Οι πιθανοί αντίπαλοι της Εθνικής στα μπαράζ για το Μουντιάλ

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Με εμφάνιση σαφώς καλύτερη από εκείνη στο Λιχτενστάιν, η Εθνική νίκησε με το σύνηθες σκορ 1-0 την Λετονία και εξασφάλισε σχεδόν και μαθηματικά θέση στην πρώτη διάδα του ομίλου. Ωστόσο το όνειρο της πρωτιάς και της απευθείας πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας χλώμιασε, μετά την εκτός έδρας επικράτηση των Βόσνιων στην Σλοβακία με 1-2, αν και οι γηπεδούχοι προηγούνταν στο ημίχρονο με 1-0.

Πλέον για να περάσουμε εμείς ως πρώτοι πρέπει να παρακαλάμε να στραβοπατήσει η Βοσνία. Όμως το επόμενο ματς τους είναι με το Λιχτενστάιν στην Βοσνία, ενώ τελευταία αγωνιστική παίζουν στην Λιθουανία. Δύσκολα δηλαδή να γίνει ένα θαύμα. Με το Λιχτενστάιν παίζουμε και εμείς τελευταία αγωνιστική στο Καραϊσκάκη, ενώ προτελευταία παίζουμε με την Σλοβακία. Και εννοείται ότι αν θέλουμε να ελπίζουμε σε πρωτιά, δεν πρέπει να έχουμε απώλεια.

Το θετικό πράγμα είναι ότι ακόμα και αν χάσουμε και τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια, με επτά βαθμούς διαφορά από τους Σλοβακους, πρέπει δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε την δεύτερη θέση, αφού δεν καλύπτεται η διαφορά ακόμα και αν ηττηθούμε όχι απλά στο μεταξύ μας παιχνίδι αλλά και από το Λιχτενστάιν στο τελευταίο – που μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας μοιάζει. Οπότε μάλλον δεύτεροι και άρα πάμε σε μπαράζ με διπλά παιχνίδια, με κάποια άλλη δεύτερη.

Καταρχήν να πούμε ότι οι όμιλοι είναι εννιά, αλλά οι δεύτεροι που θα παίξουν μπαράζ είναι οκτώ. Ο χειρότερος δεύτερος θα πεταχθεί έξω, αλλά είναι μάλλον απίθανο να είμαστε εμείς αυτοί. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι να πάμε ως οι καλύτεροι δεύτεροι ή από τους καλύτερους και να είμαστε στην κλήρωση στους ισχυρούς, οπότε θα παίξουμε με μια θεωρητικά αδύναμη δεύτερη κάποιου άλλου ομίλου. Όσο αδύναμες μοιάζουν ορισμένες δεύτερες.

Από εκεί και πέρα, η Ιταλία και η Ολλανδία εξασφάλισαν από το βράδυ της Τρίτης την παρουσία τους στα γήπεδα της Βραζιλίας, ενώ κοντά σε απευθείας πρόκριση βρίσκονται η Αγγλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ελβετία. Με βάση την μέχρι τώρα εικόνα, ανάμεσα στις δεύτερες άλλων ομίλων θα είναι η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Κροατία, τις οποίες όμως θα αποφύγουμε μάλλον στην κλήρωση καθώς λογίζονται και αυτές ισχυρές.

Ωστόσο παίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να βρούμε μπροστά μας ξανά την Ουκρανία, με την οποία παίξαμε πριν τέσσερα χρόνια και στα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και με το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο Κίεβο πήγαμε στη Νότια Αφρική, την Σουηδία του Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς που βρήκαμε μπροστά μας στην τελική φάση του Euro2008 και ακόμα βλέπουμε στην τηλεόραση τις γκολάρες που μας έβαλε, την Ουγγαρία που είχαμε αποκλείσει χάρη στο πέναλτι του Στράτου Αποστολάκη την πρώτη φορά που πήγαμε σε Μουντιάλ πριν 20 χρόνια, την Ισλανδία, ενώ παίζει και ένα σενάριο για… Τουρκία.