Ζεσταίνουν τις μηχανές για γερά… γκάζια με αγώνες dragster στην Ξάνθη όλο το Σαββατοκύριακο

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Δημήτρης Καλτέκης

–  Στα ύψη αναμένεται να ανέβει η αδρεναλίνη σε ακόμη μία εκδήλωση που διοργανώνει η Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης. Το Σαββατοκύριακο (19-20/10) η ξανθιώτικη λέσχη θα πραγματοποιήσει αγώνες τύπου Dragster (επιτάχυνσης) για Αυτοκίνητα και Μοτοσικλέτες σε χρονομετρημένες κόντρες, με πίστα αγώνων το αεροδρόμιο του Ν. Ζυγού.

Ο αγώνας για τα αυτοκίνητα θα γίνει στην κλασική διαδρομή των 400 μέτρων και θα πραγματοποιηθεί όπως το «Drive4ooRun» που διοργανώθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ο αγώνας Μοτοσικλετών είναι αγώνας προετοιμασίας για αγώνες Dragster και θα διεξαχθεί στη διαδρομή των 200 μέτρων. Εκεί αναμένεται να λάβουν μέρος μοτοσικλέτες με πολύ μεγάλη ταχύτητα εξόδου που στην κλασική διαδρομή των 400 μέτρων τα διαθέσιμα για φρενάρισμα μέτρα δεν θα ήταν αρκετά!

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα του διημέρου, τα χρονομετρημένα περάσματα θα ξεκινήσουν το μεσημέρι του Σαββάτου (19/10) και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα στις 17:00. Την Κυριακή (20/10) με βάση τα αποτελέσματα των χρονομετρημένων θα ξεκινήσει ο αγώνας στις 11:00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15:00 με τις απονομές των κυπέλλων στους νικητές.

 Ο Αλυτάρχης αγώνων και μέλος της Αυτοκινητιστικής Λέσχης Ξάνθης, κ. Αναστάσιος Καρκάνης, μίλησε στο «Εμπρός» για τους επερχόμενους αγώνες dragster.

«Είμαστε στη διαδικασία εγγραφών και μέχρι στιγμής αγγίζουμε το κατώτατο όριο που είχαμε θέσει, τις 25 συμμετοχές στα αυτοκίνητα και ισάριθμες στις μηχανές. Εκτιμώ ότι μέχρι την Πέμπτη, όταν θα ¨κλείσουν¨ οι δηλώσεις συμμετοχής θα αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των διαγωνιζομένων», λέει αρχικά ο κ. Καρκάνης για να συμπληρώσει: «Ελπίζουμε να προσέλθει αρκετός κόσμος στους αγώνες, έτσι ώστε να καλύψουμε ένα μέρος από το κόστος (περίπου 5000 Ευρώ). Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου φροντίσαμε να έχουμε πολύ χαμηλή τιμή εισιτηρίου (2,5 Ευρώ)».

Για το αν οι συμμετοχές και το ενδιαφέρον των οδηγών έχει μειωθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κ. Καρκάνης απαντάει: «Δεν είναι τόσο η οικονομική κρίση καθώς παραδοσιακά, όσοι ασχολούνται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό εξοικονομούσαν κάποια χρήματα για να δαπανήσουν στο χόμπι τους. Αυτό που έχει οδηγήσει σε μείωση συμμετοχών οδηγών είναι ο κανονισμός που από πέρσι έχει αλλάξει και έχουν γίνει πιο αυστηρά τα κριτήρια των αγώνων. Παλαιότερα οι συμμετοχές ήταν ανοιχτές για όλους κι έτσι μέχρι και την ημέρα του αγώνα μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή όποιοι ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και τις ικανότητές τους στην οδήγηση. Αυτό όμως έχει αλλάξει και πλέον μόνο οδηγοί με σχετικό δελτίο αθλητή μπορούν να πάρουν μέρος σε αγώνες, ενώ οι συμμετοχές ¨κλείνουν¨ κάποιες ημέρες νωρίτερα ώστε να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος στα χαρτιά των αθλητών».

Η ασφάλεια των διαγωνιζομένων είναι το κυριότερο μέλημα του ξανθιώτικου συλλόγου κι έτσι σε καμία περίπτωση η διοργανωτική επιτροπή δεν δέχεται την παραμικρή παρατυπία. Το μέλος της Α.ΛΕ.Ξάνθης λέει χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολύ σχολαστικοί στο συγκεκριμένο κομμάτι και πολύ τυπικοί στη σχετική διαδικασία, καθώς φροντίζουμε οι διαγωνιζόμενοι μας να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα (δελτίο κλπ.) για να πάρουν μέρος σε αγώνες. Πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των συμμετεχόντων, αλλά και των θεατών που παρακολουθούν τις διοργανώσεις μας και γι’ αυτό το λόγο δεν έχει υπάρξει κάποιο απρόοπτο όλα αυτά τα χρόνια. Από εκεί κι έπειτα σίγουρα μας ενδιαφέρει και το θέαμα, καθώς οι αγώνες dragster φημίζονται για την ένταση και το θέαμα που προσφέρουν. Έτσι προσπαθούμε να πραγματοποιούμε τις διοργανώσεις μας με επαγγελματικά κριτήρια».

Κλείνοντας ο Αλυτάρχης του αγώνα πρόσθεσε:  «Είναι 4η φορά που διοργανώνουμε ανάλογους αγώνες, ανάμεσα στις δεκάδες εκδηλώσεις – αγώνες που έχουμε πραγματοποιήσει στο παρελθόν. Έτσι έχουμε πλέον την απαραίτητη εμπειρία ώστε να χαρίσουμε όμορφο θέαμα στους θεατές. Επίσης, οι οδηγοί που μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή (από διάφορες πόλεις της Β. Ελλάδας) είναι έμπειροι και υψηλού επιπέδου κι έτσι πιστεύω θα υπάρξουν δυνατές ¨μάχες¨ ανάμεσά τους που θα εκτοξεύσουν το ενδιαφέρον στα ύψη».