Οι 16 ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η προθεσμία που είχε δώσει η ΕΚΑΣΑΜΑΘ για να δηλώσουν συμμετοχή οι ομάδες στα τοπικά πρωταθλήματα μπάσκετ. Συνολικά 16 σύλλογοι το έπραξαν, γεγονός που τώρα πετάει το μπαλάκι στην διοργανώτρια αρχή για το κατά πόσον θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα σε δύο κατηγορίες, όπως προβλέπεται από την προκήρυξη, ή αν θα συγχωνευθούν σε μία.

Με βάση την παλιά προκήρυξη και τις δηλώσεις συμμετοχής, στην Α1 Κατηγορία ΕΚΑΣΑΜΑΘ της νέας σεζόν θα μετέχουν οι ΑΕ Κομοτηνής, Αρίωνας Ξάνθης, Φιλία Ορεστιάδας και Ολυμπιάδα Αλεξανδρούπολης από την Θράκη. Επίσης, πάντα στην Α1 Κατηγορία θα συμμετάσχουν οι Πανσερραϊκός, Ορφέας Νέου Σκοπού, ΑΟ Σερρών, Αστέρας Καβάλας, Ηρακλής Καβάλας και ΑΟ Χρυσούπολης.

Στην Α2 Κατηγορία θα μετέχουν τρεις ομάδες από την Θράκη και τρεις από την Ανατολική Μακεδονία. Και οι τρεις θρακιώτικες είναι εβρίτικες και συγκεκριμένα πρόκειται για τις Θύελλα Φερών, Έβρο Σουφλίου και Σπάρτακο Διδυμοτείχου. Οι άλλες τρεις είναι το Ρούπελ Σιδηροκάστρου, η ΑΕ Δοξάτου Δράμας και οι Πάνθηρες του ΑΟ Καβάλας. 

Εφόσον επικρατήσει το αρχικό σχέδιο, η Α1 Κατηγορία θα χωριστεί με γεωργαφικά κριτίρια σε δυτικό και ανατολικό όμιλο. Με τις ομάδες της Θράκης θα προστεθεί η Χρυσούπολη, για να συγκροτήσουν τον ανατολικό όμιλο των πέντε, ενώ οι υπόλοιποι θα συγκροτήσουν τον δυτικό όμιλο. Μετά θα ακολουθήσουν αγώνες κατάταξης, όπως και πέρυσι. Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στην Α2 Κατηγορία.

Ωστόσο, ως πιθανότερο σενάριο εκτιμάται η ΕΚΑΣΑΜΑΘ να λάβει την απόφαση να συγχωνευθούν οι δύο κατηγορίες σε μία. Να σχηματιστούν και πάλι δύο όμιλοι των οκτώ ομάδων και κάπως έτσι, να πραγματοποιηθούν περισσότεροι αγώνες και να μοιάζει η όλη διαδικασία περισσότερο με πρωτάθλημα παρά με φιλικό τουρνουά. Ωστόσο αυτό το δεύτερο σενάριο απαιτεί και παραπάνω έξοδα, οπότε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΑΣΑΜΑΘ που θα λάβει την απόφαση ως την άλλη εβδομάδα αναμένεται με ενδιαφέρον…