Λάθη, ασάφειες και αδικίες στην προκήρυξη της Α1 ΕΚΑΣΑΜΑΘ

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Λάθη, ασάφειες και αδικίες μαρτυρούν την προχειροδουλειά στη σύνταξη της προκήρυξης του πρωταθλήματος αντρών της ΕΚΑΣΑΜΑΘ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της μπασκετικής περιφέρειας πριν από περίπου δύο εβδομάδες. 

Ο Χρήστος Κρυσταλλίδης από το kavala-sports, έσπευσε να εξετάσει  μερικά σημεία, με παραδείγματα, για να δεί και ο πιο δύσπιστος αναγνώστης ότι… δεν βγαίνει άκρη, όπως γράφει χαρακτηριστικά.

1) Τι λέει η προκήρυξη:

Β’ Φάση: Θέσεις 7-10

Τα Σωματεία που θα καταλάβουν τις θέσεις 4 και 5 σε κάθε όμιλο της Α’ φάσης (α4, α5, β4, β5) συγκροτούν τον Δ όμιλο. Κάθε Σωματείο αγωνίζεται δύο φορές με τα 2 Σωματεία του άλλου ομίλου. Δεν αγωνίζονται μεταξύ τους τα Σωματεία του ιδίου ομίλου γιατί υπολογίζονται τα αποτελέσματα της Α φάσης. Κάθε Σωματείο θα δώσει 4 αγώνες. Τα Σωματεία που θα καταλάβουν τις θέσεις 9 και 10 υποβιβάζονται στην Α2 κατηγορία.

Παράδειγμα: Παίζουν σ’ αυτόν τον όμιλο ο ΑΟ Σερρών, ο Ηρακλής Καβάλας, ο Αρίων Ξάνθης και η Φιλία Ορεστιάδας. Τερματίζουν με την παρακάτω σειρά: 7) Ηρακλής, 8) Φιλία, 9) ΑΟΣ, 10) Αρίων. Οπότε, υποβιβάζονται ΑΟΣ και Αρίων.

2) Τι λέει η προκήρυξη:

Γ’ Φάση:

Τα Σωματεία που κατέλαβαν τις θέσεις 7 και 8 του Δ ομίλου (δ7, δ8) της Α1 κατηγορίας Ανδρών, μαζί με τα Σωματεία που κατέλαβαν τις θέσεις 3 και 4 της Α2 κατηγορίας Ανδρών σχηματίζουν όμιλο (Ζ όμιλος). Κάθε Σωματείο αγωνίζεται 2 φορές με τα Σωματεία της άλλης κατηγορίας. Ισχύουν τα αποτελέσματα των μεταξύ των αγώνων της Α ή Β φάσης της Α1 κατηγορίας και της Α φάσης της Α2 κατηγορίας. Τα Σωματεία που θα καταλάβουν τις θέσεις 1 και 2 παραμένουν ή ανέρχονται στην Α1 κατηγορία. Τα Σωματεία που θα καταλάβουν τις θέσεις 3 και 4 υποβιβάζονται ή παραμένουν στην Α2 κατηγορία.

Παράδειγμα: Στο γκρουπ θα παίξουν ο Ηρακλής, η Φιλία (7ος και 8η του Δ’ Ομίλου που φέραμε ως παράδειγμα πιο πάνω), η Ηράκλεια και το Ρούπελ Σιδηροκάστρου από την Α2. Τερματίζουν ως εξής: 1) Ηρακλής, 2) Ρούπελ Σιδηροκάστρου, 3) Φιλία, 4) Ηράκλεια. Οπότε, μένουν οι δύο πρώτοι και υποβιβάζονται οι δύο τελευταίοι.

3) Τι λέει η προκήρυξη:

Υποβιβασμός:

3.3.2.1. εάν δεν υποβιβασθεί Σωματείο της ΕΚΑΣΑΜΑΘ από τη Γ’ Εθνική κατηγορία, τότε το Σωματείο που θα καταλάβει τη θέση 10 της τελικής βαθμολογικής κατάταξης υποβιβάζεται στην Α2 κατηγορία ΑΝΔΡΩΝ, στην οποία θα αγωνίζεται την περίοδο 2014-2015.

Παράδειγμα: Στην προκήρυξη αναφέρει ότι η 9η και η 10η της β’ φάσης υποβιβάζονται αλλά σ’ αυτό το κεφάλαιο προβλέπεται να υποβιβαστεί μόνο η 10η, δηλαδή ο Αρίων (στο παράδειγμα που φέραμε). Οπότε, πέφτει η ομάδα της Ξάνθης, πέφτει όμως και η Φιλία Ορεστιάδας που έμεινε 3η στη γ’ φάση αλλά στη β’ φάση είχε περάσει τον ΑΟ Σερρών που σώζεται!

4) Τι λέει η προκήρυξη:

Υποβιβασμός:

3.3.2.5. Σε περίπτωση που υποβιβαστούν περισσότερα των τριών (3) Σωματεία της ΕΚΑΣΑΜΑΘ από τη Γ Εθνική κατηγορία, αυξάνεται αντίστοιχα ο αριθμός των Σωματείων που υποβιβάζονται από την Α1 ΑΝΔΡΩΝ ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

Παράδειγμα: Από κάθε όμιλο της Γ’ Εθνικής θα πέσουν 3 ομάδες, οπότε το άρθρο είναι «άκυρο».