Η πρώτη αναλυτική συνέντευξη του Ράινερ Μάουρερ αφότου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ξάνθης

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμπονιανίδης

–  Το ξεκίνημά του μπορεί να μην ήταν ιδανικό στην τεχνική ηγεσία της ξανθιώτικης ομάδας όμως ο Ράινερ Μάουρερ μετά από δύο αναμετρήσεις απόκτησε πολύτιμες εμπειρίες και πιο σαφή άποψη για την Ξάνθη. Ο Γερμανός τεχνικός μίλησε στο επίσημο site της ξανθιώτικης ΠΑΕ τονίζοντας πως χρειάζεται δουλειά, προκειμένου να είναι η χρονιά πετυχημένη… Αναλυτικά οι δηλώσεις του.

Τέταρτος ελληνικός σταθμός στην προπονητική σας καριέρα η Skoda. Τι περιμένατε και τι βρήκατε στο αθλητικό κέντρο των Πηγαδίων;

Γνώριζα ότι είναι μία πολύ καλή ομάδα που καταλάμβανε ψηλές θέσεις στην βαθμολογία. Πέρσι τερμάτισε στην 7η θέση και ήταν κοντά στις καλύτερες ομάδες. Έχω δει περσινά παιχνίδια της. Είμαι ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ. Στο αθλητικό κέντρο της ομάδας είχα έρθει και στο παρελθόν αλλά το να δουλεύει κανείς με όλα αυτά που υπάρχουν εδώ, κάνουν τη ζωή του πιο εύκολη.

Πως πήρατε την απόφαση να ανταποκριθείτε θετικά στην πρόκληση του ελληνικού πρωταθλήματος, κυρίως μέσα σ’ αυτήν την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας;

Για μένα ήταν μεγάλη πρόκληση να έρθω στην Ξάνθη για να την οδηγήσω στην Ευρώπη.

Στα δύο πρώτα σας παιχνίδια τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά για την Skoda. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Ήταν δύο διαφορετικά παιχνίδια, το ένα για το Κύπελλο και το άλλο πρωτάθλημα. Δύο παιχνίδια στα οποία έπρεπε να «φρεσκάρουμε» την ομάδα χωρίς να την… διαλύσουμε. Το αποτέλεσμα με τον Ηρακλή ήταν άτυχο. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες και το πληρώσαμε. Με τον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Παρά το κακό μας ξεκίνημα είχαμε δύο καλές ευκαιρίες με τον Σολάρι και τον Βάλλα αλλά στη συνέχεια μείναμε με 10 παίκτες. Στο α’ μέρος ήμασταν κακοί αλλά στην επανάληψη οι 10 παίκτες εναντίον των 11 των γηπεδούχων δημιούργησαν προβλήματα, και καταφέραμε να ισοφαρίσουμε. Είναι σημαντικό να παλεύουμε για το καλύτερο και να βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία. Η περισσότερη δουλειά και για τους παίκτες και για μένα προσωπικά είναι δεδομένη αλλά οι αλλαγές για να φέρουν αποτέλεσμα χρειάζονται και χρόνο.

Σε ποιον τομέα θα προσπαθήσετε να βελτιώσετε την ξανθιώτικη ομάδα;

Στα τελειώματα φάσεων. Αν βάζεις γκολ έρχεται και η προσωπική αυτοπεποίθηση και κατ’ επέκταση η επιτυχία. Επίσης στην αμυντική λειτουργία. Έχουμε δεχθεί αδικαιολόγητα πολλά γκολ από στημένες φάσεις.

Κάθε προπονητής έχει τον δικό του τρόπο δουλειάς. Ο δικός σας τι περιλαμβάνει;

Για να έρθει η επιτυχία χρειάζεται περισσότερη δουλειά στην προπόνηση. Απλά πράγματα. Επίσης χρειάζεται να μπει ο προπονητής στο μυαλό των παικτών. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να έχουν και σωστή εξωγηπεδική ζωή. Στο αγωνιστικό κομμάτι πρέπει να παίξουν πιο γρήγορα με λιγότερες επαφές της μπάλας. Προσωπικά είχα μία εβδομάδα δύσκολη καθώς ξεκίνησα μία μέρα μετά το παιχνίδι με τον Άρη. Ήταν δύο εκτός έδρας παιχνίδια στη σειρά, με όχι κανονικές προπονήσεις. Και χρειάζονταν αλλαγές προσώπων στα παιχνίδια χωρίς να μπερδέψουμε την ομάδα. Να προφυλάξουμε κάποιους παίκτες. Θα βρούμε τον ρυθμό μας σύντομα όμως και θα γίνουμε καλύτεροι.

Να υποθέσουμε ότι σαν Γερμανός σας αρέσει και η πειθαρχία…

Σίγουρα η πειθαρχεία είναι ένα στοιχείο της επιτυχίας. Τα άλλα είναι η δουλειά, η ποιότητα, η τεχνική κ.α. Και η αγωνιστική τακτική είναι στοιχείο επιτυχίας αλλά χρειάζεται χρόνο για να εμπεδωθούν οι αλλαγές.

Κόντρα στον Ηρακλή και τον ΠΑΣ Γιάννινα έχετε χρησιμοποιήσει συνολικά 20 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές. Η άποψή σας για το ρόστερ της ομάδας ποια είναι;

Έχουμε ένα μεγάλο ρόστερ που απαρτίζεται από 31 παίκτες. Έχουμε όμως και ποιότητα και εμπειρία.

Επόμενο παιχνίδι αυτό με τον Απόλλωνα στο Skoda XanthiArena. Πώς θα το προσεγγίσει η ομάδα;

Για μας είναι σημαντικό να πρεσάρουμε τον Απόλλωνα στην άμυνά του και να μην δεχθούμε κόντρα επιθέσεις. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι όμως αν δείξουμε ένα καλό μαχητικό πνεύμα και δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες θα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες νίκης.

Θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος αλλαγές στο σύστημα και τον τρόπο διάταξης της ομάδας;

Το rotation εξαρτάται από τα παιχνίδια αλλά και την σειρά τους. Καθώς επίσης και τι αλλαγές υπάρχουν διαθέσιμες αλλά και σε ποια κατάσταση είναι οι παίκτες που θα αγωνιστούν. Κατά τη διάρκεια του αγώνα προτιμώ να αλλάζω τους παίκτες της επίθεσης για να φρεσκάρω το δημιουργικό κομμάτι κρατώντας την ομοιογένεια στην άμυνα. Αναφορικά με το σύστημα μου αρέσει να έχουμε το δικό μας τρόπο παιχνιδιού. Εντός έδρας κι εκτός έδρας είναι διαφορετικά τα παιχνίδια αν και πολλές ομάδες στην Ελλάδα αγωνίζονται με τον ίδιο περίπου τρόπο. Πολλές φορές τα αποτελέσματα διαμορφώνονται από την διάθεση των ποδοσφαιριστών κι όχι από τις αγωνιστικές διατάξεις.

Οι φιλοδοξίες σας ποιες είναι;

Να καταλάβουμε θέση που οδηγεί στην Ευρώπη. Μας ενδιαφέρει και η διάκριση στο Κύπελλο.

Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους φιλάθλους της ξανθιώτικης ομάδας;

Οι φίλαθλοι υποστηρίζουν την Skoda και ξέρω πως είναι κοντά της. Εμείς θα προσπαθούμε κάθε φορά να τους ευχαριστούμε και με το αποτέλεσμα και με τις εμφανίσεις μας. Είναι σημαντικό για μας να βρίσκονται κοντά μας και να μας εμψυχώνουν.