπό αυτές τις συνθήκες το πέρασμα στην προπονητική», λέει συνομιλώντας με το ThrakiSportS λίγες ώρες πριν τον αγώνα Σκρα – Εθνικός.

Γιατί επέλεξε όμως να κρεμάσει τα παπούτσια του και να δοκιμάσει την τύχη του από αυτό το νέο πόστο; «Είναι κλασική ερώτηση. Όλοι με ρωτάνε γιατί σταμάτησα, όμως 20 χρόνια είναι αρκετά. Έπαιξα σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την καριέρα μου ως παίκτης. Όμως ήθελα να δοκιμάσω μια νέα πρόκληση και αυτή του προπονητή είναι κάτι που μου αρέσει. Δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που κάθεται στην άκρη ενός πάγκου και δίνει οδηγίες. Όλος ο σχεδιασμός, η οργάνωση, περνούν από τα χέρια μου και αυτό μ’ αρέσει, να υπηρετώ το βόλεϊ από τέτοιο πόσο. Και ειδικά σε μια ομάδα που γνωρίζω καλά. Είμαστε μια νέα ομάδα, έχουν γίνει πολλές αλλαγές, σίγουρα έχουμε περιθώρια βελτίωσης αλλά ο στόχος μας είναι να κερδίζουμε κάθε ματς και να φτάσουμε τουλάχιστον στον τελικό».

Στον τελικό; Ποιον τελικό; Του πολωνικού πρωταθλήματος ή του ευρωπαϊκού κυπέλλου;

«Και τα δυο. Η Σκρα είναι μεγάλη ομάδα, η φανέλα της είναι βαριά και λογικό είναι να υπάρχει πίεση. Στόχος μας είναι να πηγαίνουμε καλά σε όλα τα παιχνίδια. Είμαστε βέβαια μια νέα ομάδα, ο στόχος είναι μακροπρόθεσμος, αλλά σε κάθε περίπτωση θέλουμε νίκες γιατί η ομάδα έχει και καλούς παίκτες και χαρακτήρα σαν ομάδα και βαριά φανέλα και ιστορικό όνομα. Επομένως, για να σας προλάβω, τυχόν ήττα και αποκλεισμός από τον Εθνικό θα είναι για εμάς μεγάλη αποτυχία».

Για το τέλος, η αυτονόητη ερώτηση. Αλήθεια, τι ξέρει ο προπονητής της Σκρα για τον Εθνικό; Τι στοιχεία έχει βρει για την ομάδα της Αλεξανδρούπολης;

«Έχουμε ψάξει και έχουμε βρει αρκετούς αγώνες από την περσινή σεζόν, αν και νομίζω ότι έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές. Γνωρίζω τον Ράιτς και τον Μιχαήλοβιτς που δίνουν ώθηση στην ομάδα, όπως και η παρουσία του Ανδρεάδη στο κέντρο. Έχουμε συγκεντρώσει με τους συνεργάτες μου στοιχεία για την ομάδα και έχουμε προετοιμαστεί, νομίζω κατάλληλα, όπως σε όλα τα παιχνίδια. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το παιχνίδι για εμάς και θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε με καθαρό σκορ και να κάνουμε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση».