Ο Σάντος (ξανα)καλεί τον Λοντίγκιν στην Εθνική!!! Μάθετε όλο το παρασκήνιο…

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Έγγραφο με το οποίο ενημερώνει την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης πως ο Γιούρι Λοντίγκιν συμπεριλαμβάνεται στην προεπιλογή του Φερνάντο Σάντος για τους προσεχείς αγώνες της Εθνικής Ελλάδας με Λιχτενστάιν και Λετονία έστειλε η ΕΠΟ.

Προκειται για μια κίνηση που δεν σημαίνει απαραίτητα και κλήση στην Εθνική Ομάδα, αλλά δείχνει το ζωηρό ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς και προσωπικά του πορτογάλου ομοσπονδιακού προπονητή να μην χαθεί ο παίκτης, καθώς ο 23χρονος τερματοφύλακα  βρίσκεται στα πλάνα του και ο Σάντος παρακολουθεί στενά την καταπληκτική πορεία που έχει στη Ρωσία.

Τα πράγματα ωστόσο έχουν περιπλακεί, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του πρώην γκολκίπερ της Ξάνθης με έγγραφό του προς την FIFA ότι επέλεξε την ρωσική υπηκοότητα, γεγονός που μέχρι στιγμής τον κάνει να αγωνίζεται ο ρώσος στην ομάδα της Ζενίτ, χωρίς να πιάνει θέση ξένου (η Ρωσία βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπάρχουν σχετικοί περιορισμοί στην χρήση ξένων παικτών στο ρωσικό πρωτάθλημα).

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ThrakiSportS, ο Γιούρι Λοντίγκιν πράγματι προέβη σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να διευκολύνει την ομάδα του και την δική του θέση σε αυτήν. Από την Ζενίτ από την πρώτη στιγμή μάλιστα επιδιώκουν ο 23χρονος τερματοφύλακας, πάνω στον οποίο επένδυσαν πάνω από 800.000 ευρώ, να αποτελέσει το μελλοντικό Νο1 της Εθνικής Ρωσίας. Ωστόσο ο Γιούρι έχει κάνει γνωστό ότι εφόσον δεν δημιουργηθεί πρόβλημα με την ομάδα του, δική του επιθυμία είναι να αγωνίζεται με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος, όπου μεγάλωσε και ανδρώθηκε αθλητικά.

Τις τελευταίες ημέρες πράγματι γίνεται ένας αγώνας προκειμένου να μην χαθεί η ευκαιρία ο Λοντίγκιν αν αγωνίζεται με τα ελληνικά εθνικά χρώματα. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιούρι έχει αγωνιστεί με τις μικρές Εθνικές Ομάδες, ενώ τον περασμένο Μάρτιο κλήθηκε στην αποστολή που ταξίδευσε στο Σεράγεβο και αγωνίστηκε στην Ζένιτσα με την Βοσνία – Εργεγοβίνη. Ωστόσο ο Λοντίγκιν δεν χρησιμοποιήθηκε σε εκείνο το παιχνίδι, ενώ δεν συμμετείχε καν στην αποστολή για την Λιθουανία, παρόλο που τρεις εβδομάδες καλύτερα είχε κληθεί από τον Σάντος για προπονήσεις με τους υπόλοιπους διεθνείς και είχε πάει με μεγάλη χαρά σε αυτές. Μάλιστα, κατά την διάρκεια εκείνων των προπονήσεων στον Άγιο Κοσμά είχε γίνει γνωστή και η μεταγραφή του από την Ξάνθη στην Ζενίτ.

