Ο «Ρουμάνος» Γ. Μαντζουράκης αναλύει την αντίπαλο της Εθνικής στα μπαράζ και δίνει το σύνθημα της πρόκρισης στο Μουντιάλ

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Δεν υπάρχει καταλληλότερο πρόσωπο για να αναλύσει την Ρουμανία, την ομάδα που μας έλαχε σαν Ελλάδα στην κλήρωση για τα μπαράζ του Μουντιάλ της Βραζιλίας, από τον… “Ρουμάνο” Γιάννη Μαντζουράκη. 

Ο εβρίτης στην καταγωγή (καθότι γεννημένος στο Διδυμότειχο το 1949) πρώην προπονητής της Ξάνθης, έχει αποκτήσει το προσωνύμιο “Ρουμάνος” καθώς πέρασε σε αυτήν την χώρα τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μάλιστα, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την Κλούζ και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Ραπίντ Βουκουρεστίου πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Πρόσφατα οι συγκυρίες των έφεραν πάλι στην Ρουμανία, αυτή τη φορά ως προπονητή, αλλά πλέον βρίσκεται στην Καλλονή. Μία ημέρα μετά την βαριά ήττα της νυν ομάδας του από την Ξάνθη, την παλιά του ομάδα και από τις μεγάλες του αγάπες όπως έχει παραδεχθεί, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας “Sentra” για την προσεχή αντίπαλο της Εθνικής Ομάδας, την Ρουμανία.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν ακόμα γίνει η κλήρωση και ενώ η Ρουμανία ήταν ακόμα υποψήφια αντίπαλος. Μετά την κλήρωση, τα λεγόμενά του αποκτούν προφανώς ξεχωριστή αξία, καθώς στην ανάλυσή του, σχολίαζε ότι μια τέτοια κλήρωση για την Εθνική μας είναι καλή: 

«Θα σου πω μια ψηφοφορία σε ένα ρουμανικό site. To 37% ήθελε Πορτογαλία, το 23% Ουκρανία και 20% και το άλλο 20% Ελλάδα και Κροατία. Καλά είναι να παίξουμε με την Ρουμανία, ο ρυθμός που παίζει η ομάδα δεν έχει αλλάξει. Είναι αργό ποδόσφαιρο με πλάγιες πάσες. Η κάθετη απουσιάζει και με δεδομένο ότι είμαστε καλά οργανωμένοι στην άμυνα έχουμε δυνατότητα για γρήγορη αντεπίθεση.

Η αγωνιστική αξία δεν ενθουσιάζει όσο η πρόκριση. Όλοι την κατηγορούν για το ποδόσφαιρο που παίζει. Είχαν πρόβλημα στα προκριματικά, οι Εσθονοί που τους πρέσαραν ως το 68΄, δεν είχαν φάση. Επίσης, ήταν αδικία για την Τουρκία που άξιζε να προκριθεί αλλά οι συγκυρίες και η τύχη όπως και ο χαρακτήρας που βγάζει μια ομάδα όπως η Ολλανδία, με την οποία έπαιζε τελευταία αγωνιστική η Τουρκία.

Δεν συγκρίνεται το ένα ποδόσφαιρο με το άλλο. Η ομάδα της Ρουμανίας απαρτίζεται από την Στεάουα και η Τουρκία έχει την Φενέρμπαχτσέ και την Γαλατάσαραϊ. Δεν μπορεί, πέρασε από καθαρά τύχη. Το καλό είναι ότι έχουν μια νεανική ομάδα, αν εξαιρέσεις τον Μαρίκα της Χετάφε που είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ τώρα στα προκριματικά και πέμπτος ή έκτος τους σκόρερ, έχει 24 γκολ.

Ο Κίριας έχει επίσης ποιότητα μαζί με τον Γκοιάν. Παίζει στην άμυνα με τον Μάτελ, τον Γκοιάν, τον Τσίριτσες και ο Ρατ που παίζει στην Γουέστ Χαμ. Αυτοί έχουν αξία. Αλλά η Εθνική Ελλάδος εφόσον είναι σοβαρή, έχει τύχη. Θεωρώ ότι είναι καλός αντίπαλος για να μας κληρωθεί».

Λίγη ώρα μετά, η Εθνική Ελλάδος ψάρευε την Ρουμανία στην κλήρωση για την Βραζιλία, αποφεύγοντας την Σουηδία, την Γαλλία και την Ισλανδία…