Επιστρέφουν με εμπειρίες Μπανιώτης και η λοιπή ελληνική αποστολή

Αποστολή στη Μόσχα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Χωρίς μετάλλια ή έστω συμμετοχές στην οκτάδα, αλλά γεμάτοι εμπειρίες, επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Μόσχα και το 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου τα 17 μέλη που απαρτίζαν την ελληνική αποστολή.

Η 10η θέση που κατέκτησε ο Κωστας Μπανιώτης στον τελικό του ύψους αποδείχθηκε τελικά η καλύτερη από ελληνικής πλευράς, αφού είχαμε καρέ του… δέκα. Στην δέκατη θέση κατετάγησαν επίσης ο Κώστας Φιλιππίδης στο επικοντώ, ο Λούης Τσάτουμας στο μήκος και ο Δημήτρης Τσιάμης στο τριπλούν.

Ο Κώστας Μπανιώτης αγωνίστηκε την περασμένη Πέμπτη στον καλύτερο τελικό όλων των εποχών στον ύψος αλλά δυστυχώς με ενοχλήσεις στο γαστροκνήμιο, εξαιτίας της δυνατής κράμπας που έπαθε στον προκριματικό και η οποία δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τον αγώνα του εκεί. Βέβαια, και σε καλή κατάσταση να ήταν δύσκολα θα μπορούσε να ανέβαινε στις θέσεις των μεταλλίων, που κρίθηκαν σε εξαιρετικά μεγάλα ύψη, αλλά σίγουρα επαναλαμβάνοντας το φετινό ατομικό του ρεκόρ θα μπορούσε να είναι μέσα στην οκτάδα.

Επρόκειτο για τον πιο σημαντικό και συγκλονιστικό τελικό ύψους που είδαμε ποτέ και από τα highlights της διοργάνωσης, με τα 2.41μ του ουκρανού Μπονταρένκο να αποτελούν ρεκόρ αγώνων, ενώ ο ίδιος επιχείρησε να καταρρίψει και το θρυλικό παγκόσμιο ρεκόρ του Σοτομαγιόρ. Ρεκόρ προπσάθησε να κάνει και η Ελενα Ισινμπάγεβα, που αναμφισβήτητα το δικό της χρυσό στο επικοτώ αποτέλεσε επίσης μια από τισ στιγμές της διοργάνωσης που δεν θα ξεχάσουμε, όπως επίσης και ο θρίαμβος των τζαμαϊκανών στα σπριντ με τους Μπολτ και Φρέιζερ να κάνουν τρεμπλ σε άνδρες και γυναίκες, κερδίζοντας χρυσά στα 100 μέτρα, στα 200 μέτρα αλλά και στα 4χ100μ. Αίσθηση προκαλεί τέλος η πρωτιά της Ρωσίας στον πίνακα των μεταλλίων, που εφόσον μετρά με πρώτη τη χώρα που έχει τα περισσότερα χρυσά, δικαιώνει σε αγωνιστικό επίπεδο την διοργανώτρια χώρα που άφησε δεύτερες τις ΗΠΑ που κέρδισαν μεν μακράν τα περισσότερα μετάλλια, αλλά μόλις τα έξι από αυτά ήταν χρυσά έναντι επτά των Ρώσων και έξι των τζαμαϊκανών.

Από εκεί και πέρα, από ελληνικής πλευράς, πέραν του κουαρτέτου της δεκάδας, είχαμε την συμμετοχή σε τελικό και την 12η θέση της Αθανασίας Πέρρα στο τριπλούν, ένα αγώνισμα που έχει χαρίσει το τελευταίο μετάλλιο της Ελλάδας σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, αυτό που είχε κερδίσει η Πηγή Δεβετζή στην Οζάκα της Ιαπωνίας πριν έξι χρόνια.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η αγωνιστική εμφάνιση του Αλέξανδρου Παπαμιχαήλ, ο οποίος μετά το Λονδίνο πέρυσι έτσι και στη Μόσχα πλασαρίστηκε στην πρώτη 20άδα του βάδην και συγκεκριμένα στην 16η θέση. Ο Λυκούργος Τσάκωνας θα ήθελε να κλείσει την παρουσία του στη διοργάνωση με ένα νέο ρεκόρ, ωστόσο μπορεί να υπερηφανεύεται πως η πρώτη συμμετοχή του στο κορυφαίο γεγονός ήταν κάτι παραπάνω από θετική με την πρόκρισή του στα ημιτελικά των 200 μέτρων και τον χρόνο που έκανε στα προκριματικά, όπου ξεπέρασε ακόμα και τον μετέπειτα πρωταθλητή Γιουσέιν Μπολτ.

