Αποκάλυψη: Η απουσία σχολικού φύλακα αφήνει αθλητικούς συλλόγους χωρίς στέγη στην Κομοτηνή

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Συνέπειες που κανένας δεν προέβλεψε και όμως προκύπτουν, προκαλεί η απομάκρυνση των σχολικών φυλάκων από τα καθήκοντά τους στο Δήμο Κομοτηνής, στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας που έχει αποφασιστεί στο σύνολο της χώρας. 

Το πρόβλημα που έγινε γνωστό αφορά το κλειστό γυμναστήριο, το οποίο κατασκευάστηκε και λειτουργεί εντός του προαύλιου χώρου του 1ου Γενικού Λυκείου – 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής. Τις πρωινές ώρες εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών των δύο σχολείων, όμως τα απογεύματα διατίθετο σε αθλητικούς συλλόγους της πόλης, προκειμένου και αυτοί να καλύψουν τις ανάγκες των μελών τους. Άλλωστε το μοναδικό δημοτικό κλειστό γυμναστήριο της Κομοτηνής είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δεκάδων αθλητικών συλλόγων.

Είναι σύνηθες γυμναστήρια εντός σχολικών συγκροτημάτων να δίνονται προς χρήση σε συλλόγους, για να αναπτύσσουν εκεί τις αθλητικές τους δραστηριότητες. Πρόσφατα μάλιστα ολοκληρώθηκε ένα νέο Κλειστό, που φημολογείται μάλιστα ότι θα φιλοξενήσει ακόμα και επίσημους αγώνες ομάδων μπάσκετ και βόλεϊ της πόλης. Φέτος όμως η χρονιά ξεκίνησε με νέα δεδομένα, καθώς δεν εργάζονται πλέον στα σχολεία του Δήμου Κομοτηνής οι σχολικοί φύλακες, όπως και πουθενα στην χώρα. Πρόσφατα άλλωστε είναι τα επεισόδια που έγιναν το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα με την ρίψη ακόμα και χημικών από την αστυνομία, την ώρα που σχολικοί φ΄θλακες διαμαρτύρονταν για τις απολύσεις τους.

Αυτό όμως απευθείας σήμανε την απουσία φύλαξης των σχολικών χώρων όχι μόνο τις πρωινές, αλλά και τις απογευματινές ώρες. Και ενώ το πρωί τα δημοτικά σχολικά συγκροτήματα τα διαχειρίζονται οι διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, τις απογευματινές ώρες δεν υφίσταται πλέον κανένας διαχειριστής και οι αθλητικοί αγωνιστικοί χώροι κλειδώνονται. Αποτέλεσμα είναι σήμερα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς στέγη τουλάχιστον τρεις αθλητικοί σύλλογοι, με πολλές δεκάδες μέλη ο καθένας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσαν το κλειστό γυμναστήριο του 1ου γενικού λυκείου – 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής. Μεταξύ αυτών είναι η ΑΕ Κομοτηνής, που αριθμεί μόνο στις ακαδημίες της 120 παιδιά, ο Ορειβατικός Σύλλογος, που αναπτύσσει στο γυμναστήριο αναρριχητικές δραστηριότητες εξαιτίας της ύπαρξης πίστας ενώ στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει εκεί και πρωταθλήματα αναρρίχησης, αλλά και Πανθρακικός Όμιλος Αντισφαίρισης, που τους χειμερινούς μήνες εξυπηρετούνταν εκεί μεταφέροντας τις τενιστικές του δραστηριότητες. 

Οι προπονήσεις για ορισμένους αθλητικούς συλλόγους, αν και με καθυστέρηση λόγω του παραπάνω προβλήματος, ξεκίνησαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αλλά στο εξωτερικό γήπεδο του σχολείου και μάλιστα… υπό βροχή. Ο χειμώνας φυσικά δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή προπονήσεων σε εξωτερικούς χώρους. Γι’ αυτό όπως πληροφορείται η εφημερίδα “Χρόνος” που ανέδειξε το θέμα, εκπρόσωποι των αθλητικών συλλόγων θα επιδιώξουν συνάντηση με τη δημοτική αρχή και την επιτροπή που διαχειρίζονται τα σχολικά κτίρια προκειμένου να βρεθεί μία λύση και το κλειστό γυμναστήριο να ανοίγει και τις απογευματινές ώρες. 

Το γεγονός και μόνο ότι οι συγκεκριμένοι σύλλογοι της πόλης προάγουν τον αθλητισμό και εντάσσουν στις τάξεις τους μικρά παιδιά, αξίζει την προσοχή της δημοτικής αρχής, ώστε σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους να βρεθεί η λύση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες προπονήσεων και ανάπτυξης αθλητικών δράσεων…