Τα ψέμματα και τα «εγκλήματα» στην υπόθεση Γιούρι Λοντίγκιν

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Δεν είναι αληθές ότι ο Γιούρι Λοντίγκιν απαρνήθηκε την Εθνική Ελλάδος και επέλεξε αυτήν της Ρωσίας, όπως μεταδίδουν από το πρωί πολλά αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης αναπαράγοντας δηλώσεις που έκανε σε ρωσική αθλητική εφημερίδα.

«Κλήθηκα στην Εθνική Ελλάδος για τα προσεχή παιχνίδια της στα προκριματικά του Μουντιάλ, αλλά μίλησα με τους ανθρώπους της και είπα ότι δεν μπορώ να πάω. Έχω επιλέξει τη Ρωσία και τώρα δεν έχω παρά να περιμένω την κλήση του κ. Καπέλο», φέρεται να τόνισε ο Λοντίγκιν στη ρωσική εφημερίδα «Sport-Express», σύμφωνα με όσα αναμεταδίδονται από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.

Ψάξαμε, βρήκαμε την ακριβή διατύπωση της δήλωσης Λοντίγκιν και διαπιστώσαμε όμως  ότι απέχει από αυτά που αναφέρονται ως λόγια του πρώην τερματοφύλακα της Ξάνθης. Σε κανένα σημείο ο Λοντίγκιν δεν λέει ότι έχει επιλέξει την Ρωσία, ούτε αναφέρεται συγκεκριμενα στον ιταλό ομοσπονδιακό τεχνικό της Ρωσίας Φάμπιο Καπέλο, όπως του αποδίδεται. Ωστόσο τονίζει πράγματι ότι περιμένει κλήση από την Εθνική Ρωσίας και ότι πράγματι απάντησε αρνητικά στην κλήση της Ελλάδας, όχι όμως γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν μπορεί.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τον αγώνα της Ζενίτ με την Λοκομοτίβ, το μεσημέρι της Κυριακής. Ο Γιούρι μίλησε για το ματς και στο τέλος ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο: “Αληθεύει ότι η τελική σας επιλογή ήταν υπέρ της Εθνικής Ομάδας της Ρωσίας, και αρνηθήκατε να εκπροσωπείτε την Εθνική Ελλάδος;”. Πρόκειται για ένα σήριαλ αγαπητό όπως φαίνεται ότι μόνο στον Τύπο της Ελλάδας αλλά και της Ρωσίας.

Η απάντηση του Γιούρι Λοντίγκιν, με την πιο ακριβή διατύπωση που καταφέραμε να κάνουμε στα ελληνικά έχει ως εξής: “Προχτές με κάλεσαν από την Εθνική Ελλάδος. αλλά εγώ μίλησα με τους ανθρώπους της και τους είπα, ότι δεν μπορώ να πάω. Τώρα λοιπόν περιμένω να με καλέσουν στην Εθνική Ρωσίας”. Καμία αναφορά σε “επιλογή” από τον Λοντίγκιν, μόνο από τον δημοσιογράφο.

Βέβαια, θα πείτε, τι αλλάζει; Ενδεχομένως τίποτα, ενδεχομένως και πολλά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο Γιούρι Λοντίγκιν και τίμησε την φανέλα με το ελληνικό εθνόσημο και όπως έχει αναφέρει το ThraakiSportS, είχε την επιθυμία να την τιμήσει και στο μέλλον. Όμως, υπάρχει πλέον ένα θέμα που έχει να κάνει με την καριέρα του. Ανήκει σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές ομάδες, που επένδυσε σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ για να τον αποκτήσει, τον καθιέρωσε ως βασικό κάτω από τα δοκάρια και είναι προφανές να η ομάδα θέλει να αγωνίζεται σε αυτήν ως γηγενής ρώσος και όχι ως ξένος παίκτης, δεδομένου ότι η Ρωσία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένης αυτής της εξέλιξης λοιπόν, αλλά και δεδομένου του εγκληματικού λάθους της Ελλάδας (και όχι απαραίτητα μόνο του ομοσπονδιακού τεχνικού Φερνάντο Σάντος) να τον καλέσει στην μεγάλη Εθνική Ανδρών αλλά να μην το βάλει να αγωνιστεί ούτε λεπτό, ήταν  φυσιολογικό ο Γιούρι Λοντίγκιν να βρεθεί σε δίλημμα. Και σε τέτοια διλήμματα, δεν χωράνε εκβιασμοί. Ο πρώην γκολκίπερ της Ξάνθης έστειλε ένα έγγραφο στην FIFA ότι θα λογίζεται ως ρώσος στο ρωσικό πρωτάθλημα και η αντίδραση της Ελλάδας, όπως προκύπτει από την γεγονότα, ήταν μάλλον να του βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, να τον καλέσει άμεσα για τα ματς με Λιχτενστάιν και Λετονία ενώ δεν είχε πράξει κάτι τέτοιο στο αυγουστιάτικο φιλικό με την Αυστρία, να διαρρεύσει αυτήν την κλήση στον Τύπο, να δημιουργήσει θέμα και να τελικά να εισπράξει την (ευγενική) άρνησή του.

Ωστόσο, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η άρνηση αυτή δεν είναι απαραίτητα και μόνο η προτίμηση για την επιλογή της Εθνικής Ρωσίας, όπως παρουσιάζεται από το πρωί. Αλλά οφείλεται και στον ερασιτεχνικό των ιθυνόντων της ελληνικής πλευράς, που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον Γιούρι με έναν τρόπο που μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε στις σχέσεις του με τη νέα του ομάδα. Αντί λοιπόν να επιχειρηθεί να περαστεί στην κοινή γνώμη ότι ο Λοντίγκιν “απαρνήθηκε” την Εθνική Ελλάδος, κάτι που δεν έκανε, ας αναλογιστούν όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα από ελληνικής πλευράς τις ευθύνες που έχουν. Και ας δουν αν υπάρχει τρόπος, έστω και την ύστατη στιγμή, να μην χαθεί ένα μεγάλο ταλέντο από την Εθνική Ελλάδος, ενδεχόμενο που έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή του ThrakiSportS τρεις μήνες πριν, όταν και έγινε γνωστή η μεταγραφή του στην Ζενίτ, αλλά δεν μας άκουγε τότε ουδείς με αποτέλεσμα να βρε…