Το ίδιο ισχύει και για την Μαρία Μπελιμπασάκη, που επίσης έκανε δύο κούρσες στα 200 μέτρα, αλλά και για τον Αντώνη Μάστορα στο ύψος, ο οποίος έμεινε 13ος και έχασε την πρόκριση στον τελικό εξαιτίας των αγχωμένων πρώτων προσπαθειών του στα αρχικά χαμηλά ύψη. Οι τρεις αυτοί αθλητές, ανήκουν στην μελλοντική φουρνιά του ελληνικού στίβου και η κάθε εμπειρία που αποκτούν είναι πολύτιμη.

Με αξιοπρέπεια στάθηκαν στα αγωνίσματα τους η Πόπη Αστροπεκάκη και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, με τη δεύτερη να βελτιώνει μάλιστα το ατομικό της ρεκόρ, όπως και η Σοφία Υφαντίδου που πέτυχε ρεκόρ σεζόν. Η ελληνική ομάδα θα μπορούσε να έχει πάρει κάτι καλύτερο από τους Νικόλ Κυριακοπούλου, Κώστα Δουβαλίδη και Τόνια Στεργιού, που σε κάθε περίπτωση είναι αθλητές που έχουν τις δυνατότητες και το χρόνο να πετύχουν στο μέλλον καλύτερες εμφανίσεις.

Αναλυτικά η παρουσία των αθλητών μας στη Μόσχα (αρχικά η θέση, μετά η επίδοση στον τελικό, έπειτα η επίδοση στον προκριματικό, το αγώνισμα, το όνομα και ο σύλλογος του κάθε αθλητή):

ΑΝΔΡΕΣ
10ος 2,25 μ., 2,26 μ. πρ./ Ύψος Κώστας Μπανιώτης (Ολυμπιάδα Κομ)
10ος 5,65 μ., 5,55 μ. πρ./Επί Κοντώ Κώστας Φιλιππίδης (Πανελλήνιος ΓΣ)
10ος 7,98 μ., 8,00 μ πρ./Μήκος Λούης Τσάτουμας (Μεσσηνιακός ΓΣ)
10ος 16,66 μ., 16,69 μ. πρ./Τριπλούν Δημήτρης Τσιάμης (Ολυμπιακός ΣΦΠ)
13ος 2,26 μ. πρ./ύψος Αντώνης Μάστορας (ΓΣ Ηρακλής)
16ος 1.23.48/20χλμ Βάδην Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (ΑΟ Πεύκης)
17ος 20.56/20.55 πρ./200 μ. Λυκούργος Τσάκωνας (ΓΑΣ Σκάλας)
19ος 13.522/110μ εμπόδια Κώστας Δουβαλίδης (ΣΚΑ Δράμας)
 
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
12η 13,75 μ., 13,92 μ. πρ./ Τριπλούν Αθανασία Πέρρα (ΑΟ Μεγάρων)
13η 4μ45 μ. πρ./Επί κοντώ Νικόλ Κυριακοπούλου (ΑΓΕΣ Κάμειρος)
15η 13,69 μ. πρ./Τριπλούν Νίκη Πανέττα (ΑΟ Μεγάρων)
20η 1,83 μ. πρ./Υψος Αντωνία Στεργίου (Κούρος Πάτρας)
23η 23.46, 23.41 πρ./200 μ. Μαρία Μπελμπασάκη (Σητειακός ΑΟ)
23η 5.894 β./Επταθλο Σοφία Υφαντίδου (Φίλιππος Βέροιας)
29η 2.47.12/Μαραθώνιος Πόπη Αστροπεκάκη (Πανιώνιος)
32η 1.33.42/ 20.000μ Βάδην Αντιγόνη Ντισμπριώτη (ΣΟΑ Φωκιανός)
Ακυρώθηκε με τρία άκυρα στα προκριματικά του επικοντώ η Στέλλα-Ηρώ Λεδάκη (Ελ Βενιζέλος)