Αφιέρωμα: Ο Ντέμης έγινε 40! Έντεκα στιγμές από την καριέρα του Mr11 της ΑΕΚ και της Εθνικής

Γράφει ο Λεωνίδας Κάλφας

–  Τα 40α του γενέθλια γιόρτασε την Τρίτη ο Ντέμης Νικολαΐδης, που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1973 γεννήθηκε στο Γκίσεν της Γερμανίας, από γονείς μετανάστες από τα Πεύκα της Αλεξανδρούπολης. Από τους κορυφαίους Έλληνες επιθετικούς όλων των εποχών, ο Ντέμης Νικολαΐδης συνέδεσε το όνομα του με την ΑΕΚ τόσο ως παίκτης (1996-2003) όσο και ως πρόεδρος (2004-2008), ενώ με την Εθνική Ομάδα έφτασε μέχρι και την κατάκτηση της Ευρώπης.

Θεωρείται από πολλούς ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχει βγάλει η Ελλάδα. Είχε άψογη τεχνική κατάρτιση και ταχύτητα, ενώ παρόλο που δεν ήταν πολύ ψηλός είχε έφεση στο σκοράρισμα με το κεφάλι και φημιζόταν για την δύναμή του. Παίζοντας στην κορυφή της επίθεσης πήρε το παρατσούκλι “γεννημένος σκόρερ”, αφού πέτυχε πολλά και σπουδαία γκολ για τις ομάδες που αγωνίστηκε αλλά και για την Εθνική Ελλάδας.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν φυσικά το 2004, όταν κατέκτησε με την Εθνική Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία. Με την ΑΕΚ κατέκτησε τρεις φορές το Κύπελλο Ελλάδος και μια φορά το Σούπερ Καπ, αλλά δεν κατάφερε να πανηγυρίσει ποτέ κάποιο εγχώριο πρωτάθλημα. Αγωνίστηκε για μια χρονιά στο ισπανικό πρωτάθλημα με την Ατλέτικο Μαδρίτης, πριν αποφασίσει να αποσυρθεί, λόγω τραυματισμού στην μέση, αλλά κυρίως για να γίνει πρόεδρος της αγαπημένης του ομάδα.

Γνωστός και ως “Mr 11” από το νούμερο που φορούσε στην φανέλα και το οποίο φρόντισε να χρησιμοποιήσει και στις μετέπειτα επιχειρηματικές του δραστηριότητες (“Eleven” λένε την εταιρεία που ίδρυσε για την διοργάνωση εκδηλώσεων και το μάνατζμεντ ποδοσφαιριστών), ο Ντέμης Νικολαΐδης σημαδεύτηκε στην καριέρα του από έντεκα κυρίως στιγμές. Τις θυμόμαστε με χρονολογική σειρά.

1991: Κάνει το άλμα για την ανδρική ομάδα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης (από τις ακαδημίες του οποίου ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα) στο πρωτάθλημα της Γ” Εθνικής.

1993: Με τις εμφανίσεις του με τις Μεικτές Ομάδες Έβρου και τον Εθνικό, έχει στρέψει επάνω του τα βλέμματα. Τελικά, παίρνει μεταγραφή για τον Απόλλωνα Σμύρνης, τραβώντας τις επόμενες χρονιές το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων.

1995: Στην τελευταία του σεζόν με τον Απόλλωνα παίζει στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στην μετέπειτα ομάδα του, την ΑΕΚ, που συντρίβει την “Ελαφρά Ταξιαρχία”  με 7-1, ενώ κάνει και το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδος.

1996: Κάνει πραγματικότητα το όνειρο του και παίρνει μεταγραφή για την ΑΕΚ, παρά τις ερυθρόλευκες σειρήνες του Ολυμπιακού. Μάλιστα την ίδια χρονιά κατακτά το Σούπερ Καπ.

1997: Κατακτά με την ΑΕΚ το Κύπελλο και βραβεύεται ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής της χρονιάς, στην πρώτη ουσιαστικά εμφάνισή του με την ομάδα της καρδιάς του.

1998: Έχοντας πετύχει 22 γκολ κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος, βραβεύεται για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν από τους συναδέλφους του ως ο καλύτερος έλληνας ποδοσφαιριστής.

1999: Αναδεικνύεται ξανά πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ενώ αποφασίζει να σταματήσει την καριέρα του στην Εθνική Ελλάδος (μαζί με άλλους δύο παίκτες της ΑΕΚ, τους Ηλία Ατματσίδη και Μιχάλη Κασάπη) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ευτυχώς θα αναθεωρήσει λίγο αργότερα, με την έλευση του Ότο Ρεχάγκελ το 2001. Στο ενδιάμεσο, το 2000, κατακτά με την ΑΕΚ το δεύτερο κύπελλο.

2002: Και πάλι αναδεικνύεται ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς, έχοντας κατακτήσει ακόμα ένα κύπελλο με την ΑΕΚ. Μάλιστα παίρνει και το βραβείο Fair Play από την FIFA καθώς στον τελικό Κυπέλλου με τον Ιωνικό, σημείωσε γκολ με το χέρι, το οποίο ακυρώθηκε έπειτα από την παραδοχή του στον διαιτητή που δεν είχε αντιληφθεί την παράβαση. Μάλιστα, εισέπραξε και κίτρινη κάρτα για την ειλικρίνειά του!

2003: Λήγει το συμβόλαιο του με την Ένωση και λαμβάνει την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με την οποία υπογράφει μονοετές συμβόλαιο. Μετακομίζει στην Ισπανία με την Δέσποινα Βανδή, με την οποία στο μεταξύ παντρεύεται στο κοσμικό γεγονός της χρονιάς.

2004: Έχοντας επιστρέψει στην Εθνική ομάδα της χώρας από το 2001, έπειτα από προτροπή του τεχνικού Ότο Ρεχάγκελ, ο Ντέμης στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης στην θρυλική πορεία του Euro της Πορτογαλίας. Λίγο μετά, το ίδιο καλοκαίρι, παίρνει και την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την ενεργό δράση και να αναλάβει την… διοικητική, αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ.

2008: Μετά από τέσσερα χρόνια με πολύ τρέξιμο και πίκρες και παρόλο που επαίρεται ότι κατάφερε να σώσει την αγαπημένη του ομάδα από την οικονομική καταστροφή μέσω της ρύθμισης χρεών στην οποία προχώρησε, ο Ντέμης Νικολαΐδης αποφασίζει να παραιτηθεί από την προεδρία της ΑΕΚ. Έκτοτε δεν ασχολείται ενεργά με το ποδόσφαιρο, ανοίγει όμως εταιρεία μάνατζμεντ και διοργάνωσης συναυλιών και λοιπών εκδηλώσεων την οποία βαφτίζει “Eleven”, από το νούμερο της φανέλας με το οποίο συστήθηκε στους Έλληνες φιλάθλους.

[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/rOpBOnOBdVU?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen]