Ο Μπαξεβανίδης για όλους και για όλα

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Ο Μάκης Μπαξεβανίδης μίλησε στο επίσημο site της Skoda για την αλλαγή προπονητή στην Ξάνθη, την ανατροπή αποτελέσματος μετά από αρκετούς μήνες και τη θέση που του αρέσει να παίζει.

Για τη νίκη επί του Απόλλωνα στα Πηγάδια τόνισε: “Ναι, πράγματι ήταν μία αγχώδης νίκη. Παρότι δεν παίξαμε καλό ποδόσφαιρο, βγάλαμε ψυχή, γυρίσαμε το σκορ και πήραμε τους βαθμούς. Ήταν κάτι δύσκολο με την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Συνεχίζουμε με την ίδια νοοτροπία, αυτή του νικητή”.

Η Skoda Ξάνθη είχε πολλούς μήνες να ανατρέψει αποτέλεσμα. Τελευταίο ήταν το 1-2 στο Παγκρήτιο επί του Εργοτέλη τον Γενάρη του 2012. Τι χρειάστηκε για να έρθει αυτή η ανατροπή στην φετινή 7η αγωνιστική;

“Εκτός από ψυχή χρειαζόταν και ικανότητα και προσωπικότητα ομάδας. Στοιχεία που τα έχουμε και τα δείξαμε. Το 0-2 ήταν ένα δύσκολο σκορ για να «γυρίσει» αλλά μας βοήθησε και ο κόσμος με την συμπεριφορά του”.

Προσωπικά για σένα ήταν ένα από τα πολύ καλά σου παιχνίδια και ήσουν ο παίκτης από το δεξί πόδι του οποίου βγήκε η σέντρα για την νικητήρια κεφαλιά του Σολάρι…

“Γνωρίζω πως κινείται ο Σολάρι, ήξερα που θα είναι στην περιοχή. Εγώ μπορεί να έβγαλα την σέντρα αλλά ο Εστέμπαν έκανε το όμορφο γκολ που μεταφράζεται και στους τρεις βαθμούς”.

Πλέον η Skoda Ξάνθη έφτασε τους 10 βαθμούς στο πρωτάθλημα. Εξασφαλίζει κάτι αυτή η συγκομιδή για την συνέχεια;

“Στα παιχνίδια που έχουμε δώσει έχουμε παίξει εκτός έδρας με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό και γι’ αυτό να βρισκόμαστε και λίγο πιο πίσω από τις θέσεις που διεκδικούμε. Το θετικό είναι ότι στην έδρα μας έχουμε νίκες και μόνο μία ισοπαλία, αυτή με τον Εργοτέλη. Δεν θα έλεγα ότι εξασφαλίζουν κάτι γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμη…”

Τα προηγούμενα δύο χρόνια μετά την αυλαία της 7ης αγωνιστικής η ξανθιώτικη ομάδα είχε 5 βαθμούς. Τώρα, στο ίδιο χρονικό σημείο αυτοί είναι διπλάσιοι…

“Οι συγκρίσεις καλό είναι να γίνονται αλλά το… ταμείο γίνεται στο τέλος. Αν αντιπαραθέσουμε τα στοιχεία αυτά, σίγουρα είμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να «χτίσουμε» πάνω σ’ αυτό”.

Από τον Νίκο Καραγεωργίου στον Ράινερ Μάουερ. Τι προσπαθεί να αλλάξει ο Γερμανός τεχνικός;

“Είναι ένας νέος προπονητής στην Skoda Ξάνθη. Έχει την δική του αντίληψη γύρω από το ποδόσφαιρο κι εμείς προσπαθούμε να εμπεδώσουμε πιο γρήγορα αυτά που μας ζητάει. Η διακοπή του πρωταθλήματος πιστεύω πως θα λειτουργήσει υπέρ μας”.

Το επόμενο παιχνίδι για το πρωτάθλημα είναι σε αρκετές μέρες από σήμερα. Η Skoda Ξάνθη θα παρουσιαστεί βελτιωμένη; Κι αν ναι σε ποιους τομείς;

“Έχουμε χρόνο για να δουλέψουμε. Νομίζω πως αμυντικά η λειτουργία μας μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη. Ο χρόνος είναι αρκετός για να βελτιωθούμε”.

Κόντρα στην ΑΕΛ Καλλονής στο Κλ. Βικελίδης την Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Μήπως φτάνει ο καιρός και για το πρώτο φετινό «διπλό»;

“Ναι, γιατί όχι; Η Καλλονή είναι μια ομάδα που παίζει αμυντικά και βασίζεται σ’ αυτή τη φιλοσοφία. Γνωρίζοντας αυτό θα προσπαθήσουμε να πάρουμε το πρώτο «διπλό». Άλλωστε σε κάθε παιχνίδι μας στόχος είναι η νίκη”.

Ο Μάουρερ χαρακτήρισε πρόκληση την έξοδο στο Europa League με την Skoda Ξάνθη. Οι φετινές ευρωπαϊκές εμπειρίες μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω και στο τέλος της χρονιάς η ομάδα να βρίσκεται στις ψηλές θέσεις της βαθμολογίας;

“Η καλοκαιρινή ευρωπαϊκή μας περιπέτεια νομίζω πως απέφερε κέρδη στην ομάδα Παρά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε νωρίς τις υποχρεώσεις μας και τα νέα τα παιδιά (σε ηλικία) κι εμείς μόνο οφέλη έχουμε απ’ αυτές τις εμπειρίες. Φέτος θέλουμε να διεκδικήσουμε την έξοδό μας στην Ευρώπη κι αν τα καταφέρουμε μπορούμε να κοιτάξουμε και πιο μακριά στην διοργάνωση του Europa League”.

Έχεις χρησιμοποιηθεί σαν αριστερό και δεξί μπακ, σαν εξάρι, σαν δεξί χαφ παλιότερα κι έφτασες τις 30 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με την ξανθιώτικη ομάδα. Η πραγματική θέση του Μάκη Μπαξεβανίδη ποια είναι;

“Νομίζω πως η θέση του δεξιού οπισθοφύλακα και του αμυντικού χαφ μου ταιριάζουν περισσότερο αλλά ο ρόλος του κάθε παίκτη είναι να αποδίδει όσο καλύτερα μπορεί όπου τον χρειάζεται η ομάδα”.