Ο άνθρωπος που πήγε από την Ξάνθη στην Καλλονή και την ανέβασε σε έξι χρόνια στην Α’ Εθνική!!!

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  «Η τεχνογνωσία της Ξάνθης αποτέλεσε το πρότυπό μας». Σε αυτήν την φράση κρύβεται σε μεγάλο βαθμό το θαύμα της Καλλονής, ενός χωριού 2.000 ψυχών, που το βράδυ κάνει πρεμιέρα απέναντι στον πρωταθλητή Ολυμπιακό στα μεγάλα σαλόγια της Α’ Εθνικής!!!

Γιατί για να φτάσει ένας σύλλογος, που ιδρύθηκε μόλις το 1994, στα μεγάλα σαλόνια, χρειάστηκε να το πιστέψει για τα καλά ένας άνθρωπος, που αποφάσισε να κάνει πράξη το πιο τρελό όνειρό του. Ο λόγος για τον Προκόπη Καρτάλη, πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας της Θράκης, ο οποίος πήγε στην Καλλονή το 2006 και από τότε την ονειρεύτηκε από το τοπικό της Λέσβου πρωταγωνίστρια στα εθνικά πρωταθλήματα.

Η επαγγελματική καριέρα του Προκόπη Καρτάλη διακόπηκε πρόωρα, μόλις στα 26 του χρόνια, λόγω ενός προβλήματος στην καρδιά. Είχε αφήσει το νησί του, την Λέσβο, το 1997 για την Skoda Ξάνθη, και επέστρεψε σε αυτό το 2004 έχοντας συνολικά 52 συμμετοχές στην Α’ Εθνική με την ομάδα της Θράκης, αλλά και μια τριετία στην Β’ Εθνική σε Καλαμαριά, Φωστήρα και Εθνικό Αστέρα.

Πήγε στην Ξάνθη στα μισά της σεζόν ’96-97 ως ταλέντο για να καλύπτει το δεξί άκρο στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Την πρώτη του σεζόν είχε μόλις μία συμμετοχή με την μεγάλη ομάδα και την επόμενη δύο. Την καλύτερη σεζόν με την Ξάνθη την είχε την περίοδο ’98-99 με 19 συμμετοχές και δύο γκολ, ενώ και στην σεζόν ’99-00 είχε 21 φορές παίξει σε αγώνες με την Skoda. Την σεζόν ’00-01 είχε μόλις οκτώ συμμετοχές, μετά πήγε στην Β’ Εθνική, επέστρεψε στην Ξάνθη την σεζόν ’03-04 έχοντας όμως μόλις μία συμμετοχή και κάπου εκεί, έγιναν γνωστά τα προβλήματα και αναγκάστηκε να πάει στην Καλλονή.

Το μικρόβιο του ποδοσφαίρου όμως δεν μπορούσε να το αποβάλλει και έτσι συνέχισε στο τοπικό Λέσβου όπου οι απαιτήσεις ήταν λιγότερες. Το 2006 η Καλλονή που μετρούσε μόλις 12 χρόνια ζωής. «Όταν πήγα στο χωριό, είχα πει πως αν στηρίξουμε λίγο την ομάδα, αυτή θα ανέβει στην Γ” Εθνική. Θυμάμαι σαν τώρα, τα ποτά να πέφτουν από το τραπέζι από τα γέλια της παρέας», είπε στο sport24 o Προκόπης Καρτάλης.

Ο ίδιος όμως πίστευε όσο τίποτε άλλο σε αυτό το όνειρο. Και άρχισε να το πραγματοποιεί. Τη σεζόν 2007/2008 η ΑΕΛΚ κατακτά διά περιπάτου το τοπικό πρωτάθλημα με τον Καρτάλη να βγαίνει πρώτος σκόρερ. Στα μπαράζ θα επικρατήσει του Ηρακλή Ατσικής Λήμνου και θα προαχθεί στο Περιφερειακό. Εκεί παίζει με τις ομάδες της Αθήνας στον 8ο όμιλο και τερματίζει στην 5η θέση. Η επόμενη σεζόν (2009/2010) θα την βρει στον 9ο όμιλο της Δ’ εθνικής. Με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ στον δεύτερο γύρο καταφέρνει και κόβει πρώτη το νήμα που οδηγεί στην Γ’ Εθνική. Το όνειρο του Προκόπη Καρτάλη είχε γίνει πραγματικότητα σε μόλις 4 χρόνια!

