Φάκελος Ελ Θράκικο: Οι Κομοτηναίοι της Skoda και οι Ξανθιώτες του Πανθρακικού!!!

Γράφει η Μελίνα Ντισλιάν

–  Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το μεγάλο τοπικό ντέρμπι ανάμεσα στην Skoda και τον Πανθρακικό, έναν αγώνα που παραδοσιακά φέρνει αντιμέτωπους τους Ξανθιώτες με τους Κομοτηναίους… εκτός από κάποιους λίγους.

Ο λόγος για τους Κομοτηναίους που αγωνίζονται ή εργάζονται στην ΠΑΕ Skoda Ξάνθη αλλά και τους Ξανθιώτες που κάνουν το αντίστροφο και βγάζουν το ψωμί τους στην ΠΑΕ Πανθρακικός. Δεν είναι πολλοί, αλλά δεν είναι και λίγοι αυτοί που εντοπίσαμε – αν και όλο κάτι μπορεί να μας διαφεύγει, οπότε σπεύσατε να μας το  επισημάνετε.

Λοιπόν, στους Κομοτηναίους της Ξάνθης καταρχήν συγκαταλέγονται δύο παίκτες. Ο λόγος για τους Πέτρο Μάνταλο και Δήμο Μπαξεβανίδη. Αμφότεροι γεννήθηκαν στην Κομοτηνή, μεγάλωσαν εκεί και κατά συνέπεια έχει ξεχωριστή σημασία για αυτούς να τίθενται αντιμέτωποι με την ομάδα της πόλης τους. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι και οι δύο νεαροί παίκτες ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στην Skoda Ξάνθη, από τα δικά της ΤΕΠ αναδείχθηκαν, στις Μεικτές της Ξάνθης έπαιζαν οπότε δεν έχουν ίσως αυτήν την κρίση ταυτότητας που θα περίμενε κάποιος, με εξαίρεση βέβαια το γεγονός ότι όλες οι παιδικές παρέες τους, οι οποίες καμαρώνουν για τα κατορθώματά τους, στο ματς της Κυριακής θα είναι… εναντίον τους.

Ενας Ροδοπίτης όμως υπάρχει και στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της SkodaΞάνθη. Ο λόγος για το Νίκο Επιτρόπου, διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ που αποτελεί το πιο παλιό διοικητικό στέλεχός της, αφού ασχολείται με την ομάδα από το 1987, όταν αυτή ακόμα ήταν ερασιτεχνική και πάλευε για την άνοδο στην Α’ Εθνική Κατηγορία. Η πολυετής αυτή παρουσία του αλλά και η επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητά του στον χώρο των πωλήσεων αυτοκινήτων τον έχει ταυτίσει μεν με την πόλη της Ξάνθης, ωστόσο όπως αναφέρεται και στο βιογραφικό του, «ο κος Νικόλαος Επιτρόπου γεννήθηκε στις 23/7/1947 στον Ίασμο Ροδόπης». Δεν τον λες βέβαια και Κομοτηναίο από αυτό, καθώς ο Ίασμος βρίσκεται στη μέση των δύο πόλεων, αλλά δεν παύει να είναι ένας Ροδοπίτης στην Skoda Ξάνθη, ο οποίος μοιραία στο Ελ Θράκικο θα βρίσκεται απέναντι στην ομάδα του νομού στον οποίο γεννήθηκε.

Πιο δύσκολα θα συναντήσει κανείς Ξανθιώτη στον Πανθρακικό. Πολλοί αναφέρονται στους Ντενίζ Μπαϊκαρά και Δημήτρη Χασομέρη. Ωστόσο ο Ντενίζ είναι βέρος Τούρκος, έτερον εκάτερον αν με τα τόσα χρόνια της παρουσίας του στην περιοχή πολλοί τον έχουν «πολιτογραφήσει» Έλληνα και νομίζουν ότι πρόκειται για μέλος που προέρχεται από τον χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας. Γεγονός είναι όμως ότι πρωτοέπαιξε μπάλα στην Ελλάδα στην Ξάνθη και για αυτό αρκετοί νομίζουν ότι είναι ένας Ξανθιώτης που παίζει μπάλα στην Κομοτηνή. Ό,τι δηλαδή ισχύει και με τον Δημήτρη Χασομέρη, που ανακοινώθηκε επισήμως μόλις πριν λίγες μέρες από τον Πανθρακικό. Πολλά sites αναφέρουν ως τόπο γέννησής του την Ξάνθη, επειδή ίσως ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες της, καθώς υπήρξε ακόμα και αρχηγός των μικρότερων ηλικιακά ομάδων της Skodaμε διακρίσεις μάλιστα σε διεθνείς διοργανώσεις. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ο Χασομέρης γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Δεν θα αντιμετωπίσει δηλαδή ζητήματα σαν και αυτά που θα έχουν οι Μάνταλος και Μπαξεβανίδης, αν και στα μάτια πολλών είναι ταυτισμένος με την Skoda.

Αυτός όμως που είναι βέρος Ξανθιώτης και εργάζεται στην ΠΑΕ Πανθρακικός είναι ο Μπάμπης Κυρλίδης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΠΑΕ της Κομοτηνής. Μάλιστα, ήρθε με μεταγραφή στον Πανθρακικό μετά από μακρά θητεία στην Skoda, οπότε σίγουρα για τον Μπάμπη η αναμέτρηση αυτή του «Ελ Θράκικο» θα έχει ξεχωριστή σημασία…