Το “έγκλημα” από ελληνικής πλευράς είναι ότι τόσον καιρό, αν και είχε κληθεί, δεν είχε αγωνιστεί ο Γιούρι με τα χρώματα της Εθνικής Ανδρών. Από την ΕΠΟ διαρρέουν ότι δικαιωματικά η θέση του βασικού γκολκίπερ ανήκε στον Ορέστη Καρνέζη, που πράγματι θεωρούνταν ο Νο1 τερματοφύλακας της χώρας αλλά δυστυχώς παίζει… αν απληρωματικός στην σιπανική Γρανάδα σε αντίθεση με τον Γιούρι που είναι βασικός και αναντικατάστατος στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και κατάφερε με την εξέλιξή του, από τον Εορδαϊκό πριν ενάμισι χρόνο και τρίτος γκολκίπερ της Ξάνθης πέρυσι, να αγωνίζεται φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και φυσικά, το λάθος δεν είναι ίσως το γεγονός ότι δεν αγωνίστηκε στους επίσημους αγώνες αλλά ότι δεν είχαν κλειστεί έστω φιλικά, στις ημερομηνίες που είχε ορίσει η FIFA και δεν είχε αγώνε η Εθνική, προκειμένου να αγωνιστεί και να κατοχυρωθεί.

Τώρα στην ΕΠΟ τρέχουν και δεν φτάνουν, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ότι ο Γιούρι Λοντίγκιν θα διατηρήσει το δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική Ομάδα. Σπεύδουν επίσης να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ρωσίας δεν τον συμπεριέλαβε στις κλήσεις για τα παιχνίδια του Σεπτεμβρίου, παρόλο που κάλεσε τέσσερις τερματοφύλακες. Ωστόσο οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι κινήσεις που γίνονται ΟΦΕΙΛΟΥΝ να είναι προσεκτικές, ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα απολύτως θέμα με την Ζενίτ. Ο Λοντίγκιν είναι επαγγελματίας και ανεξάρτηρα από τα όσα λέει η καρδιά του, που αυτήν την στιγμή που μιλάμε σαν ThrakiSportS γνωρίζουμε ότι τα αισθήματά του γέρνουν προς την ΕΛΛΑΔΑ, οφείλει πρώτα να κοιτάξει το δικό του συμφέρον, την καριέρα του και την οικογένειά του, που σύντομα άλλωστε θα… διευρυνθεί και καατά συνέπεια οι υποχρεώσεις απέναντί της αλλά και οι ευθύνες θα αυξηθούν. 

Το έγγραφο της ΕΠΟ στην Ζενίτ είναι ένα πρώτο βήμα, που αποδεικνύει ότι η Εθνική Ελλάδος είναι εδώ και το θέλει. Ωστόσο, ΔΕΝ πρέπει να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις, ΟΥΤΕ πρέπει να επιδώξει κανείς να φέρει τον Γιούρι προ τετελεσμένων γεγονότων και να τον υποχρεώσει να διαλλέξει εδώ και τώρα ή την Εθνική Ελλάδος ή την Ζενίτ. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα κινδυνεύσει να χάσει το μεγαλύτερο ίσως ταλέντο που έχει αναδείξει κάτω από τα γκολπόστ τα τελευταία χρόνια και να το κάνει δώρο στην Ρωσία, ενόψει και του Μουντιάλ που θα διοργανώσει το 2018 και στο οποίο ο Λοντίγκιν θα είναι 28 ετών, στην καλύτερη δηλαδή ηλικία για τερματοφύλακα. Για αυτό και το μπαράζ επαφών που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ανθρώπων της Ζενίτ,  ώστε ο παίκτης να μην έχει πρόβλημα με την ομάδα της Αγιας Πετρούπολης και να μπορεί να αγωνίζεται κανονικά μαζί της, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Με ενδιαφέρον θα αναμείνουμε που θα καταλήξουν αυτές οι επαφές και αν το έγγραφο της ΕΠΟ ότι συμπεριελήφθη ο Γιούρι στην προεπιλογή της Εθνικής Ομάδας μεετουσιωθεί και σε κλήση το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν και ο Φερνάντο Σάντος θα ανακοινώσει την αποστολή για το εκτός έδρας παιχνίδι στο Λιχτενστάιν και το εντός με την Λιθουανία. Ακόμα και αν ο Γιούρι δεν περιλαμβάνεται στα ονόματα, τίποτα δεν θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι κάποια στιγμή να κληθεί να φορέσει την φανέλα κάποιας Εθνικής Ανδρών. Το σίγουρο όμως είναι ότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ερασιτεχνισμοί από τους ανθρώπους της ελληνικής πλευράς που χειρίζοναι την υπόθεση, ΔΕΝ χωράνε…