Αποκάλυψη: Με βαθμολογία και χρυσό σετ θα παίξει ο Εθνικός

Αποστολή στο Μπελχάτοφ: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Τι και αν έλεγαν πέρυσι ότι θα καταργούσαν από τις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις το «χρυσό σετ»; Αμ δε! Ο Εθνικός θα αγωνιστεί κόντρα στην Σκρα με ένα μεσοβέζικο σύστημα το οποίο είναι αλήθεια ούτε μέλη της αποστολής της ομάδας της Θράκης στην Πολωνία έχουν καταλάβει.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της CEV, φέτος το σύστημα είναι μεικτό: βαθμολογία και χρυσό σετ. Όλοι αναγνώρισαν ότι αυτό που εφαρμόστηκε πέρυσι ήταν έκτρωμα, έτερον εκάτερον αν παραλίγο να στείλει την Εθνική Ανδρών στο Ευρωβόλεϊ παρά την ήττα στην Ορεστιάδα και στην περίπτωση του Εθνικού μάλλον θα ευνοούσε την ελληνική ομάδα.

Σύμφωνα με αυτό, αν ο Εθνικός έχανε την Πέμπτη στην Πολωνία με 3-0 σετ αλλά την άλλη Τετάρτη νίκαγε στην Αλεξανδρούπολη 3-2, τότε δεν θα μέτραγαν τα εκτός έδρας σετ αλλά μόνο οι νίκες και η πρόκριση θα κρινόταν στο λεγόμενο χρυσό σετ, έναν εξτρά αγώνα διάρκειας μόλις ενός σετ των 15 πόντων που θα ακολουθούσε αμέσως μετά. Με δεδομένη την ψυχολογία αλλά και την έδρα, γίνεται αντιληπτό ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα υπάρχαν μέχρι και σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης και μεγάλων εκπλήξεων, αν τα φαβορί των ζευγαριών βρεθούν σε κακή μέρα στο επαναληπτικό παιχνίδι, ό,τι κι αν έχουν κάνει στο πρώτο.

Κατά τον Απρίλιο είχε ειπωθεί ότι το σύστημα αυτό θα αλλάξει. Άλλαξε. Αλλά η αλλαγή είναι σα να μην έγινε. Γιατί το χρυσό σετ διατηρείται και απλά δίνεται ένα προβάδισμα στην ομάδα που θα ηττηθεί στα πέντε σετ να πάρει την πρόκριση. Σύμφωνα με το νέο σύστημα που διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της CEV, υπάρχει σύστημα βαθμολογία στα ζευγάρια, όπως στο πρωτάθλημα. Κάθε ομάδα κερδίζει 3 πόντους αν κερδίσει με 3-0 ή 3-1 σετ, δύο πόντους αν κερδίσει με 3-2 σετ, έναν πόντο αν ηττηθεί με 3-2 σετ και κανέναν αν ηττηθεί με 3-0 ή 3-1. Στο τέλος και των δύο αγώνων, εξετάζεται ποια ομάδα έχει τους περισσότερους πόντους. Και αν υπάρχει ισοβαθμία, τότε παίζεται και πάλι golden set.

Οπότε αν ο Εθνικός κερδίσει την Πέμπτη σετ στην Πολωνία αλλά ηττηθεί με 3-1, τότε θα είναι δώρο άδωρο αυτή η επιτυχία. Ακόμα και αν κερδίσει με 3-0 στην Αλεξανδρούπολη, θα παιχτεί χρυσό σετ. Αντιστοίχως όμως, ακόμα και αν χάσει με 3-0 ο Εθνικός από την Σκρα στο Μπελχάτοφ, τίποτα δεν θα έχει κριθεί αναφορικά με την πρόκριση ακόμα και αν χαθεί το πρώτο σετ του αγώνα στην Αλεξανδρούπολη. Κοινώς, αυτό το περίεργο σύστημα με το χρυσό σετ διατηρείται, απλά επιβραβεύονται οι ομάδες και αποκτούν πλεονέκτημα πρόκρισης στην περίπτωση που καταφέρουν να στείλουν έναν αγώνα στο τάι μπρέικ, ακόμα και αν τον χάσουν.

Το σύστημα είναι λίγο μπερδεμένο και επειδή είναι καινούριο, δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμα και σε στελέχη της αποστολής του Εθνικού στην Πολωνία που μέχρι και το ταξίδι θεωρούσαν ότι ίσχυε το παλιό με τις νίκες και μόνο και σε περίπτωση που κάθε μία κερδίζει από έναν αγώνα, παίζεται χρυσό σετ. Αλλωστε και εμείς φάγαμε περίπου μιάμισι ώρα για να το ψάξουμε και να βρούμε τι ακριβώς γίνεται στην ιστοσελίδα της CEV (στις σελίδες 12, 13 και 14 των φετινών κανονισμών διεξαγωγής του CEV Cup). Αναμένεται όμως τα πάντα να διευκρινισούν και να αναλυθούν στην τεχνική σύσκεψη με τον παρατηρητή της CEV για τον αγώνα της Πολωνίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης (23/10), ένα εικοσιτετράωρο πριν το μεγάλο παιχνίδι, στην Hala Energia όπου θα πραγματοποιηθεί και ο αγώνας την Πέμπτη (23/10, 19:00 ώρα Ελλάδος, ζωντανή μετάδοση από το ThrakiSportS) .