Όλες οι λεπτομέρειες της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 από το Τόκυο! Οι ζημιές για την Θράκη…

Ανταπόκριση από την Κωσταντινούπολη: Σωτήρης Σαρμπεζούδης

–  Πίκρα και κατήφεια επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη, μία ημέρα μετά την απόφαση της 125ης Συνόδου της ΔΟΕ να ανατεθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 στο Τόκυο.

Οι τούρκοι διεκδίκησαν για έβδομη συνολικά φορά την διοργάνωση και για πέμπτη συνεχόμενη από το 2000, χωρίς να έχουν επιτυχία. Και αυτό παρόλο που υποστηρίζουν ότι διαθέτουν αξιόπιστες εγκαταστάσεις, όχι μόνο αθλητικές αλλά και στις υποδομές, όπως ξενοδοχεία αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στην Ευρώπη (την ώρα που κατασκευάζεται και άλλο, όπως και διώρυγα και πολλά άλλα).

Η διαδικασία της ψηφοφορία, σύμφωνα με όσα διαρρέονται από το Μπούενος Άιρες, είχε διαστάσεις θρίλερ. Για να εκλεγεί μία πόλη έπρεπε να συγεντρώσει το 50%+1 των ψήφων των αθανάτων. Το Τόκυο στην πρώτη ψηφοφορία κέρδισε σχετικά εύκολα την πρωτιά αλλά όχι και το απαραίτητο ποσοστό και στην δεύτερη θέση υπήρξε απόλυτη ισοψηφία ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη και Μαδρίτη.

Βάσει καταστατικού, ακολούθησε ψηφοφορία – ξαφνικός θάνατος για την πόλη που θα εγκαταλείψει την διαδικασία. Τελικά, με ψήφους 49 έναντι 45 αποφασίστηκε να συνεχίσει η Κωνσταντινούπολη αντί της Μαδρίτης, παρόλο που στην Ισπανία το 80% των εγκαταστάσεων είναι έτοιμο. Στην ψήφο βάρυνε πολύ τα μέλη της ΔΟΕ η κακή οικονομική κατάσταση της Ισπανίας και το αβέβαιο μέλλον της Ευρωζώνης.

Κατά συνέπεια ακολούθε η ψηφοφορία ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη καιΤόκυο, για την τελική νικήτρια. Εκεί τελικά το Τόκυο πέτυχε άνετη νίκη, αφού η Κωνσταντινούπολη δεν κατάφερε να πάρει όλες τις ψήφους της Μαδρίτης, όπως ήλπιζαν. Όπως έγινε γνωστό, στον τελικό το Τόκυο συγκέντρωσε 60 ψήφους έναντι 36 της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα ο φάκελος που άνοιξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Ζακ Ρογκ να έχει το όνομα της ιαπωνικής μεγαλούπολης.

Είναι η τρίτη φορά που το Τόκυο αναλαμβάνει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η δεύτερη που θα τους διοργανώσει. Προηγήθηκε το 1964 και άρα έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία, είχε όμως αναλάβει και την διοργάνωση του 1940 που δεν έγινε εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Τόκυο μπαίνει στο κλαμπ των ελάχιστων πόλεων που έχουν διοργανώσει πάνω από μια φορά την κορυφαία διοργάνωση: το Λονδίνο, το Παρίσι και φυσικά η Αθήνα είναι μερικές από αυτές.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία με την ανάληψη της διοργάνωσης του 2020 θα γίνει μια από τις λίγες χώρες που έχει φιλοξενήσει και Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ανέλαβε τις διοργανώσεις το 1972 στο Σαπόρο και το 1998 στο Ναγκάνο. Ως σοβαρότερο μειονέκτημα το Τόκυο εμφάνιζε το τελευταίο διάστημα την διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αλλά η πολιτική ηγεσία της χώρας, που βρέθηκε στην Αργεντινή όπως και ο πρωθυπουργός Ερντογάν της Τουρκίας, κατάφερε τελικά να διαλύσει τις εντυπώσεις.

Επισήμως δεν είχε γίνει γνωστό τι ψήφισε η Ελλάδα, αλλά βάσει των δηλώσεων των πολιτκκών τόσο επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου όσο και επί κυβέρνησης Σαμαρά, η Ελλάδα υποστήριζε την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης. Λογικό άλλωστε να θέλει την διοργάνωση στην περιοχή, αφού τα οφέλη θα ήταν αρκετά και για την ελληνική οικονομία από αποστολές ξένων χωρών που ενδεχομένως θα προετοιμάζονταν στην χώρα μας λόγω γεωγραφιής γειτνίασης αλλά και το τουριστικό ρεύμα που θα έρχονταν συνολικά στην περιοχή.

Συνακόλουθα, αντιλαμβάνεται κανείς το κέρδος ειδικά στην οικονομία της Θράκης , που λόγω γειτνίασης θα μπορούσε να οφεληθεί πολλαπλά. Άλλωστε, πάνω από 200.000 ευρώ εκτιμάται ότι είχε αποφάσει στην οικονομία της Θράκης η πολυήμερη παρουσία αθλητών από άλλες χώρες στην Θράκη τις παραμονές αλλά και την προηγούμενη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 (όπως η αμερικανική ομάδα της πάλης ή μέλη της κολυμβητικής ομάδας της Γαλλίας), που είχαν έρθει στην περιοχή για να συνηθίσουν το ελληνικό κλίμα και την ελληνική ώρα, εκμεταλλευόμενοι με το αζημείωτο τις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Αλλά η άποψη των αθανάτων της ΔΟΕ ήταν άλλη…