Στην μάχη του τελικού ο Μπανιώτης, με τη βοήθεια της Παναγιάς και… όσο αντέξει

Αποστολή στη Μόσχα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Κανονικά θα αγωνιστεί στον μεγάλο τελικό του ύψους του 14ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου ο Κώστας Μπανιώτης. Οι ενοχλήσεις που ένιωσε στο πόδι του και δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει τον προκριματικό… εξαφανίστηκαν και στην θέση τους επέστρεψαν τα χαμόγελα στον κομοτηναίο άλτη, που θα μπει με την πέμπτη καλύτερη επίδοση, διεκδικώντας την μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του.

Το πρωί της Τετάρτης, η πρώτη κουβέντα που συζήτησε ο Κώστας Μπανιώτης με τον συγκάτοικό του Κώστα Δουβαλίδη ήταν η κατάσταση του ποδιού του. Από την Τρίτη εκφράζονταν συγκρατημένη αισιοδοξία, όμως η Τετάρτη είχε οριστεί από γιατρούς και φυσιοθεραπευτές ως η ημέρα της κρίσης. Τα  σημάδια ήταν θετικά. Ο θρακιώτης δεν είχε ενοχλήσεις ούτε το πρωί αλλά ούτε και το απόγευμα, όταν έκανε ελαφρύ τρέξιμο. Ετσι, μπαίνει κανονικά στην μάχη του τελικού, το απόγευμα της Πέμπτης και με την βοήθεια της Παναγίας, στην οποία πιστεύει πολύ, ελπίζει να μπορέσει να βγάλει όλον τον αγώνα.

Ο Κώστας Μπανιώτης δεν θέλει ούτε να σκέφτεται να σενάριο ανάλογο με αυτό του περασμένου Μαρτίου, όταν κατέβηκε να αγωνιστεί στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου έχοντας εξαντληθεί από ίωση που του έφερε πυρετό, ενώ λίγο αργότερα τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της προθέρμανσης, με αποτέλεσμα να μείνει στην ένατη θέση σε έναν αγώνα που αποδείχθηκε ότι θα μπορούσε να έχει φέρει μετάλλιο. Γνωρίζει καλά ότι για να πάνε όλα καλά, οφείλει πρώτα ο ίδιος να είναι και να αισθάνεται καλά. Και δηλώνει ότι έτσι αισθάνεται τώρα, αν και όλα θα κριθούν όταν μπει η ένταση που απαιτεί ένας αγώνας και μάλιστα ένας τελικός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. 

Ο Κώστας Μπανιώτης μπαίνει λοιπόν το απόγευμα της Πέμπτης (6.00μμ ώρα Ελλάδος) στον τελικό του Λουζνίκι,  έτοιμος για να… παλέψει όσο «κρατήσει» το πόδι του. Μάλιστα, μπαίνει στον τελικό με την πέμπτη καλύτερη επίδοση, το περίφημο 2.34μ που έκανε στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνης, όπου και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Φαβορί είναι ο ουκρανός Μπονταρένκο που έχει φέτος 2.41 μ. και δείχνει ικανός ακόμα και να επιδιώξει την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ που κρατάει εδώ και δυο δεκαετίες ο Χαβιέ Σοτομαγιόρ με 2.45μ. Εξίσου καλός είναι και ο καταριανός Μουτάζ Μπαρσίμ που έχει περάσει φέτος  τα 2.40 μ. ενώ κανείς δεν πρέπει να ξεγράφει τον χρυσό ολυμπιονλίκη Ιβάν Ούκοφ που θέλει έναν παγκόσμιο τίτλο μέσα στην πατρίδα του.

