Σάλος από την πρώτη απευθείας πτήση τουρκικής ομάδας στην Κύπρο

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Σωτήρης Σαρμπεζούδης

–  Η Τραμπζονσπόρ έγινε η πρώτη τουρκική αποστολή από το 1974 που μεταβαίνει με απευθείας πτήση σε ελληνοκυπριακό έδαφος. Σύμφωνα με την Hurriyet ο σύλλογος της Τραπεζούντας παραβίασε την διπλωματική οδηγία της Τουρκίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Μουσταφά Ακσάι ταξίδεψε με προορισμό την Κύπρο για την αναμέτρηση με τον Απόλλωνα Λεμεσού για το Europa League ναυλώνοντας αεροπλάνο ελληνικής ιδιωτικής εταιρίας.

 

Μάλιστα πέταξε αρχικά πάνω από την Ρόδο και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Λάρνακα. Η Hurriyet ωστόσο υποστηρίζει ότι ο σύλλογος της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποίησε απευθείας την πτήση από την Τραπεζούντα στη Λάρνακα με διάρκεια 2 ώρες και 45 λεπτά.

Το θέμα έφτασε στο υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας από το οποίο εκφράστηκε άγνοια για την πορεία του αεροπλάνου τονίζοντας πως δεν δίνεται σχετική άδεια σε αεροσκάφος για απευθείας πτήση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως επισημαίνεται και είναι ευρέως γνωστό, από το 1974 μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί ποτέ άδεια σε οποιοδήποτε αεροσκάφος να απογειωθεί από τουρκικό έδαφος και να απογειωθεί σε ελληνοκυπριακό, όπως επίσης δεν έχει ανάψει το πράσινο φως για να προσγειωθεί σε τουρκικό αεροδρόμιο οποιοδήποτε αεροπλάνο έχει απογειωθεί από ελληνοκυπριακό έδαφος.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και ως γνωστον, ανάλογα ισχύουν και με τα λιμάνια. Για αυτό και προκαλεί τόσο σάλο αυτό που συνέβη με την ομάδα της Τραπεζούντας, εξαιτίας της αναμέτρησης με τον Απόλλωνα Λεμεσσού. Μάλιστα, οι τουρκικές διπλωματικές αρχές ισχυρίζονται πως ο πιλότος πήρε από μόνος του πρωτοβουλία και άλλαξε πορεία στον αέρα.