Η Αλεξανδρούπολη τίμησε την Εβρίτισσα βουλευτή του Καναδά Νίκη Άστον

Με το μετάλλιο Α΄ Τιμής τίμησε o Δήμος Αλεξανδρούπολης, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του, την Εβρίτικης καταγωγής βουλευτή της Καναδικής Βουλής, κ. Νίκη Άστον, ως «ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της αφιλοκερδούς και πολύτιμης προσφοράς της στον πολυετή αγώνα των Δημοτικών Συμβουλίων, των τοπικών φορέων και των πολιτών κατά της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή του Περάματος Έβρου».

 Η τελετή απονομής του μεταλλίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21 Αυγούστου σε κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου της Αλεξανδρούπολης, παρουσία τοπικών αρχών και εκπροσώπων φορέων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο αναφορικά με τη δράση και τις ενέργειες της Ελληνοκαναδής βουλευτή κατά των χρυσωρυχείων και αναγνώσθηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό ψήφισμα, η κ. Άστον υποστήριξε ένθερμα από το αξίωμά της τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της περιοχής, καθώς με δική της υπόδειξη ο «αγώνας κατά των χρυσοθήρων μεταφέρθηκε στον Καναδά» με την ίδια να αναδεικνύεται «ως πυρήνας και ψυχή του αγώνα εκεί».
Πιο συγκεκριμένα: «με την καθοριστική συμβολή της, ως βουλευτής της χώραςσυντόνισε στον Καναδά σειρά ενεργειών και επαφών, δια του προσώπου του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελου Λαμπάκη, που αφορούσαν σε ομιλίες και ανοικτές συζητήσεις σε Πανεπιστήμια και Ελληνικές Κοινότητες της Οτάβα, του Τορόντο και του Μόντρεαλ, σε συναντήσεις με βουλευτές του Καναδικού Κοινοβουλίου από 3 κόμματα του Καναδά, με ασφαλιστικούς φορείς και την κρατική εταιρεία στον Καναδά που χρηματοδοτούν και δανειοδοτούν την Καναδική εταιρεία χρυσοθήρων, με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών ως και με το Δ.Σ. του ανώτατου Εργατικού Συνδικάτου του Καναδά. Με την υποβολή ερώτησης της στο Καναδικό Κοινοβούλιο για την καταστρεπτική, δήθεν επένδυση της Καναδικής εταιρείας στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και την ανάπτυξη και γνωστοποίηση του όλου θέματος στον Καναδά, κατάφερε να εγείρει σημαντικά, το ακτιβιστικό ενδιαφέρον, τόσο της κοινής γνώμης, όσο και των Καναδικών αρχών».   
 
Για τη Νικη Άστον
 
Η ελληνικής καταγωγής βουλευτής διατηρεί άρητους δεσμούς με την Θράκη και λειτουργεί σαν πρέσβειρα καλής θελήσεως ενώ επέλεξε πέρυσι τον Αλεξανδρούπολη για να κάνει το γάμο της με τον εκλεκτό της καρδιάς της Ράϊαν Μπάκερ σε ορθόδοξο ναό της πόλης. Άλλωστε την πόλη του Έβρου την επισκέπτεται τακτικά σχεδόν κάθε καλοκαίρι για να δει τους φίλους και στενούς συγγενείς της.
Η Νίκη Άστον κρατά μέσα της την Ελλάδα, δηλώνει υπερήφανη για την ελληνική καταγωγή της και μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα, την οποία δηλώνει ως μητρική της ενώ μιλάει επίσης αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, κινέζικα, ουκρανικά, ρωσικά και την γλώσσα των ιθαγενών cree.
Με μητέρα από την Αλεξανδρούπολη την κα Χάρις Δημητρακοπούλου και πατέρα «δηλωμένο» φιλέλληνα Στιβ Άστον, ο οποίος όχι… μόνο παντρεύτηκε Ελληνίδα, αλλά και πρωτοστατεί για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως γραμματέας της Καναδικής Επιτροπής, η βουλευτής στην περιοχή Τσόρτσιλ της Μανιτόμπα με το Νεοδημοκρατικό προοδευτικό  Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά, Νίκη Άστον (Niki Ashton), κατατάχθηκε από το έγκυρο καναδικό περιοδικό Maclean’s στους πιο δραστήριους βουλευτές του έτους 2012, καθώς αξιολογήθηκε ότι εκπροσωπεί τους κατοίκους της εκλογικής της περιφέρειας με τον καλύτερο τρόπο.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here