Με τέτοια ονόματα, οι θέσεις των μεταλλίων φαντάζουν κλειδωμένες, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι σπανίως σε τελικούς του ύψους επιβεβαιώνονται απόλυτα τα προγνωστικά, αφού είναι ένα αγώνισμα που δημιουργεί πολλές εναλλαγές και ενίοτε εκπλήξεις. Ο Μπανιώτης θα μπει με την πέμπτη επίδοση και αξιοθαύμαστη σταθερότητα φέτος σε άλμαγτα άνω των 2.30μ. Αν αντέξει το πόδι του, κάτι που θα φανεί από τα πρώτα άλματα, τότε μπορούμε να περιμένουμε πολλά. Οι αθλητές του τελικού του ύψους θα ξεκινήσουν από τα 2.20μ και στην συνέχεια θα δοκιμάσουν στα 2.25μ και στα 2.29μ. Μέχρι εκεί κλειδί είναι αν μπορεί ο Κώστας να είναι αλάνθαστος και ακολούθως να πετύχει όσο πιο σύντομα ένα άλμα στα 2.32μ. Στην συνέχεια, τα μετάλλια λογικά θα κριθούν στις προσπάθειες που θα υπάρχουν εκεί και φυσικά στις αμέσως επόμενες προσπάθειες, στα 2.35μ ενώ αν χρειαστούν επιπλέον, θα προστίθενται από εκείνο το σημείο και μετά δύο πόντοι στον πύχη.

Σαράντα λεπτά μετά τον Μπανιώτη θα αγωνιστεί στον τελικό του τριπλούν η Αθανασία Πέρρα, ελπίζοντας να συνεχίσει μια εξαιρετική παράδοση που έχει δημιουργήσει η χώρα μας με καλά πλασαρίσματα αλλά ακόμα και μετάλλια στο συγκεκριμένο αγώνισμα χάρη στην “δική μας” Πηγή Δεβετζή και παλιότερα στις Βούλα Τσιαμήτα και Όλγα Βασδέκη. Συμμετοχή στον τελικό του μήκους της Παρασκευής εξασφάλισε και ο Λούης Τσάτουμας, έστω και αν μας κοψοχόλιασε και τα κατάφερε με την τρίτη και τελευταία του προσπάθεια, ο οποίος τελικός όμως θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Για την Πέμπτη το ελληνικό ενδιαφέρον του απογεύματος στρέφεται αποκλειστικά στους δυο τελικούς του Μπανιώτη και της Πέρρα, ενώ σε διεθνές επίπεdo ξεχωρίζουν ακόμα οι τελικοί στα 440 μέτρα με εμπόδια ανδρών και γυναικών, τα 3.000 μέτρα στιπλ των ανδρών και τα 1.500 μέτρα των γυναικών.

Το ThrakiSportS ως γνωστόν βρίσκεται κοντά στην προσπάθεια του κομοτηναίου πρωταθλητή Κώστα Μπανιώτη και το απόγευμα της Πέμπτης ζωντανά από το Λουζνίκι θα σας ενημερώνει για τις προσπάθειές του και την πορεία του τελικού του ύψους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, αλλά παράλληλα θα ανημερώνεστε και για όλα όσα σημαντικά συμβαίνουν στην διοργάνωση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις συμμετοχές στον τελικό του ύψους, όπου με βάση την σειρά που ανακοινώθηκε, ο Μπανιώτης θα πηδά έκτος κατά σειρά.

15 AUG 2013 19:00

Order / Lane Bib ATHLETE COUNTRY SB 2013 PB
Details 1 249 Derek Drouin CANADACAN 2.36 2.36
Details 2 205 Kabelo Kgosiemang BOTSWANABOT 2.29 2.34
Details 3 163 Ryan Ingraham BAHAMASBAH 2.30 2.30
Details 4 1141 Erik Kynard UNITED STATESUSA 2.37 2.37
Details 5 1087 Bohdan Bondarenko UKRAINEUKR 2.41 2.41
Details 6 551 Konstadínos Baniótis GREECEGRE 2.34 2.34
Details 7 968 Aleksandr Shustov RUSSIARUS 2.31 2.36
Details 8 899 Mutaz Essa Barshim QATARQAT 2.40 2.40
Details 9 484 Robert Grabarz GREAT BRITAIN & N.I.GBR 2.31 2.37
Details 10 977 Ivan Ukhov RUSSIARUS 2.30 2.40i
Details 11 164 Donald Thomas BAHAMASBAH 2.31 2.35
Details 12 291 Guowei Zhang PR OF CHINACHN 2.32i 2.32i