Πρωταθλήτρια στην Γαλλία και μεταγραφή στην Ιταλία χάρη στην… Ορεστιάδα

Ανταπόκριση από Ορεστιάδα: Γιάννης Βαβαλικούδης

–  Μέλι στάζουν στη Γαλλία και θα στάζουν πλέον και στην Ιταλία για τη Μαρία Λαμπρινίδου. Η διεθνής με την Εθνική Γυναικών κεντρική, που ξεκίνησε να παίζει βόλεϊ επειδή έτυχε η οικογένειά της να βρεθεί στην… Ορεστιάδα, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ξέφρενη πορεία της Κίμπερ προς την κατάκτηση του εισιτηρίου ανόδου από την Α2 στην μεγάλη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος. Και εξαργύρωσε αυτήν την επιτυχία της με μια μεγάλη μεταγραφή στην Ιταλία!

Η Λαμπρινίδου αποφάσισε να κάνει ένα σπουδαίο άλμα στην καριέρα της, καθώς  θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο εξωτερικό και μάλιστα στην Α1 Ιταλίας, καθώς συμφώνημε με την Βόλεϊ 2002 Φορλί Μπολόνια. Η Λαμπρινίδου τη περασμένη σεζόν 2012-13 ήταν στην Α2 Γαλλίας με τη φανέλα της Κίμπερ κάνοντας πολύ καλή πορεία, που οδήγησε και στην άνοδο. Έτσι μπαίνει στο κλαμπ των ελάχιστων εκλεκτών ελληνίδων που θα έχουν αγωνιστεί στην Α1 Ιταλίας, καθώς πηγαίνει στην ομάδα που αγόρασε τα αθλητικά δικαώματα της Ασίστελ Νοβάρα και έκανε έδρα της την Μπολόνια. 

Διαβατήριο για να συμβεί αυτόι βέβαια αποτέλεσε η εντυπωσιακή της πορεία στην Κιμπερ, που δεν άφησε ασυγκίνητες τις τοπικές εφημερίδες της Γαλλίας, που έκαναν στην Λαμπρινίδου εκτενή αφιερώματα. Και αυτή δεν δίστασε να διαφημίσει την πόλη χάρη στην οποία έμαθε το άθλημα, αν  και αρχικά είχε ξεκινήσει με… μπασκετικές περγαμινές.  Άλλωστε, όπως δηλώνει και η ίδια η Μαρία, άρχισε το βόλεϊ αργά, σε ηλικία 15 ετών. «Αρχικά ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ, λόγω ύψους. Γνώρισα το βόλεϊ όταν η οικογένειά μου μετακόμισε στην Ορεστιάδα, όπου το βόλεϊ είναι μια αληθινή θρησκεία». 

Η μετακόμιση στην Ορεστιάδα αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσει και να εξελιχθεί μια καριέρα που την οδήγησε στην Αθήνα σε ηλικία 18 ετών. «Έπαιξα στην ΑΕΚ, στον Πανελλήνιο, στον Ηρακλή και το Μαρκόπουλο. Είτε είσαι στην Κίμπερ, είτε στην Αθήνα, είτε στη Βαρκελώνη, αν είσαι αθλητής θέλεις να βρίσκεται στην κορυφή», λέει η ίδια η Μαρία Λαμπρινίδου, που πριν έχει κληθεί από τον (θρακιώτη) ο ομοσπονδιακό προπονητή Γιάννη Καλμαζίδη στην Εθνική Γυναικών και μετείχε της αποστολής τόσο στους Μεσογειακούς Αγώνες όσο και στα επικείμενα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Η Μαρία δεν μετανιώνει για τις επιλογές της να ξενιτευτεί. Και όχι μόνο επειδή τα γαλλικά ήταν η δεύτερη γλώσσα στο σχολείο. «Άλλαξα ομάδα και χώρα για να αποκτήσω καινούργια εμπειρία. Εδώ μπορώ να βελτιωθώ. Υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μέσα στις ομάδες από ό,τι στο ελληνικό πρωτάθλημα», λέει η ίδια. «Την πρωτοείδα πριν από τρία χρόνια. Είναι μια ολοκληρωμένη αθλήτρια, πολύ καλή στην επίθεση και συνεργάζεται άψογα με την Τιμεα Κόβακς (σ.σ. έτερη κεντρική της ομάδας). Ό,τι χρειάζεται μια ομάδα», δηλώσει ο κόουτς της Κιμπερ Ιαμαντού Περάλτα για την Μαρία Λαμπρινίδου, η οποία αποτέλεσε βασικό συντελεστή της επιτυχίας της γαλλικής ομάδας.

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση σπρώχνει τις Ελληνίδες επαγγελματίες αθλήτριες στο εξωτερικό, ο τεχνικός της Κίμπερ βρήκε μια Ελληνίδια, ύψους 1.88 και θαμπώθηκε. Ετσι, μετά τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Αγγλία, το Τρίνινταντ και Τομπέιγκο, τον Καναδά, την Βραζιλία, την Βενεζουέλα, την Σερβία, τις ΗΠΑ και την Ουγγαρία, η Κίμπερ Βόλεϊ εμπιστεύτηκε στο πρόσωπο της Μαρίας Λαμπρινίδου και μια αθλήτρια και από την Ελλάδα. Που σε κάθε περιπτωση την έβγαλε ασπροπρόσωπη, με αποτέλεσμα η Κιμπέρ να ανέβει κατηγορία και η Μαρία να ανοίξει πανιά για το κορυφαίο πλέον πρωτάθλημα του κόσμου, το Καμπιονάτο. Και όλα αυτά, χάρη στην τύχη, που την έφερε πριν μερικά χρόνια την οικογένειά της στην Ορεστιάδα…