Photos: Έκλεψε τις εντυπώσεις με πέντε αθλητές ο «Περπατώ» στο φετινό Spetses mini Marathon

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Τις εντυπώσεις έκλεψαν στο Spetses mini Marathon που πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύρκακο για τρίτη χρονιά στο γραφικό και κοσμοπολίτικο νησί των Σπετσών οι πέντε αθλητές με αμαξίδια, που ανήκουν στον σύλλογο «Περπατώ» που έχει έδρα την Κομοτηνή.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που σε αγώνα δρόμου συμμετείχαν αθλητές με αναπηρία. Στην φωτογραφία βλέπετε από αριστερά τον Άλεξ ταξιλδάρη, τον Παναγιώτη Τριανταφύλλου (αθλητή της παραολυμπιακής ομάδας στο άθλημα της ξιφασκίας), τον Μάκη Καλαρά (ασημένιο παραολυμπιονίκη του 2004 και πλέον αθλητή του αλπικού σκι, που όπως έχουμε γράψει έχει ζητήσει μεταδημότευση στην Κομοτηνή), τον Τσεζόν Φερνάντες (χάλκινο παραλυμπιονίκη του 2008 στο Πεκίνο) και τον Θεόδωρο Σαμώνα (αθλητή του ράγμπι με αμαξίδιο). Και οι πέντε κατάφεραν να διασχίσουν με τα αμαξίδιά τους την διαδρομή, δίνοντας για μια ακόμα φορά μαθήματα ζωής.

Το Spetses mini Marathon διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία για τρίτη χρονιά. «Η επιτυχία του αγώνα δεν είναι μόνο η μεγάλη συμμετοχή των δρομέων και των κολυμβητών, αλλά το γεγονός ότι δημιουργείται αθλητική κουλτούρα στον νησί, αυξάνει η τουριστική περίοδος, και δημιουργείται ένας ιδανικός προορισμός για διακοπές και αθλητισμό και εκτός της θερινής σεζόν. Το γεγονός ότι μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια κατάφερε να είναι η 3η μεγαλύτερη διοργάνωση τρεξίματος μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι μια τεράστια πρόκληση, και αυξάνει και τις απαιτήσεις όλων όσοι συμμετέχουν στη διοργάνωση», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα Λευθέρης Πλακίδας.

Στις 9.30 το πρωί της Κυριακής δόθηκε η εκκίνηση για τους 730 συμμετέχοντες στον αγώνα δρόμου, 100 περισσότερους από πέρυσι. Ακριβώς μία ώρα και 28 δευτερόλεπτα αργότερα, ο πρώτος έκοβε την κορδέλα του τερματισμού! Δεν ήταν άλλον από τον αθλητή του Salamom Δημήτρη Θεοδωρακάκο, που πέτυχε και ρεκόρ διαδρομής. Η σπουδαία Μαραθωνοδρόμος Μάγδα Γαζέα, η καλύτερη της χώρας μας, τερμάτισε πρώτη από τις γυναίκες με χρόνο, 1.37. Ο αγώνας των 5 χιλιομέτρων, είχε περισσότερους φανατικούς, αφού σε αυτόν συμμετείχαν 1.250 άτομα. Το κλίμα ήταν απόλυτα γιορτινό, με δρομείς όλων των ηλικιών, να ξεχύνονται στους γραφικούς δρόμους των ηλιόλουστων Σπετσών. Μετά από 14 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα ο Κώστας Νακόπουλος, πρωταθλητής Ελλάδας στα 800 μέτρα, τερμάτισε πρώτος, ενώ στις γυναίκες την πρωτιά κατέκτησε η Ρόη Δανάλη Αποστολοπούλου με χρόνο 18.33. 

Μια μέρα πριν, το Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν οι δύο κολυμβητικοί αγώνες στην εξαιρετική διαδρομή από τις Σπέτσες έως την Κόστα. Περίπου 200 άτομα πραγματοποίησαν το διάπλου των 5.000 μέτρων (Σπέτσες – Κόστα – Σπέτσες), ενώ σχεδόν 700 άτομα μεταφέρθηκαν έως την Κόστα με Φέρρυ, και κολύμπησαν μέχρι την Ντάπια. Ο έλληνας ολυμπιονίκης Κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης και ο πρωταθλητής Ευρώπης Γιάννης Δρυμωνάκος τερμάτισαν πρώτοι χέρι – χέρι στα 5 χιλιόμετρα, μεταδίδοντας το μήνυμα του αγώνα για ευγενή άμιλλα. Ο αγώνας έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχής, με όλους τους συμμετέχοντες να δίνουν ραντεβού για του χρόνου.

Το απόγευμα την παράσταση έκλεψαν οι λιλιπούτιοι μαραθωνοδρόμοι! Παιδιά από 2 έως 12 ετών έτρεξαν μικρές αποστάσεις και απέσπασαν το δυνατό χειροκρότημα όλων. Όλα κύλησαν έψιγα σε μια διοργάνωση που αξίζει συγχαρητηρίων και προβολής – και στην οποία ένας θρακιώτικος σύλλογος έκλεψε την παράσταση με την συμμετοχή του και τα μαθήματα ζωής που παρέδωσε…