Μεγάλη εμφάνιση Μπανιώτη! Δεύτερος στον τελικό των Diamond League στη Ζυρίχη!!!

Ανταπόκριση από τον Γιάννη Γιαγκίνη

–  Σπουδαίο αγώνα, με μεγάλη επίδοση και δεύτερη θέση στον τελικό των Diamond League για τον Κώστα Μπανιώτη. Ο Κομοτηναίος άλτης έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την σεζόν, αν και η αλήθεια είναι ότι θα προτιμούσε αυτόν τον αγώνα να τον είχε κάνει πριν δύο εβδομάδες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας.

Ο Θρακιώτης ωστόσο δεν μπόρεσε να βρεθεί σε εκείνον τον τελικό στην κατάσταση που ήθελε, λόγω της σύσπασης. Δυο εβδομάδες μετά, όμως, σε έναν αγώνα που προσομοίωζε με αυτόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ήταν καταπληκτικός. Στην Ζυρίχη κατέλαβε την δεύτερη θέση, πίσω από τον ακλόνητο Μπονταρένκο που εύκολα αναδείχθηκε πρώτος και επιδίωξε μάλιστα να καταρρίψει και το παγκόσμιο ρεκόρ του Σοτομαγιόρ, χωρίς να τα καταφέρει για ακόμα μια φορά.

Ο άλτης του Γιώργου Τσούγκου ξεπέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 2,33 μ., όμως, στη συνέχεια απέτυχε τρεις φορές στα 2,35 μέτρα, ύψος που αν το πέρναγε θα συνιστούσε και ατομικό ρεκόρ (2,34 μ. από το χρυσό στους Μεσογειακούς Αγώνες πριν δύο μήνες). Νωρίτερα ο αθλητής μας είχε υπερβεί με την πρώτη τα 2,20 μ., 2,24 μ., 2,28 μ. και με την τρίτη τα 2,31 μέτρα. Αυτή ήταν η τέταρτη φορά στην σεζόν που ο Μπανιώτης ίπταται πάνω από τα 2,30 μέτρα. Κάθε φορά μετά τις επιτυχίες του ξέσπαγε δικαιολογημένα σε πανηγυρισμούς, ενώ στο τέλος χάρισε την μεγαλύτερη υπόκλιση και το καλύτερο χαμόγελό του στους ελβετούς θεατές.

Νικητής με 2,33 μ. ήταν ο ουκρανός παγκόσμιος πρωταθλητής Μποχντάν Μπονταρένκο, ουσιαστικά με την ίδια επίδοση με τον Κομοτηναίο. Βέβαια, άφησε τα 2,35 μ. για να κουράσει τον Κώστα, που επιχείρησε τρεις φορές έχοντας χρόνο μόλις ενάμισι λεπτού ανάμεσα σε κάθε προσπάθεια, και έπειτα δοκίμασε μία φορά στα 2,46 μ. και ολοκλήρωσε τον αγώνα του. Ο Ουκρανός αναδείχθηκε νικητής και στην συνολική βαθμολογία και τιμήθηκε με τα περίφημα διαμάντια για αυτήν του την επιτυχία.

Στην ίδια διοργάνωση συμμετείχε από ελληνικής πλευράς και η Νικόλ Κυριακοπούλου, η οποία κατέλαβε την τέταρτη θέση με 4,52 μέτρα. Η κάτοχος του πανελληνιου ρεκόρ στο επί κοντώ, στη συνέχεια απέτυχε στα 4,62 μέτρα, ωστόσο κατάφερε να βρει τον ρυθμό της έστω και στο φινάλε της σεζόν. Η Σίλκε Σπίγκελμπουργκ ξεπέρασε τα 4,79 μ., βελτίωσε το φετινό της ρεκόρ και έτσι πήρε τη νίκη στο επί κοντώ, ενώ στέφθηκε νικήτρια της σεζόν!

Ο Γιουσέιν Μπολτ ήταν ο νικητής στα 100 μ. με 9.90, όμως, ο Τζάστιν Γκάτλιν πήρε το διαμάντι, παρά την τρίτη θέση στον τελικό με 9.96″. Ο Αμερικανός συγκέντρωσε 14 βαθμούς έναντι των 10 του Μπολτ. Είναι και ο μόνος που τον κέρδισε στην διάρκεια της σεζόν, στο Diamond league της Ρώμης. Αν ήταν διαφορετικό εκείνο το αποτέλεσμα, μάλλον θα είχε διαφορετικό κάτοχο και το διαμάντι.

Μάχη για το…διαμάντι έδωσαν οι “άσπονδες” φίλες Μεσερέτ Ντεφάρ και Τιρουνές Ντιμπάμπα, με την πρώτη να νικά στα 5.000 μ. με 14.32.83 και να φτάνει στους 18 βαθμούς, που της χάρισαν την πρώτη θέση στη συνολική βαθμολογία. Δεύτερη με 14.34.82 έμεινε η Ντιμπαμπα (12).

Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ο Αλεξάντερ Μένκοφ στο μήκος και η Ζουζάνα Χέζνοβα στα 400 μ., προκειμένου να …κατακτήσουν το αναμνηστικό διαμάντι και το χρηματικό έπαθλο της πρώτης θέσης ήταν να παρουσιαστούν στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μένκοφ περιορίστηκε σε δύο άλματα με το καλύτερο στα 7,94 μ. στο μήκος και την έκτη θέση, ενώ η Χέζνοβα για έναν ακόμη αγώνα ήταν αήττητη καθώς καμία δεν κατάφερε να τρέξει καλύτερα από το 53.32, που πέτυχε εκείνη.

Ο Κάντερ αναδείχθηκε νικητής στη δισκοβολία με 67,02 μ. και με 16 βαθμούς έφτασε σχετικά εύκολα στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στο αγώνισμα. Μετά τη Μόσχα ο Λασόν Μέριτ πήρε τη νίκη και στη Ζυρίχη. Ο Αμερικανός διένυσε τα 400 μ. σε 44.13 και άφησε δεύτετο τον Κιράνι Τζέιμς με 44.32. Ο Μέριτ αναδείχθηκε πρώτη στη βαθμολογία με μόλις δύο βαθμούς διαφορά.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΛΥΨΕ LIVE ΤΟ THRAKISPORTS ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΝΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ DIAMOND LEAGUE ΤΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