Σε αυτά τα χρόνια μάλιστα, πέρα από παίκτης, έχει διατελέσει προπονητής αλλά και αρχηγός. «Αν κάνω κάποτε τον πρόεδρο, θα έχω κάνει τα πάντα στην ομάδα», λέει σήμερα χαμογελώντας ο Προκόπης Καρτάλης. Όταν ερωτάται να απαντήσει με το χέρι στην καρδιά, αν πίστευε το 2006 ότι θα έρθει κάποια στιγμή η Super League, η απάντηση είναι αναμενόμενη. «Όχι, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά ξεκινήσαμε ήσυχα, με χαμηλό προφίλ και με στόχο κάποια στιγμή να παίξουμε στις εθνικές κατηγορίες. Όλα όμως άλλαξαν από την στιγμή  που ανέλαβε πρόεδρος ο Νίκος Μιχαλάκης. Εγώ από τη μεριά μου έφερα την τεχνογνωσία της Ξάνθης, όπως και ανθρώπους που συνεργάστηκα εκεί σαν τον Μαντζουράκη, τον Λουτσιάνο και τον Αντωνίου».

Πράγματι, χάρη στην επιμονή και τις γνωριμίες του Προκόπη Καρτάλη, ήρθε στον ομάδα ο Σωτήρης Αντωνίου ενώ ανέλαβαν σε διάφορες φάσεις ως προπονητές ο βραζιλιάνος Λουτσιάνο ντε Σόουζα, τον οποίο διαδέχθηκε ο Γιάννης Μαντζουράκης, που είχε κάνει μάλιστα το ντεμπούτο του απέναντι στον Πανθρακικό. Στο μεταξύ ο ίδιος ο Προκόπης Καρτάλης είχε αναλάβει καθήκοντα τεχνικού και αργότερα γενικού διευθυντή στην Καλλονή, κρεμώντας οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και εγκαταλείποντας μια καριέρα, στην διάρκεια της οποίας είχε συμμετοχές με τις εθνικές ομάδες νέων, παίδων και ελπίδων, επιτυγχάνοντας συνολικά 33 τέρματα.

Πέρυσι, στην πρώτη της χρονιά στην Β’ Εθνική, η Καλλονή όχι μόνο κατάφερε αν και νεοφώτιστη να μην κινδυνέψει στο πρωτάθλημα που κατέκτησε ο Πανθρακικός, αλλά μπήκε και στα πλέι οφ της ανόδου. Σε αυτά τερμάτισε στην τρίτη θέση, καταλαμβάνοντας τελικά την πέμπτη στο πρωτάθλημα, ενώ στο κύπελλο λύγισε στη φάση των «32» από τον Πανιώνιο στην παράταση. Φέτος δεν ξεκίνησε καλά στον πρώτο γύρο. Όμως σε ένα μαραθώνιο 42 αγωνιστικών τίποτα δεν είχε κριθεί από τα Χριστούγεννα. Ετσι, η ΑΕΛΚ μαζεύοντας 12 περισσότερους βαθμούς στον δεύτερο γύρο σε σχέση με τον πρώτο, πραγματοποίησε το όνειρο και έγινε η πρώτη ομάδα έπειτα από δύο δεκαετίες που ανεβαίνει στα μεγάλα σαλόνια από τα νησιά του Αιγαίου, αν εξαιρέσει φυσικά κανείς την Κρήτη. Το όραμα του Προκόπη Καρτάλη έγινε πραγματικότητα… και με το παραπάνω…