Ανακοινώνεται η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020! Οφέλη και αγωνίες για την Θράκη….

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Σωτήρης Σαρμπεζούδης

– Η αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο στην Τουρκία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο του αθλητισμού, καθώς το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώνεται η χώρα που θα αναλάβει την φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2010.

Η 125η σύνοδος της ΔΟΕ ξεκίνησε στο Μπουένος Άιρες και φυσικά το αποκορύφωμά της θα είναι η απόφαση ανάμεσα στις τρεις πόλεις: την Κωνσταντινούπολη, το Τόκυο και τη Μαδρίτη. Οι τρεις οργανωτικές επιτροπές, με τη σειρά που αναφέρθηκαν και προέκυψε απο κλήρωση, θα κάνουν πρώτα την παρουσίασή τους διάρκειας μιας ώρας η καθεμία και αργότερα θα ακολουθήσει η ψηφοφορία και η ανακοίνωση της νικήτριας πόλης απο τον απερχόμενο μετά απο 12 χρόνια πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ.

Στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησής του εκφράζουν την αισιοδοξία ότι θα γυρίσουν νικητές μετά από επτά (!!!) αποτυχημένης απόπειρες. Η αλήθεια είναι ότι με την οικονομία της Τουρκίας να βρίσκεται σε ανάπτυξη, η Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να είναι το φαβορί. Ωστόσο τα μεγάλης έκτασης επεισόδια που είχαμε το καλοκαίρι, είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει αυτό το προβάδισμα και η ένταση που παρατηρείται στην γειτονική Συρία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρκετούς “αθανάτους” αρνητικά στις ψήφους τους για το ποια πόλη θα διοργανώσει τους Αγώνες.

Η Μαδρίτη θεωρείται αουτσάιντερ κυρίως λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία, που βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την ελληνική, ωστόσο έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας στην διοργάνωση Αγώνων με πιο πρόσφατη αυτήν του 1992 στην Βαρκελώνη, αλλά και του γεγονότος ότι διαθέτει έτοιμες την πλειοψηφία των εγκαταστάσεων. Φαβορί για τους περισσότερους είναι το Τόκυο, που έχει επίσης ξαναδιοργανώσει αγώνες αλλά το μακρινό 1964, ωστόσο το τελευταίο διάστημα αρνητικό αντίκτυπο έχει προκαλέσει η διαρροή από το πυρνηικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Για πολλούς είναι η πιο αμφίρροπη μάχη των τελευταίων ετών, η οποία φυσιολογικό είναι να ενδιαφέρει και την περιοχή της Δυτικής Θράκης. Αν την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 είχαν φιλοξενηθεί στις (έστω και όχι σύγχρονες) αθλητικές της εγκαταστάσεις αθλητές και ολόκληρες αποστολές από χώρες του εξωτερικού για προετοιμασία, καταλαβαίνετε τι κέρδος θα υπάρξει παραμονές των Αγώνων του 2020 εφόσον φιλοξενηθούν στην Κωνσταντινούπολη. Δεν αποκλείεται αρκετές αποστολές να θελήσουν να εκμεταλλευθούν την παρουσία σύγχρονων εγκαταστάσεων, όπως πχ στα Πηγάδια της Ξάνθης ή τις δυνατότητες που προσφέρει το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, προκειμένου να έρθουν και να προετοιμαστούν πριν τους Αγώνες σε μια περιοχή κοντά στον τόπο διεξαγωγής των Αγώνων, με ίδια ώρα και παρεμφερές κλιματικό περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δεν θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση της πόλης που θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 αλλά θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου, oπότε και θα εκλεγεί ο διάδοχος πρόεδρος της ΔΟΕ, με υποψήφιο μεταξύ αυτών τον ουκρανό αντιπρόεδρο της IAAF Σεργέι Μπούμκα. Αντίπαλοί του θα είναι οι νυν αντιπρόεδροι της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ (Γερμανία) που θεωρείται και ο επικρατέστερος Νγκσερ Μιανγκ (Σιγκαπούρη), ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Ρίτσανρτ Κάριον (Πόρτο Ρίκο) και οι πρόεδροι των παγκόσμιων ομοσπονδιών της πυγμαχίας Τσινγκ Κου Βου (Ταιβάν) και της κωπηλασίας Ντένις Όσβανλτ (Ελβετία). Αυτή η απόφαση αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης.

Πιο πριν, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει την Κυριακή για την υπερψήφιση των 25 κυρίως αθλημάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 την οποία θα ακολουθήσει η παρουσίαση απο τις Ομοσπονδίες Μπέιζμπολ, Σκουος και Πάλης -που μας αφορά ιδιαίτερα- για το ποιό απο τα τρία θα πλαισιώσει το πρόγραμμα. Απο την αρχική λίστα είχαν απορριφθεί το καράτε, τα ρόλερ σπορ, η αγωνιστική αναρρίχιση, το… wakeboarding και το… wushu. Η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία έχουν δώσει αγώνα για να διατηρηθεί η Πάλη, ένα άθλημα που έχει χαρίσει μεγάλες διακρίσεις στο παρελθόν στις δύο χώρες, ενώ υπενθυμίζεται ότι παραμονές του 2004 είχε φιλοξενηθεί για αρκετές μέρες στην Θράκη και στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ η αμερικανική ολυμπιακή ομάδα της πάλης, δίνοντας σημαντική οικονομική ανάσα στην περιοχή…

 

Τα  κύρια, όπως ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο: athletics, rowing, badminton, basketball, boxing, canoeing, cycling, equestrian, fencing, football, gymnastics, weightlifting, handball, hockey, judo, aquatics, modern pentathlon, taekwondo, tennis, table tennis, shooting, archery, triathlon, sailing, volleyball.