Σενάριο για αγώνες της Ευρωλίγκας στην Θράκη!!! Μάθετε όλο το παρασκήνιο…

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Πώς θα σας φαίνονταν η προοπτική να δοθούν αγώνες των ελληνικών ομάδων της Ευρωλίγκας στην Θράκη; Και όταν μιλάμε για αγώνες της Ευρωλίγκας εννούμε για ματς του εξάστερου Παναθηναϊκού ή του νυν πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού φυσικά!

Λοιπόν, μην το αποκλείσετε καθόλου μα καθόλου για το μέλλον. Και αυτό γιατί η Euroleague αποφάσισε να τροποποιήσει τις ποινές κεκλεισμένων των θυρών και να τις αντικαταστήσει με ποινές τιμωρίας της έδρας, έτσι ώστε η γηπεδούχος ομάδα να υποχρεώνεται να δίνει τα παιχνίδια με κόσμο μεν, μίνιμουμ 300 χιλιόμετρα μακριά δε! Μάλιστα, η αρχή αυτού του νέου καθεστώτος θα γίνει με τον Παναθηναϊκό, που κουβαλάει ποινή δύο αγωνιστικών και έτσι τα δυο πρώτα εντός έδρας ματς του, από κεκλεισμένων θυρών στο ΟΑΚΑ θα διεξαχθούν με κόσμο, αλλά σε άλλο γήπεδο.

Να θυμίσουμε πως ο Παναθηναϊκός είχε τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών μετά τα εντός έδρας ματς με την Μπαρτσελόνα για τα προημιτελικά της περυσινής Euroleague. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από την διοργανώτρια αρχή, οι «πράσινοι» θα εκτίσουν την ποινή των δύο αγωνιστικών που τους έχει επιβάλλει η Euroleague μακριά από το ΟΑΚΑ, ωστόσο θα παίξουν μπροστά στους φιλάθλους του. Μόνο που αυτά δεν θα γίνουν στην Θράκη, αλλά στην Κρήτη και στην… Κύπρο.

Συγκεκριμένα για τη δεύτερη αγωνιστική στις 25 Οκτωβρίου (9.30 μ.μ.), ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί την Λαμποράλ Κούτσα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο κλειστό «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» της Λευκωσίας. Την τέταρτη αγωνιστική οι «πράσινοι» θα παίξουν απέναντι στην Λοκομοτίβ Κουμπάν στις 7 Νοεμβρίου (9.30 μ.μ.) στο κλειστό «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου.

Η έδρα στην οποία θα δοθούν τα συγκεκριμένα παιχνίδια θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 300 χλμ από την Αθήνα, ωστόσο επιλέχθηκε η Κρήτη και η Κύπρος. Γιατί όχι η Θράκη; Σύμφωνα με πληροφορίες η σκέψη υπήρξε, δεδομένου ότι δεν υπάρχει και ομάδα στην μεγάλη κατηγορία από την περιοχή μας, ωστόσο υπήρξαν δύο αγκάθια. Το πρώτο είναι η απουσία κατάλληλου γηπέδου, πλην δύο που κρίνεται ότι διαθέτουν τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν αγώνες της Ευρωλίγκα: του Αμοιρίδειου της Ξάνθης και του Νίκος Σαμαράς της Ορεστιάδας. Το δεύτερο είναι ότι στις συγκεκριμένες πόλεις δεν υπάρχει χαρακτηρισμένο διεθνές αεροδρόμιο. Τόσο αυτό της Αλεξανδρούπολης όσο και της Χρυσούπολης διεξάγουν πτήσεις διεθνείς, αλλά δεν χαρακτηρίζονται διεθνή. Ωστόσο, είναι μια προοπτική που μπορούν να διεκδικήσουν οι παράγοντες της περιοχής μας, εάν το επιθυμούν φυσικά, σε περίπτωση άλλης παρεμφερούς μελλοντικής τιμωρίας ελληνικής ομάδας. 

Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague Τζόρντι Μπερτομέου δήλωσε σχετικά: «Αυτή η αλλαγή στην ετυμηγορία για τον Παναθηναϊκό αποφασίστηκε, έχοντας ως γνώμονα του φιλάθλους, όπως και τους νέους κανονισμούς της Euroleague που εφαρμόζονται από φέτος. Η ποινή, δηλαδή ότι δεν θα διεξαχθούν οι αγώνες στο ΟΑΚΑ, ισχύει. Την ίδια στιγμή, δίνουμε την ευκαιρία στην πραγματικά πλατιά βάση φιλάθλων που έχει η ομάδα εκτός Αθήνας, να απολαύσει από κοντά κάτι που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχε την ευκαιρία να απολαύσει: Έναν επίσημο αγώνα της Turkish Airlines Euroleague. Ελπίζουμε ότι τα γεγονότα και οι παρατυπίες που οδήγησαν στην τιμωρία, δεν θα επαναληφθούν. Eλπίζουμε όμως επίσης, πως με τη διεξαγωγή των αγώνων αυτών σε μέρη όπως η Κύπρος και η Κρήτη, οι φίλαθλοι που δεν έχουν συχνά τη δυνατότητα να δουν έναν αγώνα της Euroleague ζωντανά, θα μετατρέψουν μια αρνητική κατάσταση σε κάτι θετικό και προς δικό τους όφελος»

Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός: Με τον κόσμο στο πλευρό του, αλλά όχι στο ΟΑΚΑ, θα δώσει τους δύο πρώτους αγώνες του για την Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός. Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε την τροποποίηση της ποινής του «τριφυλλιού», η οποία υπαγορεύει πως οι αγώνες θα πρέπει να γίνουν αντί κεκλεισμένων των θυρών, σε έδρα που βρίσκεται τουλάχιστον 300 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Είναι μια απόφαση που ουσιαστικά εφαρμόζει τους νέους κανονισμούς που τίθενται σε ισχύ από τη διοργανώτρια αρχή. Άλλωστε ήταν και επιθυμία του Παναθηναϊκού να αγωνιστεί μπροστά σε φίλους του εκτός Αθήνας, όπως και τελικά θα συμβεί. Η ποινή των δύο αγωνιστικών αφορά τους εντός έδρας αγώνες της 2ης και 4ης αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται την Λαμποράλ Κούτσα και τη Λοκομοτίβ Κούμπαν Κράσνονταρ αντίστοιχα. Ο Παναθηναϊκός θα αναμετρηθεί με την Λαμποράλ Κούτξα Βιτόρια στις 25 Οκτωβρίου στο κλειστό γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» της Λευκωσίας. Και με την Λοκομοτίβ Κούμπαν Κράσνονταρ στις 7 Νοεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο στα Δύο Αοράκια στο Ηράκλειο. Οι «πράσινοι» θα δώσουν τον πρώτο επίσημο αγώνα τους για την Ευρωλίγκα στο ΟΑΚΑ στις 21 Νοεμβρίου, οπότε και θα υποδεχθούν τη νικήτρια του προκριματικού γύρου της διοργάνωσης.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, που χαρακτήρισε ύψιστη τιμή την απόφαση καθώς για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί αγώνας της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης στην Κύπρο. Και επειδή ποτέ δεν ξέρεις, ας φροντίσουν οι αρμόδιοι από τώρα, είτε είναι η ΕΚΑΣΑΜΑΘ είτε οι τοπικές δημοτικές αρχές, να κάνουν τα κουμάντα τους ώστε να δούμε αγώνα της Euroleague και στην (Δυτική) Θράκη – και να μην χρειάζεται να ταξιδεύουμε πάντα στην Αθήνα ή ακόμα πιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπως κάνουν οι διάφοροι σύνδεσμοι οπαδών αλλά και ο Συνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θράκης όποτε έρχεται ελληνική ομάδα στην Πόλη…